Μια μέρα γιορτής η σημερινή για τη γλώσσα που μιλάμε καθημερινά, τα ελληνικά. Μπορεί να το θεωρούμε αυτονόητο όμως είναι μια από τις πιο αρχαίες και δύσκολες γλώσσες στον κόσμο. Μια γλώσσα με τεράστια ιστορία που σηματοδοτεί το παρελθόν και το μέλλον μας.

Σε μια εποχή που όλα τείνουν προς την αγγλική γλώσσα, λέξεις που χρησιμοποιούμε και γράφουμε καθημερινά, εκφράσεις που λέμε, τραγούδια που σιγοτραγουδάμε είναι σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία που έχει η γλώσσα μας και η διατήρησή της.

Όπως σε κάθε χώρα έτσι και στην Ελλάδα τα ελληνικά, με τις διάφορες τοπικές διαλέκτους τους, αντικατοπτρίζουν τη ζωή μας, τον πολιτισμό μας. Είναι η ταυτότητά μας και γι’ αυτό πρέπει να τα σεβόμαστε και να κάνουμε σωστή χρήση της γλώσσας μας.

Η 9η Φεβρουαρίου είναι η ημερομηνία θανάτου του εθνικού ποιητή της Ελλάδας Διονύσιου Σολωμού και θεσμοθετήθηκε το 2017 ως «Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας».

Η ελληνική γλώσσα, το ελληνικό αλφάβητο είναι μέρος της πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι προνόμιο να αποκαλούμαστε Έλληνες και να τιμάμε την γλώσσα μας. Μια γλώσσα που χρησιμοποιείται για περίπου 2.600 χρόνια με το ελληνικό αλφάβητο. Η ελληνική γλώσσα ομιλείται από την 3η χιλιετία π.Χ., πιθανολογείται και νωρίτερα, με το αρχαιότερο γραπτό κείμενο στα ελληνικά να είναι η Γραμμική Β, η οποία χρονολογείται από το 1450 με 1350 π.Χ., κάνοντας τα ελληνικά την παλαιότερη ζωντανή γλώσσα στον κόσμο.

Καλό είναι να μην το ξεχνάμε λοιπόν και να χρησιμοποιούμε την γλώσσα μας με τρόπο που θα κάναμε τους αρχαίους μας προγόνους περήφανους!