Ο χρόνος των διακοπών είναι ιερός και έτσι πρέπει να τον θεωρείς, όχι μόνο εσύ αλλά και οι συνάδελφοί σου στον εργασιακό χώρο. Η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής πρέπει να τηρείται, όσο και αν κάποιες φορές τα πράγματα μπερδεύονται και δεν υπάρχουν ξεκάθαρα όρια. Πόσο μάλλον στην περίοδο των διακοπών σου!

Είτε φύγεις για ένα πολυήμερο ταξίδι στο εξωτερικό, σε μία κρουαζιέρα, σε κάμπινγκ, σε κοντινές ή μακρινές εξορμήσεις, ακόμα κι αν δεν κάνεις απολύτως τίποτα και μείνεις απλά στο σπίτι σου, η άδεια σου και ο προσωπικός σου χρόνος πρέπει να είναι σεβαστά.

Επειδή γνωρίζουμε όμως ότι τα πράγματα μπορεί να περιπλέξουν και να βρεθείς αγκαλιά με το laptop σου και τις ημέρες των διακοπών σου ή ακόμα χειρότερα να σου ακυρώσουν την άδεια, σου έχουμε μερικές συμβουλές ώστε να το αποφύγεις και να μπορέσεις να χαρείς ανέμελες στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης με ανθρώπους που αγαπάς!

Αρχικά δες λίγο το ημερολόγιο σου και σημείωσε σημαντικές προθεσμίες έργων που τυχόν να συμπίπτουν στην άδειά σου. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσπάθησε να δεις μήπως μπορείς να αλλάξεις λίγο τις ημερομηνίες κι αν όχι ενημέρωσε έναν συνάδελφο σου για το συγκεκριμένο έργο, δίνοντάς του όλο το απαραίτητο υλικό, ώστε να μπορέσει να το αναλάβει και να σε καλύψει.

Προσπάθησε να μην αναλάβεις καινούργια projects λίγο πριν φύγεις σε άδεια. Το σημαντικό είναι να τακτοποιήσεις όσες περισσότερες εκκρεμότητες γίνεται και να προγραμματίσεις ότι μπορείς κατά τη διάρκεια της άδειας σου. Αναλαμβάνοντας κάτι καινούργιο λίγες μέρες πριν φύγεις για διακοπές, μόνο άγχος θα σου προσθέσει.

Άφησε γραπτές οδηγίες σε συναδέλφους για κάποιες εργασίες που κάνεις καθημερινά και μπορεί να χρειαστεί κάποιος να επέμβει για τυχόν αλλαγές. Μην στηρίζεσαι στο να το πεις προφορικά σε κάποιον, γιατί μπορεί εκείνη τη στιγμή να σε ακούσει, αλλά όταν θα χρειαστεί να κάνει μία δική σου εργασία να μην θυμάται τι ακριβώς του είπες. Είναι καλύτερο να αφιερώσεις λίγο χρόνο γράφοντας οδηγίες ή παρατηρήσεις για θέματα που μπορεί να προκύψουν, παρά να γίνουν λάθη και να δημιουργηθούν εντάσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Μία ημέρα πριν φύγεις για διακοπές, ρύθμισε το email σου ώστε να στέλνεται σ’ όλους όσους σε αναζητούν ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα που θα αναφέρει ότι βρίσκεσαι σε διακοπές και δεν θα βλέπεις τα μηνύματά σου, το διάστημα που θα λείπεις καθώς και το άτομο που θα σε αντικαθιστά ή που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί εκείνες τις μέρες. Πρόσθεσε μια μέρα στην ημέρα της επιστροφής σου, για να έχεις τον απαραίτητο χρόνο να διαβάσεις τα email σου και να ενημερωθείς για ότι νέο προέκυψε στη διάρκεια των διακοπών σου.

Καλό θα ήταν να ενημερώσεις τυχόν συνεργάτες και πελάτες, μία βδομάδα πριν, ότι θα λείψεις σε άδεια ώστε να αποφύγεις αιτήματα της τελευταίας στιγμής.

Επιπλέον, βάλε στις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στην εργασία σου, την επιλογή «είμαι σε διακοπές». Όλες οι εφαρμογές (skype, teams, whatsup, slack…) έχουν μια αντίστοιχη επιλογή που μπορείς να ενεργοποιήσεις.

Το καλύτερο βέβαια είναι να αποσυνδεθείς απ’ όλες τις εφαρμογές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λίγες μέρες ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις πραγματικά τις διακοπές σου. Όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται μπορεί να γίνει, αρκεί να το πάρεις απόφαση. Μπορείς να αφήσεις και το κινητό σου μακριά για λίγες ώρες ακόμα και μέρες. Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά αν το κάνεις θα καταλάβεις πόσο χρόνο χάνεις σε ανούσια πράγματα και θα θυμηθείς αυτά που έχουν πραγματικά αξία και σου δίνουν χαρά κι ευτυχία στη ζωή σου.

Μην δεχτείς να γίνει προώθηση των εταιρικών κλήσεων στο προσωπικό σου τηλέφωνο και κάνε ξεκάθαρο στην εργασία σου να μην σε ενοχλήσουν αυτές τις μέρες, εκτός αν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Να θυμάσαι ότι όπως όλοι θέλουν στις διακοπές τους να είναι ξέγνοιαστοι και χαλαροί, έτσι θέλεις κι εσύ και δεν πρέπει να αφήσεις κανέναν να στο χαλάσει αυτό. Είναι δικαίωμά σου και αξίζεις κάποιες μέρες αποχής από το γραφείο για να μπορέσεις να «αποσυμπιεστείς».

Απόλαυσε λοιπόν τις διακοπές σου και ξέχνα για λίγες μέρες το εργασιακό σου περιβάλλον!