Μέρες χαλάρωσης, διασκέδασης κι αποτοξίνωσης! Ευκαιρία λοιπόν να αποχωριστείς το κινητό σου και να ζήσεις λίγο διαφορετικά. Αν κι εσύ ξυπνάς και κοιμάσαι με το κινητό σου ανά χείρας και ψάχνεις συνέχεια αφορμές για να το κοιτάς, τότε σίγουρα αυτό είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις!

Η βραβευμένη δημοσιογράφος Catherine Price, μέσα από το βιβλίο της «Πώς να χωρίσετε με το κινητό σας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books, παρουσιάζει έναν απλό τρόπο για να αποχωριστείς προσωρινά το κινητό σου!

Τα κινητά έχουν σχεδιαστεί για να σου δημιουργήσουν εθισμό και πολλές φορές αντί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για σένα, γίνεσαι εσύ το εργαλείο τους. Αν νιώθεις ότι αφιερώνεις πολύ χρόνο στο κινητό σου, αν περνάς πολλές ώρες chatting αντί να μιλάς στον άλλο σε φυσικό περιβάλλον, αν συχνά χάνεις την αίσθηση του χρόνου ή αν δεν αντέχεις στην ιδέα να κλείσεις για λίγο το κινητό σου, τότε θα πρέπει να κάνεις κάτι για να πάρεις πάλι τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου.

Προσπάθησε να κάνεις μια ψηφιακή αποτοξίνωση για 24 ώρες και παρατήρησε πως αισθάνεσαι. Μήπως έχεις λιγότερο άγχος και περισσότερο χρόνο να αφοσιωθείς ουσιαστικά στις σχέσεις σου; Μπορεί αρχικά να αισθάνεσαι λίγο αμήχανα και να σκέφτεσαι ότι ίσως χάσεις ένα σημαντικό τηλεφώνημα ή email, στην πραγματικότητα όμως αυτά είναι σημάδια εξάρτησης. Αν αντισταθείς στην παρόρμηση να το ανοίξεις για να τσεκάρεις και αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να ζήσει αυτές τις ώρες χωρίς το κινητό σου, θα δεις τη διαφορά, αρχικά στην ψυχολογία σου. Θα βρεις ξαφνικά τον χρόνο και τον χώρο που τόσο έχεις ανάγκη και ποτέ δεν έχεις στην καθημερινότητά σου.

Μέσα από ένα πρόγραμμα 30 ημερών θα μπορέσεις να ξεκινήσεις μια πιο υγιή σχέση με το κινητό σου. Θα μάθεις να αξιοποιείς την τεχνολογία και όλες τις ανέσεις και τις διευκολύνσεις που σου προσφέρει, χωρίς όμως να γίνεσαι έρμαιο σ΄ αυτήν και χωρίς να χάνεις σημαντικά κομμάτια της ζωής σου.

Στη διάρκεια ενός μήνα, με τη βοήθεια αυτού του προγράμματος, που λειτουργεί ως οδηγός, αρχικά θα μπορέσεις να ξεσκαρτάρεις την τεχνολογία και να αλλάξεις συνήθειες. Έπειτα θα ανακτήσεις την κυριότητα του εγκεφάλου σου και τέλος θα δημιουργήσεις μια νέα, πιο υγιή σχέση με το κινητό σου.

Και πριν σκεφτείς ότι «εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό» ή «εγώ δεν έχω εξάρτηση από το κινητό μου», ξανασκέψου το! Είναι κάτι που αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσεις το πρόβλημα, τόσο πιο κοντά θα βρεθείς στην επίλυσή του. Θα μπορέσεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου καθώς και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ειδικά αν βρίσκεσαι σε διακοπές ή αν τώρα έχεις λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σου είναι η ιδανική στιγμή για να το προσπαθήσεις.

Σίγουρα ένας χωρισμός με το κινητό σου θα είναι δύσκολος στην αρχή, θα σου επιτρέψει όμως να ανακτήσεις την επαφή μ’ ένα κομμάτι του εαυτού σου που είχες «κοιμίσει». Μόλις αντιληφθείς το αντίκτυπο που έχει στη ζωή σου και συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή δεν εκτυλίσσεται σε μια οθόνη, θα νιώσεις πιο χαρούμενη και πιο ευτυχισμένη. Και σίγουρα αυτό και μόνο αξίζει την προσπάθεια!