Πριν από μερικά χρόνια, το να κάνεις ποδήλατο στην Αθήνα ήταν «επικίνδυνη» αποστολή με μικρές πιθανότητες επιβίωσης! Σήμερα όμως το ποδήλατο έχει γίνει συνήθεια, αγάπη ακόμη και πάθος. Και η καραντίνα, μπορεί να πει κανείς, ότι ευνόησε να αναπτυχθεί αυτή η σχέση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου βρίσκει την Αθήνα να καταβάλλει προσπάθειες για να γίνει φιλική απέναντι στο ποδήλατο και στους ομολογουμένως πολλούς θαυμαστές του.
Γιατί, τι πιο ωραίο και απελευθερωτικό από το να κάνεις μια ποδηλατάδα από το κέντρο της πόλης, μέσα από την Πλάκα και τον Κεραμικό ως την Καλλιθέα, το Φάληρο και την Γλυφάδα μέσα από τον ποδηλατοδρόμο που περνά από το Σταύρος Νιάρχος.

Όπως και να έχει, το ποδήλατο φαίνεται ότι μπήκε και καλά έκανε (!) στη ζωή μας και δεν το εμποδίζουν οι λόφοι της Αθήνας, ούτε και οι άτσαλοι οδηγοί στις μεγάλες λεωφόρους.
Κάθε φορά που βλέπω ομάδες ποδηλάτων, να ξυπνούν χαράματα για να φτάνουν κατά τις 10 στο Σούνιο, νιώθω ότι επιτέλους αυτή η πόλη κι όλοι εμείς (!) αλλάζουμε. Και ελπίζω όλο αυτό να έχει ακόμη μεγαλύτερο μέλλον!

Τι (ίσως) δεν ξέρεις για τα ποδήλατα

  • Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ποδήλατα χρησιμοποιούνται σ’ όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) που υπολογίζει ότι ως το 2050 θα φτάσουν τα 5 δισεκατομμύρια
  • Τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι 1,5 δισεκατομμύριο.
  • Χρησιμοποιώντας ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο εξοικονομείς περίπου 150 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά χιλιόμετρο, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UN Environment Programme).
  • Το 2016, η Κοπεγχάγη έγινε η πρώτη χώρα στην ιστορία που υπήρχαν περισσότερα ποδήλατα από αυτοκίνητα στους δρόμους της. Ήταν ένας φιλόδοξος στόχος της πόλης και των ανθρώπων της που επετεύχθη.
  • Τα τελευταία 20 χρόνια οι πωλήσεις ποδηλάτων αυξήθηκαν κατά 68%. Το 2016, περίπου 20 εκατομμύρια ποδήλατα πωλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ έως το 2018, η ποδηλασία αποτελούσε μόλις το 1% της συνολικής οδικής κυκλοφορίας. Αυτοκίνητα και ταξί αντιπροσώπευαν το 77%.
  • Η χώρα με τους περισσότερους λάτρεις της ποδηλασίας είναι η Δανία, καθώς 9 στα 10 άτομα έχουν ποδήλατο και μόλις 4 στα 10 αυτοκίνητο.
  • Κάθε κάτοικος της Κοπεγχάγης κάνει ποδήλατο περίπου 3 χλμ κάθε μέρα και τα μισά παιδιά της Δανίας πηγαίνουν με το ποδήλατό στο σχολείο. Το 25% όλων των διαδρομών στη χώρα με απόσταση μικρότερη των 5 χλμ. γίνεται με ποδήλατο.
  • Ένας ποδηλάτης που διανύει 8 χιλιόμετρα για να πάει στη δουλειά του, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, θα εξοικονομήσει 750Kg εκπομπών CO2 σ’ ένα χρόνο.
  • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, ο Δήμος Αθηναίων δώρισε στα παιδιά του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Οι Φίλοι του Παιδιού», 60 ποδήλατα, που είχαν κατασχεθεί από τις υπηρεσίες του και έμεναν εδώ και αρκετό καιρό αναξιοποίητα.
ti-les-pame-mia-bolta-me-to-podilato-6

Πάρε λοιπόν το ποδήλατό σου και ξεκίνησε τις βόλτες σου!