Η αγάπη είναι ένα από τα πιο όμορφα, αλλά και πιο περίπλοκα συναισθήματα που μπορεί να αισθανθεί ένας άνθρωπος. Όταν η αγάπη είναι αυθεντική, μπορεί να δημιουργήσει ένα χαμόγελο που μόνο η σκέψη ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να προκαλέσει, ένα χαμόγελο ευτυχίας και γαλήνης που βγαίνει αυθόρμητα χωρίς να το σκεφτείς. Το ίδιο όμως συναίσθημα που είναι η πηγή τόσων πολλών απολαύσεων, μπορεί επίσης να οφείλεται για τεράστιο πόνο. 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να σταματήσεις να αγαπάς κάποιον -ίσως τα συναισθήματά σου δεν ανταποκρίνονται ή ίσως ο σύντροφός σου ενεργεί επανειλημμένα με τρόπους που είναι αντίθετοι με το συμφέρον σου- όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, το να απομακρυνθείς από κάποιον για τον οποίο έτρεφες τόσο έντονα συναισθήματα δεν είναι ποτέ εύκολο. Ωστόσο, είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τα σωστά βήματα.

Ας αναφερθούμε λοιπόν στους τρόπους με τους οποίους μπορείς να σταματήσεις να αγαπάς κάποιον. Για να καταλάβεις ότι αυτό αφορά μια δύσκολη διαδικασία, θα πρέπει αρχικά να εμβαθύνεις στους λόγους για τους οποίους επέλεξες να απομακρυνθείς από το πρόσωπο που αγαπάς.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να σταματήσεις να αγαπάς κάποιον;

Υπάρχει λόγος που το να μιλάς απλώς στον άνθρωπο που αγαπάς, να τον παρακολουθείς να εργάζεται ή να τον κρατάς αγκαλιά καθώς κοιμάται, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ακόμα πιο ερωτευμένη μαζί του.

Η αγάπη είναι εθιστική. Όταν αγαπάς κάποιον, το σώμα σου περνάει από μια σειρά αλλαγών που ενθαρρύνουν την παραγωγή ενώσεων όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη και η σεροτονίνη. Αυτές οι χημικές ουσίες ενθαρρύνουν συναισθήματα εμπιστοσύνης, ευχαρίστησης και ανταμοιβής, τα ίδια αποτελέσματα που έχουν συσχετιστεί με τον εθισμό.

Η καταπολέμηση ενός εθισμού – οποιουδήποτε εθισμού, μπορεί να είναι πρόκληση. Αλλά πέρα από αυτό, το να ζεις μέσα από έναν ρομαντικό έρωτα, όπου εσύ και ο σύντροφός σου μοιραζόσασταν στόχους και όνειρα, γελούσατε και τρώγατε μαζί, φροντίζατε τον άλλον ενώ βρισκόσασταν στις πιο ευάλωτες καταστάσεις, μπορεί να δημιουργήσει έναν ισχυρό δεσμό. Όταν δημιουργηθεί, αυτός ο δεσμός μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να σπάσει.

Επιπλέον, οι φόβοι ότι θα βρεθεί κάποιος άλλος, ότι θα επιστρέψεις στην εργένικη ζωή, ακόμα και η ανησυχία για το τι μπορεί να σκεφτούν οι άλλοι, μπορεί να κάνουν δύσκολη τη λήψη των πρώτων απαραίτητων βημάτων για να σταματήσεις να αγαπάς ένα άτομο.

Ωστόσο, βλέποντας ότι η αγάπη μπορεί να είναι ένα παντοτινό και παντοδύναμο συναίσθημα, όποιοι και αν είναι οι λόγοι που μπορεί να σε έχουν ωθήσει να σκέφτεσαι τη διακοπή αυτών των συναισθημάτων, πρέπει να βασιστείς πάνω τους και να σκεφτείς προσεκτικά την όλη κατάσταση.

Πώς γίνεται να σταματήσεις να αγαπάς κάποιον;

Όταν τα αρνητικά στοιχεία υπερτερούν των θετικών σ’ ένα πρόσωπο που αγαπάτε, ίσως είναι καιρός να απαλλαγείτε από αυτό το συναίσθημα με ήπιο τρόπο. Ορισμένοι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να το καταφέρεις είναι οι ακόλουθοι:

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου

Η αλήθεια μπορεί να πονάει, αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύ απελευθερωτική. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις όταν προσπαθείς να σταματήσεις να αγαπάς κάποιον είναι να ξεκαθαρίσεις τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει και οι οποίες σου προκαλούν πόνο.
Το να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα κατάματα ποτέ δεν είναι εύκολο. Ίσως ο σύντροφός σου να έχει γίνει λιγότερο προσεκτικός στις ανάγκες σου σε σημείο που να νιώθεις μόνη, ή ίσως να επιδίδεται σε οικονομικά επικίνδυνες συνήθειες, να είναι ασύδοτος ή να ενεργεί με άλλους τρόπους που σε κάνουν να νιώθετε περισσότερο πόνο παρά αγάπη.

Το να συνειδητοποιήσεις πώς οι συμπεριφορές του σε επηρεάζουν μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις τα συναισθήματά σου.
Με το να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου δεν θα απενεργοποιήσει αυτόματα την αγάπη σου γι’ εκείνον, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις κάποια προοπτική για τη σχέση σας. Με αυτή τη νέα προοπτική, τα έντονα συναισθήματα αγάπης γι’ εκείνον μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Να εστιάσεις στα συναισθήματά σου

Όσο σύντομη ή μακροχρόνια κι αν είναι η σχέση σου, το να είσαι ερωτευμένη με ένα άτομο μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στην εξέλιξή σου, στην προσωπική σου ζωή ή ακόμη και στον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο.
Είναι σημαντικό να αποδεχτείς τις καλές στιγμές, τι σήμαινε ο σύντροφός σου για εσένα, πόσο σημαντική ήταν η σχέση στη ζωή σου και τι ήλπιζες να πετύχεις με τον σύντροφό σου.
Αναγνώρισε όλα όσα έμαθες από τις κοινές σας στιγμές και προσπαθήστε να αποφύγεις να υποβαθμίσεις αυτό που σήμαινε η αγάπη σας – αυτό μπορεί μόνο να σε κρατήσει πίσω.
Όταν είσαι σε θέση να το κάνεις αυτό, κάνε ένα βήμα πίσω για να αναγνωρίσεις πώς η σχέση αυτή δεν ταιριάζει πλέον στον σκοπό σας ή δεν σου προσφέρει την ίδια χαρά που σου πρόσφερε κάποτε.
Επέτρεψε στον εαυτό σου να αποδεχτεί ότι, ανεξάρτητα από αυτές τις αλήθειες, παραμένει δύσκολο να τον αφήσετε να φύγει. Το να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου σε κάθε βήμα θα σε βοηθήσει στην όλη διαδικασία.

Να μιλήσεις σε κάποιον

Η αντιμετώπιση κάτι τόσο δύσκολου όσο το τέλος μιας σχέσης μπορεί να σε κάνει να θέλεις να αποσυρθείς κάπου ολομόναχη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.
Το να απευθυνθείς στους φίλους και την οικογένειά σου, ενημερώνοντάς τους για την επιλογή σου και για το πόσο δύσκολη είναι, μπορεί να σε βοηθήσει να απαλύνει το πρόβλημα. Με τη σειρά τους, τα αγαπημένα σου πρόσωπα μπορεί να σου προσφέρουν υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές που περνάς. Μπορεί επίσης να σου δώσουν συμβουλές καθώς και ιδέες που τους βοήθησαν να αντιμετωπίσουν αντίστοιχες περιόδους.
Σε άλλες περιπτώσεις, το να μιλήσεις σ’ έναν επαγγελματία για την απόφασή σου και να μάθεις πετυχημένους τρόπους αντιμετώπισής της κατάστασης, μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της διαδικασίας. 

Να συνειδητοποιήσεις ότι θα πάρει χρόνο

Μακάρι να υπήρχε ένας διακόπτης για να «σβήσεις» τα συναισθήματά σου. Ο μόνος τρόπος όμως για να τα ξεπεράσεις είναι να τα επεξεργαστείς, και αυτό συνήθως απαιτεί κάποιο χρόνο.
Δίνοντας στον εαυτό σου τη δυνατότητα να περάσει μέσα από τις διαδικασίες του πόνου, της απώλειας και της αποδοχής, όσος χρόνος και αν χρειαστεί, είναι σημαντικό για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος, δηλαδή να θέσεις υπό έλεγχο τα συναισθήματά σου για έναν ερωτικό σύντροφο.

pote-arage-teleionei-i-agapi-2

Να είσαι αισιόδοξη για το μέλλον

Στην παρούσα φάση, η σκέψη του να ξεπεράσεις τα συναισθήματά σου και να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο της ζωής σου μπορεί να σου φαίνεται τρομακτικό. Ωστόσο, ο χρόνος είναι θεραπεύει τα πάντα και το μέλλον είναι δικό σου για να το κατακτήσεις.
Νιώσε καλά με το γεγονός ότι τώρα γνωρίζεις καλύτερα τι θέλεις από έναν σύντροφο και τι δεν μπορείς να ανεχτείς σε μια σχέση.
Το μέλλον υπόσχεται τόσα πολλά, που ο πόνος ή η θλίψη που μπορεί να αντιμετωπίζεις αυτή την χρονική στιγμή πιθανότατα θα εξασθενήσει μπροστά σε αυτό που σε περιμένει.

Όταν πάρεις την απόφαση να σταματήσεις να αγαπάς κάποιον, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναγνωρίσεις στον εαυτό σου είναι η δύναμη που χρειάστηκε για να συμφωνήσεις να απομακρυνθείς από μια κατάσταση που δεν σε έκανε πλέον ευτυχισμένη.

Το να χωρίσεις από έναν μεγάλο έρωτα δεν είναι εύκολο και υπάρχουν πολλά πράγματα που το καθιστούν μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία. Αλλά με το να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, να εστιάζεις στα συναισθήματά σου, να μιλάς με άλλους και να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου για το μέλλον μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της όλης κατάστασης.

Η αγάπη παραμονεύει παντού, και παρόλο που μπορεί να μην είναι τόσο εμφανές συνέχεια, υπάρχει πάντα μια ευκαιρία για να βρεις την ευτυχία σου ακόμα και στην επόμενη γωνία.