‘Ολες μας έχουμε αναρωτηθεί αν υπάρχει όντως πραγματική αγάπη. Ένας έρωτας που να κρατήσει για πολλά χρόνια, γιατί όχι και για μια ζωή;

Σίγουρα γνωρίζετε ή έχετε ακούσει για ζευγάρια που είναι μαζί 20, 30, 40 ή και 50 χρονιά και αναρωτιέστε πώς γίνεται αυτοί να το πέτυχαν και εγώ όχι; Εγώ δεν μπόρεσα να κρατήσω έναν γάμο για 7 χρόνια και άλλοι είναι μαζί μια ζωή. Ποιο είναι το μυστικό τους; Τι κάνουν εκείνοι σωστά και εγώ λάθος;

Μαγικό μυστικό δεν υπάρχει όσον αφορά τις σχέσεις. Λίγο η τύχη παίζει το ρόλο της, να βρεθεί ο σωστός άνθρωπος τη σωστή στιγμή, αλλά από εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται από το ζευγάρι. Αμοιβαίος σεβασμός, αγάπη, κατανόηση, ειλικρίνεια είναι μερικά από τα συστατικά που οδηγούν σε μακροχρόνιες σχέσεις.

Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις επίσης συντελούν στο να κρατήσει μια σχέση παραπάνω. Όταν μιλάμε για υποχωρήσεις βέβαια είναι λεπτός ο διαχωρισμός μεταξύ υποχώρησης και εκμετάλλευσης. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι όταν ένας κάνει μια υποχώρηση, δεν σημαίνει ότι ο άλλος μπορεί να αρχίσει να τον εκμεταλλεύεται και να το δει σαν σημείο αδυναμίας. Αντιθέτως, είναι σημείο δύναμης, να αναγνωρίζεις πότε πρέπει να κάνεις λίγο πίσω, να αναγνωρίσεις πιθανά λάθη σου και να μπορέσεις να τα διορθώσεις.

Επικοινωνία… Άλλη μια λέξη κλειδί που την ακούμε συνέχεια όταν μιλάμε για σχέσεις. “Να έχεις σωστή επικοινωνία με τον σύντροφό σου!”, “Να τα λέτε όλα μεταξύ σας!”, “Να μην αφήνεις πράγματα άλυτα”…. Πόσες φορές άραγε έχετε ακούσει αυτές ή παρόμοιες εκφράσεις ή τις έχετε πει και εσείς οι ίδιοι σε φίλους σας;

Ειλικρινά όμως η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική σε μία σχέση. Όταν γνωρίζεις τι θέλεις και τι θέλει ο σύντροφός σου, όταν ακούς τον άλλον (πραγματικά) και είσαι εκεί όταν σε χρειάζεται, όταν ανοίγεσαι και μιλάς, θα έχεις μια υγιής βάση για τη σχέση σου. Αυτονόητο βέβαια, ότι η επικοινωνία πρέπει να είναι αμφίδρομη, για να έχει αποτέλεσμα.

Υπάρχει βέβαια και ο έρωτας της πρώτης ματιάς. Γνωρίζω κάποιον, μαγεύομαι μαζί του και κάνω όνειρα…. Πολλές φορές ο έρωτας καταλήγει σε αγάπη. Αγάπη πραγματική, ουσιαστική, αγάπη σε βάθος, αγάπη που σε συναρπάζει και σε ταράζει συθέμελα.

Υπάρχει και η αγάπη που δημιουργείται σταδιακά και όχι κεραυνοβόλα. Γνωρίζοντας σιγά σιγά κάποιον, αναπτύσσεις συναισθήματα και θέλεις να περνάς τον χρόνο σου μαζί του. Καταλήγεις να θες να είσαι μαζί του συνέχεια και μόνο τότε να αισθάνεσαι ολοκληρωμένη και ευτυχισμένη.

Συμπέρασμα… Η αγάπη υπάρχει και είναι εκεί για όλες μας! Αρκεί να θέλουμε να δούμε την αγάπη και να την αποδεχτούμε. Μπορεί να μην είναι πάντα έτσι όπως την φανταζόμαστε, αλλά σίγουρα όταν ανοίγεις την καρδιά σου στην αγάπη, μόνο κερδισμένη μπορείς να βγεις!