Πώς η πανδημία έβλαψε περισσότερο τις γυναίκες

H περίοδος της πανδημίας επηρέασε δυσανάλογα τις γυναίκες, οι οποίες επωμίστηκαν επιπλέον υποχρεώσεις μέσα στο σπίτι και την οικογένεια ενώ κάποιες, έχασαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους.
Η McKinsey & Company σε συνεργασία με τη LeanIn πραγματοποίησαν μια έρευνα εν μέσω πανδημίας, για την θέση της γυναίκας στο χώρο εργασίας.
Σαράντα χιλιάδες συμμετέχουσες απάντησαν στις ερωτήσεις τους από τις οποίες προέκυψε ότι ο κορωνοϊός, γιγάντωσε τις προκλήσεις που ήδη αντιμετώπιζαν οι γυναίκες, ενώ έφερε κι άλλες, νέες, στο δρόμο τους.
Το 25% αποκάλυψε, πως σκέφτεται σοβαρά να παραιτηθεί και να αφιερωθεί στη φροντίδα της οικογένειας.
Η ανισότητα κυριαρχεί, ενώ το χάσμα στους μισθούς συνεχώς μεγαλώνει.
Σύμφωνα με τη McKinsey, είναι η πρώτη φορά στα έξι χρόνια ενασχόλησής της με τη θέση των γυναικών στους χώρους εργασίας, που βλέπει τόσες γυναίκες, από διαφορετικά επαγγελματικά υπόβαθρα, να θέλουν να εγκαταλείψουν τις καριέρες τους και να αποσυρθούν από τις εργασίες τους.
«Αν όλες εκείνες οι επαγγελματίες νιώθουν αναγκασμένες να αφήσουν τη δουλειά τους, θα καταλήξουμε με ελάχιστες σε ηγετικές θέσεις – οι μελλοντικές leaders θα είναι σίγουρα λιγότερες. Όλη η πρόοδος που είχαμε καταγράψει κατά τη διάρκεια της περασμένης εξαετίας, μπορεί να διαγραφεί», τονίζει χαρακτηριστικά.
Φυσικά, τη δύσκολη απόφαση καλούνται να πάρουν οι μητέρες. Το μερίδιο των υποχρεώσεων της οικογένειας που έχουν αναλάβει είναι τριπλάσιο από εκείνο των συζύγων τους, καθώς, κατά κύριο λόγο, εκείνες είναι που φροντίζουν για την λειτουργία του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 76% των γυναικών με παιδιά κάτω των 10 ετών δήλωσε, πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει εξαιτίας του εγκλεισμού, είναι ο συνδυασμός της ανατροφής τους με τις δικές τους επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Από την πλευρά των πατεράδων το ποσοστό αυτό φτάνει το 54%.
Η πανδημία πάντως, δεν έκανε διακρίσεις ανάμεσα στις γυναίκες. Σε αυτές που κατέχουν καλοπληρωμένες θέσεις ή σε εκείνες, που η δουλειά είναι καθαρά βιοποριστική υπόθεση.
Κι όταν όλη αυτή η τρέλα καταλαγιάσει, θα πρέπει όλες να καλύψουμε το κενό.