Επί δεκαετίες τα περίφημα ανάκτορα στο Τατόι, η άλλοτε εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας, ρήμαζαν από το χρόνο αλλά και από τους ανθρώπους.

Μια τεράστια έκταση 42.000 στρεμμάτων που βίωνε την εγκατάλειψη, την παρακμή και τη λεηλασία. Όσοι είχαν την ευκαιρία έστω και λίγο να επισκεφθούν το Τατόι καταλάβαιναν τον αναξιοποίητο «πλούτο» που κρυβόταν πίσω από τους πέτρινους τοίχους και τα μπαούλα.

Το υπουργείο Πολιτισμού, σε μια φιλόδοξη προσπάθεια του αποφάσισε να αξιοποιήσει τα 55 κτίρια που βρίσκονται στο Τατόι, τα 27 από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από το 2003 ως μνημεία και να δώσει νέα πνοή σε ένα χώρο με έντονη ιστορική σημασία.
Το κεντρικό κτίριο του πρώην βασιλικού ανακτόρου, θα στεγάσει ένα ιστορικό μουσείο ενώ στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν πολυτελή ξενοδοχεία και σπα, γκουρμέ εστιατόρια και καφέ, αθλητικές εγκαταστάσεις ενώ θα αξιοποιηθούν και τα 1.200 στρέμματα του αμπελώνα και άλλων καλλιεργειών που περιλαμβάνονται στη μελέτη βιωσιμότητάς του.

Τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει, και συνεχίζεται σε εντατικούς ρυθμούς, η συντήρηση και η καταγραφή των εντυπωσιακών κινητών και ακίνητων μνημείων του κτήματος που ξεσφραγίστηκαν μετά από δεκαετίες αποκαλύπτοντας ξεχασμένους θησαυρούς που συνδέονται με το ιστορικό παρελθόν της χώρας. Άμαξες, αυτοκίνητα αντίκες, πανάκριβα έργα τέχνης, πολύτιμα ιστορικά ντοκουμέντα και έγγραφα ανασύρθηκαν από μπαούλα που σάπιζαν.

Η μελέτη βιωσιμότητας του έργου, εκπονήθηκε από την ειδική διεπιστημονική ομάδα της KPMG, με χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη.

Ο δεύτερος θεματικός άξονας αφορά την υπαίθρια άθληση και αναψυχή. Το κτήμα Τατοΐου, ως τμήμα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας θα γίνει προσβάσιμο στους επισκέπτες. Νέα μονοπάτια θα οδηγούν σε χώρους για περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, ενώ θα δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις, θερινές κατασκηνώσεις και camps για παιδιά και ξενώνες.
Στην ουσία θα δημιουργηθεί ένα πολυτελές «χωριό» στο οποίο θα λειτουργεί οινοποιείο, ελαιώνας, καλλιέργεια αρωματικών φυτών και ιππικός όμιλος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του φιλόδοξου αυτού έργου υπολογίζεται στα 97 με 130 εκατ. ευρώ τα οποία θα προκύψουν από ιδιωτική και δημόσια χρηματοδότηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ στόχος είναι το Τατόι να αυτοχρηματοδοτείται από τις δραστηριότητες του.

Το νέο Τατόι δεν θα είναι πλέον ένας κλειστός χώρος για ορισμένους. Μένει να το ανακαλύψετε!