Μια μέρα μουντή, συννεφιασμένη, λιγάκι καταθλιπτική η σημερινή και σκεφτήκαμε να σου προτείνουμε ένα μυθιστόρημα από την Ισλανδία, που ταιριάζει στο κλίμα της ημέρας. Ο συγγραφέας Ragnar Jonasson θα σε ταξιδέψει στο Ρέικιαβικ και στα απομονωμένα χωριά της χώρας ξεδιπλώνοντας μια ιστορία μυστηρίου με στιγμές αγωνίας κι έντασης που θα σε κάνουν να μην θέλεις να αφήσεις το βιβλίο αυτό από τα χέρια σου πριν φτάσεις στην τελευταία σελίδα.

Έτος 1987 σε μια απομονωμένη αγροικία οι ιδιοκτήτες ενός αγροκτήματος, ο Έιναρ και η σύζυγός του Έρλα, υπομένουν μια μανιασμένη χιονοθύελλα. Ο δρόμος είναι αποκλεισμένος από χιονοστιβάδες την παραμονή των Χριστουγέννων. Η Έρλα σχεδιάζει να ετοιμάσει το χριστουγεννιάτικο δείπνο τους για να υποδεχτεί την επίσκεψη της κόρης τους Άννα, που ζει επίσης εκεί κοντά. Θα απολαύσουν το γεύμα και θα ανοίξουν τα δώρα τους κάτω από το δέντρο.

Ξαφνικά ακούγεται ένα χτύπημα στην πόρτα και ένας άγνωστος εμφανίζεται μέσα από την καταιγίδα. Τους συστήνετε ως Λέο και λέει ότι έχει χαθεί. Περιπλανιόταν πεζός αφού χάθηκε από τους φίλους του κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Φαίνεται εξαντλημένος και σχεδόν παγωμένος. Ο Έιναρ τον υποδέχεται με φιλοξενία, γνωρίζοντας ότι αν μείνει έξω θα πεθάνει, ενώ η Έρλα αντιδρά εχθρικά και θέλει να φύγει. Τον θεωρεί μοχθηρό και ύποπτο.

Η Έρλα αμφισβητεί τον Λέο και υποψιάζεται ότι λέει ψέματα για τον σκοπό που βρίσκεται σ’ αυτή την έρημη περιοχή εν μέσω καταιγίδας. Καθώς η Έρλα ανησυχεί όλο και περισσότερο, προσπαθεί να πείσει τον Έιναρ ότι υπάρχει κάτι ύπουλο στον απρόσκλητο επισκέπτη τους. Η αγωνία κορυφώνεται… Το ρεύμα κόβεται και το τηλέφωνο δεν λειτουργεί. Η αγριότητα της καταιγίδας και του χιονιού που πέφτει ασταμάτητα όλο και αυξάνεται, και η κόρη του ζευγαριού ακόμα δεν έχει φανεί…

Η ντετέκτιβ Χούλντα Χερμανσντότιρ ανήκει στο αστυνομικό τμήμα του Ρέικιαβικ. Φαίνεται ότι τα φετινά της Χριστούγεννα δεν θα είναι χαρούμενα. Ο σύζυγός της είναι απόμακρος, η μητέρα της θα παρευρεθεί για το χριστουγεννιάτικο δείπνο, αν και η σχέση τους είναι προβληματική. Υποψιάζεται ότι η έφηβη κόρη της έχει σοβαρή κατάθλιψη, αλλά ο σύζυγός της το αρνείται και δεν θέλει να πάρουν τη γνώμη και τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου. Το κορίτσι αρνείται να συμμετάσχει στο χριστουγεννιάτικο δείπνο, απομονώνεται στο δωμάτιο της και αγνοεί τα δώρα της.

Η Χούλντα πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα για να αποσπάσει το μυαλό της από τη δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι της. Ερευνά την υπόθεση ενός κοριτσιού που αγνοείται από τις αρχές του φθινοπώρου. Ταξίδευε διασχίζοντας την Ισλανδία σε διακοπές περιήγησης και εργασίας. Ο πατέρας της εξαφανίστηκε λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και οι δύο εξαφανίσεις παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Ενώ όμως ερευνά τις παλιές αυτές υποθέσεις, μία νέα έρχεται για να ταράξει την ηρεμία της καθώς αναλαμβάνει να ηγηθεί της έρευνας για τους μυστηριώδεις θανάτους που ανακαλύπτονται σ’ ένα μοναχικό και απομακρυσμένο αγρόκτημα, 600 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρέικιαβικ… Η ιστορία όμως αυτή είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή αστυνομική έρευνα. Η τραγική απώλεια της ζωής τριών νεαρών γυναικών και ο αντίκτυπος στις ζωές όλων των πρωταγωνιστών θα σε συγκλονίσει.

Μία παράξενη ατμοσφαιρική ιστορία μυστηρίου και τρόμου που θα αιχμαλωτίσει τη φαντασία σου…

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.