Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς;

Πόσες φορές σου έχει συμβεί να θέλεις να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου, να κλείσεις τα μάτια σου και απλά να αποκοιμηθείς και να σου συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο; Να έρχονται στο μυαλό σου όλες οι σκέψεις της ημέρας, οι συναντήσεις, oi συζητήσεις με αποτέλεσμα να αγχώνεσαι και να μένεις ξύπνια ή να αργεί πολύ να σε πάρει ο ύπνος, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεσαι επαρκώς.
Πρέπει να μάθεις να δίνεις την ευκαιρία στον εγκέφαλό σου να ηρεμεί και να χαλαρώνει πριν πέσεις για ύπνο. Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό εύκολα;
Καθιέρωσε μια ρουτίνα αποφόρτισης
Η ρουτίνα του καθενός μπορεί να μοιάζει διαφορετική. Μπορείς να ξεκινήσεις με το να αφιερώσεις 30 λεπτά πριν από την ιδανική ώρα του ύπνου σου αποκλειστικά για σένα, απομακρύνοντας τις οθόνες, τα ηλεκτρονικά μέσα και γενικά οτιδήποτε σου θυμίζει το άγχος της ημέρας. Δοκίμασε να διαβάσεις ένα βιβλίο, να κάνεις ένα χαλαρωτικό ντους ή να εξασκήσεις την ενσυνειδητότητα κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Παρατήρησε πώς αισθάνεσαι κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας και διάλεξε κάτι που σου εμπνέει ηρεμία.
Δώσε προσοχή στις σκέψεις σου και στο πόσο νυσταγμένη νιώθεις
Αν η μέρα σου ήταν ιδιαίτερα αγχωτική, είναι φυσιολογικό να μην μπορείς να αποκοιμηθείς αμέσως. Το να πιέζεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί, θα αποφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Καλύτερα να καθυστερήσεις την ώρα του ύπνου ή να παρατείνεις τη ρουτίνα αποφόρτισης που ακολουθείς συνήθως.
Αφιέρωσε χρόνο στις ανησυχίες σου
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται είναι καλό να βάλεις ένα πρόγραμμα στο πότε θα ανησυχείς. Αφιέρωσε λίγα λεπτά, περίπου ένα τέταρτο, κάποιες ώρες πριν κοιμηθείς, κι αναλογίσου ότι σε αγχώνει. Σκέψου το διεξοδικά, αλλά μόλις περάσει αυτός ο χρόνος, θα πρέπει να σταματήσεις να το σκέφτεσαι άλλο και να κάνεις κάτι διαφορετικό. Με την πάροδο του χρόνου, η τεχνική αυτή σε βοηθάει να πέφτεις στο κρεβάτι σου πιο ανάλαφρη, και να μην σου έρχονται στο μυαλό όλα τα αρνητικά πράγματα τη στιγμή που θέλεις να ξεκουραστείς.
Εξασκήσου σε ασκήσεις αναπνοής
Η εξάσκηση της αργής αναπνοής, πριν από τον ύπνο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να ηρεμήσει το νευρικό σου σύστημα και να μειώσει την αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Προσπάθησε να κάνεις μια εισπνοή σε τέσσερα δευτερόλεπτα, να την κρατάς για επτά και να εκπνέεις σε τέσσερα δευτερόλεπτα.
Νιώσε ευγνωμοσύνη πριν κοιμηθείς
Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείς με τον εαυτό σου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να εκτονώνεσαι και να κοιμάσαι. Αν είσαι σκληρή με τον εαυτό σου επειδή είχες μια δύσκολη μέρα και σκέφτεσαι υπερβολικά την κάθε σου κίνηση, δεν είναι σοκαριστικό ότι το να κλείσεις τα μάτια σου «δεν θα σβήσει ξαφνικά τις λειτουργίες του εγκεφάλου σου» . Αντίθετα, η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να μειώσει την αντίδραση στο στρες και να ηρεμήσει τον καρδιακό σου ρυθμό. Είτε το λες στο μυαλό σου είτε το γράφεις, οι πρακτικές ευγνωμοσύνης μπορούν να βοηθήσουν να αλλάξει η αφήγηση σε αυτό που υποθέτεις ότι είναι μια κακή μέρα.
Προσπάθησε να μειώσεις το άγχος σου κατά τη διάρκεια της ημέρας
Το κλειδί για να απολαύσεις τον ύπνο σου είναι η διαχείριση του στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάνε αρκετά διαλείμματα όταν νιώθεις τα μάτια σου να κουράζονται μετά από πολλές ώρες πάνω από την οθόνη του υπολογιστή. Βγες λίγο έξω και πάρε καθαρό αέρα. Δώσε προτεραιότητα στις σχέσεις που σου δίνουν ενέργεια και σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά.
Γνωρίζοντας λοιπόν τώρα τι μπορείς να κάνεις την επόμενη φορά που θα νιώσεις υπερδιέγερση πριν από τον ύπνο, πάρε μια βαθιά ανάσα, χαλάρωσε και μην είσαι τόσο αυστηρή με τον εαυτό σου.