Η χώρα μας παράδεισος για αρχαιολογικές ανασκαφές και πλούσια ιστορία που θέλεις να μάθεις όσα περισσότερα μυστικά του παρελθόντος γίνεται. Ιδανική ευκαιρία ο μήνας του Αυγούστου που πολλοί βρίσκονται σε οικογενειακές διακοπές να επισκεφτείς διάφορα μνημεία και αρχαιολογικούς τόπους της χώρας μας.

Δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις; Τότε σου προτείνουμε να διαβάσεις το βιβλίο του Brian Fagan, «Μικρή Ιστορία της Αρχαιολογίας», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη για να πάρεις ιδέες. Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια αναδρομή της αρχαιολογίας από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Διάφορα σημαντικά αρχαιολογικά σημεία του πλανήτη μας αναφέρονται σε μικρές περιληπτικές ιστορίες, που θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον για να μάθεις περισσότερα για τα μέρη αυτά.

«Πώς η αρχαιολoγία, από μια ανεξέλεγκτη αναζήτηση εντυπωσιακών αντικειμένων και ξεχασμένων λαών, εξελίχθηκε στη σημερινή, σοβαρή μελέτη του παρελθόντος; Ποιος μελετητής ήταν ο πρώτος που διατύπωσε μια βασική αρχή της αρχαιολογίας, ότι όλα τα αντικείμενα όσο ταπεινά κι αν είναι έχουν μια ιστορία να διηγηθούν; Γιατί είναι σημαντική η αρχαιολογία;»

Η αρχαιολογία μας προσδιορίζει ως ανθρώπινα όντα και η εξέλιξή της είναι ένας από τους μεγαλύτερους θριάμβους της έρευνας του 19ου και του 20ου αιώνα.

Κάνε ένα ταξίδι από τους Φαραώ στην Αρχαία Αίγυπτο, στους Μάγια, στην Μινωική Κρήτη, στους μονόλιθους του Στόουνχεντζ και στο Άνγκορ Βατ της Καμπότζης, μεταξύ άλλων. Γνώρισε διάσημους αρχαιολόγους και μάθε για τα ταξίδια και τις ανακαλύψεις τους. Τεχνικές ανασκαφών ξεδιπλώνονται καθώς διαβάζεις τις ιστορίες αρχαιολογίας από τα διάφορα μέρη του κόσμου.

«Η αρχαιολογία βοηθάει να εξηγήσουμε γιατί είμαστε ίδιοι και γιατί είμαστε διαφορετικοί. Εξηγεί πώς καταφέρνουμε και προσαρμοζόμαστε σε νέα δεδομένα. Η ενατένιση του παρελθόντος μας βοηθά να δούμε μπροστά, στο μέλλον».

Σύγχρονες μέθοδοι που προσπαθούν να συμβάλουν στην εξέλιξη της αρχαιολογίας. Συναρπαστικά ευρήματα που σε βοηθούν να αποκρυπτογραφήσεις το παρελθόν. Επισκέψου διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και άσε τη φαντασία σου ελεύθερη να σε ταξιδέψει σε άλλες εποχές…

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου στην αρχαιολογία. Μπορεί ακόμα και να σε εμπνεύσει για τα επόμενα ταξίδια σου…