Υπάρχουν φορές που η θλίψη και το πένθος εισβάλλουν ορμητικά στη ζωή σου και την αναποδογυρίζουν. Σχέσεις ανατρέπονται και αλλάζουν τη ζωή σου. Το βιβλίο της Marta Orriols «Να μάθω να μιλώ με τα φυτά» είναι ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα, στο οποίο η ένταση μιας συντριπτικής απώλειας σκιαγραφείται με μια πρωτοφανή τρυφερότητα.

Ο σύντροφος της Πάουλα πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική της θλίψη. Λίγες ώρες πριν από το θάνατό του, ο Μάουρο της αποκάλυψε ότι την εγκατέλειπε για μια άλλη γυναίκα.

Η Πάουλα κρατάει αυτή την πληροφορία ως επτασφράγιστο μυστικό, δεν την μοιράζεται με κανέναν και συνεχίζει τη δουλειά της ως παιδίατρος στη Βαρκελώνη, προσπαθώντας να διατηρήσει την κανονικότητα της παλιάς ζωής που ζούσε με τον Μάουρα. Όμως όλα τα φυτά του Μάουρο πεθαίνουν, το ψυγείο περιέχει μόνο ληγμένο γιαούρτι και το μυαλό της παθιάζεται πυρετωδώς μ’ αυτή την άλλη, άγνωστη γυναίκα.

Η Πάουλα παλεύει με την απώλεια του συντρόφου της με τον δικό της μοναδικό τρόπο, περνώντας μέσα σε λίγες μόνο σύντομες στιγμές από τα διάφορα στάδια του πένθους. Καθώς περνούν οι εβδομάδες, η Πάουλα θυμάται, σιγά σιγά, πώς να είναι να ζει κανείς και μαθαίνει να συμφιλιώνεται με έναν κόσμο που δεν αναγνωρίζει πια. Σταδιακά, της ανοίγεται ένας νέος δρόμος, στον οποίο εναλλάσσονται ο θυμός, ο φόβος και η επιθυμία.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό, συγκινητικό και συγκλονιστικό μυθιστόρημα γραμμένο με ευαισθησία και λεπτότητα από την οπτική γωνία μιας γυναίκας που παλεύει να καταλάβει πώς ακριβώς να νιώσει για τη διπλή της απώλεια, αλλά που προχωρά συνάμα και προς τη δική της προσωπική αναγέννηση.

Με συγκλονιστικές και συχνά γλαφυρές εναλλαγές, το «Μαθαίνω να μιλάω στα φυτά» είναι μια διαπεραστικά ειλικρινής απεικόνιση της θλίψης και των πολλών τρόπων να χάσεις κάποιον. Η βραβευμένη Καταλανή συγγραφέας Marta Orriols κάνει την απώλεια και τον πόνο που προέρχεται από αυτήν να εμφανίζονται ως μια μοναδική εμπειρία για κάθε άτομο.

Η αφήγηση της έντονη και στοχαστική, σε καλεί να κρατήσεις το ουσιώδες στη ζωή. Ένα οικείο βιβλίο που υφαίνει μια ιστορία ικανή να αντιμετωπίσει τον πιο βαθύ πόνο με μια ασυνήθιστη ωριμότητα και που αναδεικνύει πόσο λεπτή είναι στην πραγματικότητα η γραμμή μεταξύ αγάπης και μίσους και πόσο συχνά αυτά τα δύο συμβαδίζουν.

Σου το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.