Η σημερινή μας πρόταση είναι ένα βιβλίο λίγο διαφορετικό, πρόκειται κυρίως για έναν οδηγό, ένα βιβλίο με συμβουλές και προτάσεις για όλους τους γονείς που το παιδί τους μπορεί να απέχει (λίγο ή πολύ) του τυπικού πλαισίου.

Η συγγραφέας Marina Failliot-Laloux που ειδικεύεται στη θετική παιδαγωγική και στη θετική γονεϊκή φροντίδα, δίνει στους γονείς μεθόδους και εργαλεία για να μπορέσουν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους και ταυτόχρονα τους εαυτούς τους ώστε να ξαναβρούν τη χαρά στη σχέση τους με τα παιδιά τους.

Σε πολλά παιδιά που είναι λίγο διαφορετικά, εκπαιδευτικοί και άλλοι «ειδικοί» αρχίζουν να τους βάζουν ταμπέλες, όπως ότι είναι αυθάδη, δύσκολα, εκνευριστικά , ανώριμα, ανήσυχα και πολλά άλλα συναφή επίθετα. Μερικά από αυτά μπορεί να έχουν κάποια διάγνωση (αυτιστικό φάσμα, Άσπεργκερ, νοητικά πρώιμα, δυσλεκτικά, ΔΕΠ/Υ κ.ά.), άλλα ίσως όχι, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και ίσως αυξάνονται κιόλας με την ηλικία.

Το να έχει ένα παιδί οποιοδήποτε τύπου μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες είναι αρχικά κουραστικό και αγχωτικό για το ίδιο, καθώς αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητά του σε σχέση με τους συνομήλικούς τους καθώς και για τους γονείς τους. Ένα παιδί «εκτός πλαισίου» μπορεί να είναι πολύ δημιουργικό και να έχει μια ιδιαίτερη πνευματική ζωντάνια, που δεν μπορεί να μπει σε συγκεκριμένα καλούπια.

Ποιο είναι το διαφορετικό παιδί; «Αυτό το αγοράκι ή κοριτσάκι που, αυθόρμητα, δεν κάνει αυτό που «πρέπει» ή ό,τι κάνει όλος ο κόσμος. Οι αντιδράσεις του δεν σέβονται τα όρια και τους κανόνες που έχουν τεθεί».

Όπως είχε πει ο διάσημος ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ «Η κανονικότητα είναι ένας δρόμος πλακόστρωτος. Σε αυτόν περπατάς άνετα, αλλά κανένα λουλούδι δεν ανθίζει».

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου αυτού θα βρεις πολλές χρήσιμες συμβουλές, ιδέες και παραδείγματα για να αντιμετωπίσεις τυχόν προβλήματα που έχεις με το παιδί σου. Θα μπορέσεις να καταλάβεις λίγο καλύτερα και τη δική του οπτική γωνία και να το βοηθήσεις πιο αποτελεσματικά.

Θέματα όπως γονική εξουθένωση των γονέων, ενίσχυση μνήμης του παιδιού, τόνωση αυτοπεποίθησης, οργάνωση μελέτης, διαχείριση έντονων συναισθημάτων και απογοητεύσεων, έλεγχος υπερδιέγερσης και άγχους. μεταξύ άλλων, αναλύονται διεξοδικά και προτείνονται λύσεις αντιμετώπισής τους. Λύσεις που μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους.

Τα υπάρχουσα εκπαιδευτικά μοντέλα δημιουργήθηκαν για να εκπληρώσουν ανάγκες προηγούμενων χρόνων και γενεών, όχι βέβαια πάντα με επιτυχία. Επειδή όμως τα χρόνια και οι καιροί αλλάζουν, έτσι πρέπει να αλλάξουν και τα εκπαιδευτικά μοντέλα και να υπάρχει ελευθερία επιλογής στους γονείς για να κάνουν το καλύτερο για το παιδί τους. Σε κάποιες χώρες έχουν αρχίσει ήδη να αλλάζουν τα μοντέλα της εκπαίδευσης, στη χώρα μας όμως δυστυχώς ακόμα τίποτα…

Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου ως γονιός, να ακούς το παιδί σου ουσιαστικά και να συμμερίζεσαι τις ανάγκες και τις ανησυχίες του. Εσύ είσαι ο καλύτερος ειδικός που μπορεί να βοηθήσει το παιδί σου να ξετυλίξει τις ικανότητες και τα ταλέντα του, γιατί να θυμάσαι ότι όλα τα παιδιά έχουν ταλέντο!

Ένα υπέροχο δώρο για τον εαυτό σου και για το παιδί σου! Αν δεν το έχεις ήδη διαβάσει, αγόρασε το άμεσα και πρόσφερέ το και σ’ άλλους γονείς που μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.