Ενα παράξενο και ταυτόχρονα ευφυές μυθιστόρημα, «Το παπαγαλάκι», της Marie-Helene Bertino σε οδηγεί σ’ ένα ταξίδι προσωπικής εξερεύνησης. Η αφηγήτρια αυτού του σουρεαλιστικού μυθιστορήματος είναι μια 36χρονη γυναίκα που βρίσκεται στα πρόθυρα ενός γάμου μ’ έναν άνδρα που δεν αγαπά.

Κανονικά θα σκεφτόσουν το διάστημα που προηγείται ενός γάμου ως μια περίοδο ενθουσιασμού γεμάτη όμορφα συναισθήματα, αλλά για την ανώνυμη νύφη, το διάστημα αυτό μετατρέπεται σ’ ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Η νύφη μένει σ’ ένα πολυτελές πανδοχείο και προσπαθεί να χαλαρώσει κάνοντας τις τελευταίες προετοιμασίες για τη μεγάλη μέρα. Στην κρεβατοκάμαρά της όμως συναντά τη νεκρή γιαγιά της, που της εμφανίζεται με τη μορφή ενός παπαγάλου. Το παπαγαλάκι προειδοποιεί τη νύφη να μην παντρευτεί και να αναζητήσει τον αποξενωμένο αδελφό της, προτού αφοδεύσει παντού και καταστρέψει το νυφικό της. Διάφορες παράξενες και ανησυχητικές συναντήσεις αναγκάζουν τη νύφη να αντιμετωπίσει τη δύσκολη οικογένειά της και το δικό της τραυματικό παρελθόν.

Το παπαγαλάκι κάνει καίριες ερωτήσεις στις οποίες μόνο η ιδία μπορεί να δώσει απάντηση. Και πρέπει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό της. Από τον εαυτό της δεν μπορεί να κρυφτεί.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας ο χρόνος, ο χώρος και η ταυτότητα των ανθρώπων παραμορφώνονται.  Οι άνθρωποι που συναντά η νύφη άλλοτε παρουσιάζουν μια ανησυχητική εικόνα και άλλοτε ενσαρκώνουν κάτι σημαντικό από το παρελθόν της.

Μια γυναίκα από την οποία αγοράζει ένα μεταχειρισμένο νυφικό έχει έντονη ομοιότητα με εκείνη. Γίνεται μάρτυρας της παράστασης ενός θεατρικού έργου γραμμένου από τον αδελφό της, το οποίο αναπαριστά μια αλλοιωμένη εκδοχή του παρελθόντος της. Κάποια στιγμή το πνεύμα της ζωντανής μητέρας της φαίνεται να καταλαμβάνει το δικό της σώμα. Ένας άλλος γάμος διαδραματίζεται δίπλα στον δικό της στον ίδιο ακριβώς χώρο.

Ωστόσο, ενώ αυτές οι εμπειρίες είναι αναμφισβήτητα παράξενες, η ηρωίδα τις περιηγείται σαν να είναι συνηθισμένη σε μια στοιχειωμένη ύπαρξη. Νιώθει παγιδευμένη σ’ ένα παρόν, όπου το παρελθόν δεν της επιτρέπει να προχωρήσει.

Η Bertino περιγράφει με φαντασία και κάποιες φορές με οδυνηρό τρόπο τη διαδικασία της νύφης να βρει τη δύναμη της θέλησης να εισέλθει σ’ ένα αυτοπροσδιοριζόμενο μέλλον, σ’ ένα μέλλον που η ίδια θα ορίζει τη ζωή της. Η νύφη αγωνίζεται να κατανοήσει τους άλλους ανθρώπους, όπως ακριβώς αγωνίζονται και αυτοί να κατανοήσουν την ίδια και τις πράξεις ή την απραξία της.

Η λυρική και αιχμηρή γραφή της Bertino θα σου κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τις τελευταίες σελίδες. Ένα μυθιστόρημα που σε προσγειώνει στην πραγματικότητα και σου δείχνει τη δύναμη της ανιδιοτελούς αγάπης.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Kaktos.