Η αγαπημένη συγγραφέας Isabel Allende επιστρέφει με το νέο της συγκινητικό μυθιστόρημα που δεν θα θέλεις να αφήσεις από τα χέρια σου. Μια ιστορία αναμνήσεων, μια ιστορία 100 χρόνων από τα μάτια μιας γυναίκας που έζησε μια πραγματικά γεμάτη ζωή.

Πρόκειται για την ιστορία μιας ζωής, ειπωμένη μέσα από ένα γράμμα μιας γιαγιάς προς τον εγγονό της. Η ιστορία μιας οικογένειας, οικογένειας εξ αίματος και οικογένειας κατά τύχη, μια ιστορία πλούτου και φτώχειας, θλίψης και χαράς, πόθου και πάθους και κυρίως αγάπης. Ένα απόλυτο ανάγνωσμα για τους οπαδούς της Αλιέντε.

Το 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, η Βιολέτα, 100 ετών πλέον και διανύοντας τις τελευταίες της μέρες, γράφει στον εγγονό της Καμίλο εξιστορώντας την ιστορία της ζωής της. Γεννημένη στη Χιλή το 1920 κατά τη διάρκεια της πανδημίας της ισπανικής γρίπης, αναφέρεται ως αναπόφευκτο γεγονός ότι ένας αιώνας πολέμου, κατάθλιψης, αγώνων, διακρίσεων, συμφορών, ανιδιοτέλειας, αγάπης, απώλειας, ασθένειας, χαράς και επιτευγμάτων θα πρέπει να τελειώσει με μια άλλη παγκόσμια μάστιγα.

Η Βιολέτα έχει ζήσει πολλές χαρούμενες και φρικτές στιγμές και η σύνθετη φύση της ζωής απεικονίζεται με γλαφυρό τρόπο μέσα από την ίδια και όσους συναντά. Μια ζωή που αποτυπώνεται εξαιρετικά από τα γεγονότα της χώρας της και το ταξίδι της Βιολέτας με την οικογένεια και τους φίλους της. Αν και η Χιλή δεν αναφέρεται ποτέ ονομαστικά, η γεωγραφία, οι περιγραφές των τοποθεσιών και τα γεγονότα αντικατοπτρίζουν την ιστορική διαδρομή της χώρας αυτής.

Η ιστορία συνυφαίνει συναρπαστικούς χαρακτήρες με την ιστορία των ταραχώδη χρόνων στη Χιλή, μέσα από στρατιωτικά πραξικοπήματα, αυταρχική ηγεσία, εξεγέρσεις, οικονομικούς κύκλους άνθισης και ύφεσης και αμφίβολες διασυνδέσεις με κατασκόπους, εγκληματίες και καρτέλ ναρκωτικών. Η Βιολέτα διευκρινίζει τις σχέσεις της με τα παιδιά, τα αδέλφια, τις θείες, τους θείους, τους φίλους, τους γείτονες και τους άνδρες της ζωής της. Ορισμένοι σύντροφοι της φέρνουν χαρά, άλλοι πόνο και κακοποίηση, αλλά όλοι διαμορφώνουν αυτή τη συναρπαστική γυναίκα.

Ως οξυδερκής επιχειρηματίας, ξεπέρασε εμπορικά ζητήματα και διακρίσεις που την εμπόδιζαν να κατέχει άμεσα την επιχείρησή της ή τον τραπεζικό της λογαριασμό. Σχεδίασε την πορεία της μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό της καθώς ανέπτυξαν μια επιτυχημένη επιχείρηση κρατώντας τις λεπτομέρειες κρυφές από τις αρχές και τους άλλους.

Η συγγραφέας περιγράφει αριστοτεχνικά τους χαρακτήρες της και δεν αφήνει ποτέ την ορμή της ιστορίας να παρασυρθεί με υπερβολικές λεπτομέρειες. Τα σημαντικά γεγονότα και το εύρος των χαρακτήρων κρατούν αυτή την ιστορία συναρπαστική από την αρχή μέχρι το τέλος.

Μια υπέροχη ιστορία που σε προσκαλούμε να την διαβάσεις! Ένα βιβλίο που θα σε ταξιδέψει σ’ άλλα χρόνια και σ’ άλλες εποχές, συνδυάζοντας τες όμως και με το παρόν μ’ έναν ανεπανάληπτο τρόπο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.