Σίγουρα έχεις ακούσει την παροιμία ότι όταν ραγίσει το γυαλί δεν ξανακολλάει… Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από ορισμένες καταστάσεις η σχέση σου δεν μπορεί να επιστρέψει στην αρχική της κατάσταση όσο κι αν εσύ το θέλεις και το επιθυμείς.

Ποια είναι λοιπόν μερικά από τα σημάδια που σηματοδοτούν το τέλος μιας σχέσης;

Κακοποίηση
Μια καταχρηστική σχέση πρέπει να τελειώσει. Η κακοποίηση δεν είναι ποτέ αποδεκτή και κανείς δεν την αξίζει ούτε πρέπει να ζει με αυτήν. Είναι σημαντικό να αναζητήσεις υποστήριξη αν αντιμετωπίζεις κακοποίηση στον γάμο ή στη σχέση σου. Έχε κατά νου ότι η κακοποίηση δεν είναι πάντα σωματική και μπορεί να εμφανιστεί και με άλλες μορφές, όπως η συναισθηματική και η λεκτική κακοποίηση. Αν επίσης έχεις δεχτεί ενδοοικογενειακή βία, μίλα άμεσα σ’ έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Έλλειψη οικειότητας και στοργής
Ενώ τα ζευγάρια μπορεί να περνούν περιόδους με περισσότερη και λιγότερη σωματική οικειότητα κατά τη διάρκεια του γάμου τους, ένας γάμος χωρίς σεξ μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχουν υποκείμενα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιβιώσει η σχέση.

Διγαμία
Αν ο σύντροφός σου σε έκανε να πιστέψεις ότι εσείς οι δύο ήσασταν οι μόνοι άνθρωποι στο γάμο σας, αλλά στη συνέχεια ανακαλύπτεις ότι αυτό δεν ισχύει, τοτέ πολύ απλά έχεις εξαπατηθεί. Συν τοις άλλοις, η διγαμία είναι παράνομη.

Εγκληματική συμπεριφορά
Το να ανακαλύψεις ότι ο σύντροφός σου έχει ποινικό παρελθόν μπορεί να είναι κάτι αρκετά δύσκολο να το ξεπεράσεις, ειδικά αν το έγκλημα είναι πολύ σοβαρό. Όχι μόνο υπάρχει η αίσθηση ότι η εμπιστοσύνη έχει χαθεί, αλλά μπορεί να αναρωτηθείς αν γνωρίζες ποτέ τον σύντροφό σου τόσο καλά όσο νομίζες. Είναι δύσκολο να συγχωρήσεις τα ψέματα σε μια σχέση, και αυτό είναι ένα σοβαρό ψέμα που σχεδιάστηκε για να καλύψει ένα σοβαρό ζήτημα.

Συνεχής κριτική
Ο σύντροφός σου πάντα σε υποτιμά; Νιώθεις συνέχεια ανεπαρκής σ’ ότι κάνεις; Τότε αυτό είναι κακό σημάδι. Η κριτική είναι ένα από τα 4 στοιχεία που χρησιμοποιούν συχνά οι ψυχολόγοι για να προβλέψουν το τέλος ενός γάμου. Τα άλλα στοιχεία είναι η κωλυσιεργία, η αμυντικότητα και η περιφρόνηση.

Ανεπεξέργαστος εθισμός
Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι σε μια σχέση με κάποιον που δεν αναζητά θεραπεία για τον εθισμό του ή απλά τον αρνείται. Ο εθισμός μπορεί επίσης να συμβάλλει στην απώλεια εργασίας, επηρεάζοντας έτσι τα οικονομικά, ή να είναι η ρίζα των περισσότερων διαφωνιών μεταξύ των συντρόφων.

Αλλαγή προτεραιοτήτων
Εάν εσύ και ο σύντροφός σου παλαιότερα συμφωνούσατε σε σημαντικά θέματα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας, όπως η απόκτηση παιδιών και ο τόπος διαμονής, αλλά τώρα ο ένας από τους δύο έχει αλλάξει γνώμη, μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ομοίως, αν οι στόχοι της ζωής σας δεν είναι πλέον κοινοί και θέλετε τελείως διαφορετικά πράγματα πια, μπορεί να διαπιστώσεις ότι πρακτικά ο γάμος ή η σχέση σου δεν μπορεί πια να διατηρηθεί.

Απιστία
Η απιστία μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη εμπειρία. Αν και η απιστία συχνά οδηγεί σε διαζύγιο ή χωρισμό, δεν συμβαίνει πάντα. Ορισμένοι γάμοι μπορούν να επιβιώσουν από την απιστία. Το αν ο δικός σου μπορεί να τα καταφέρει θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της απιστίας και την παρουσία άλλων συνθηκών. Η θεραπεία ζευγαριών θα είναι απαραίτητη όμως για να μπορέσεις να ξεπεράσεις την απιστία.

Οικονομικά προβλήματα
Ίσως ο σύντροφός σου δημιούργησε σημαντικά χρέη στη σχέση και δεν ήταν ειλικρινής γι’ αυτά, δυσκολεύεται να κρατήσει μια θέση εργασίας ή κάνει συστηματικά υπερβολικές δαπάνες. Ή ίσως είχατε μια σημαντική οικονομική αναποδιά, όπως η απώλεια μιας επιχείρησης ή απροσδόκητες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Ανεξάρτητα από την πηγή, οι οικονομικές ανησυχίες μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές συγκρούσεις σ’ έναν γάμο.

Αδυναμία συμβιβασμού
Ο συμβιβασμός είναι απαραίτητος για μια υγιή σχέση. Αν ο γάμος σου είναι εντελώς μονόπλευρος και ο σύντροφός σου αγωνίζεται να σε συναντήσει έστω κάπου στο ενδιάμεσο (ή αρνείται να προσπαθήσει), τότε αυτό είναι σημάδι ότι μπορεί να βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση.

Έλλειψη ενσυναίσθησης ή μεταμέλειας
Ένας σύντροφος που δεν ζητά συγγνώμη, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τα λάθη του ή δεν προσπαθεί να καταλάβει τι αισθάνεσαι μπορεί να είναι πολύ εκνευριστικός για να είσαι μαζί του. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι εσύ κάνεις όλη τη δουλειά στη σχέση σας αλλά ότι οι δικές σου ανάγκες δεν καλύπτονται ποτέ.

Όλα τα παραπάνω είναι σημάδια ότι μια σχέση δεν βαδίζει στο σωστό δρόμο και τις περισσότερες φορές είναι σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείς, ειδικά αν επαναλαμβάνονται.

Είναι σίγουρα μια δύσκολη επιλογή να τερματίσεις τον γάμο σου ή τη σχέση σου, αλλά αν δίνεις μια χαμένη μάχη ή αν νιώθεις παγιδευμένη και ανίσχυρη σε μια σχέση που τελικά σου προκαλεί κακό, μην περιμένεις άλλο . Όταν έρθει η ώρα να φύγεις από μια σχέση, πίστεψέ μας θα το καταλάβεις. Όλο σου το είναι θα σε «σπρώχνει» προς αυτή την κατεύθυνση. Σαφέστατα θα έχεις αμφιβολίες και ταλαντεύσεις, είναι απολύτως λογικό, αλλά θα πρέπει να βάλεις προτεραιότητα τη δική σου σωματική και ψυχική ακεραιότητα. Και να θυμάσαι ότι «κάθε τέλος σηματοδοτεί και μια καινούργια αρχή…». Στα καλύτερα που έρχονται λοιπόν!