Το σεξ είναι από τα στοιχεία που καθορίζει το είδος της σχέσης. Πολλά ζευγάρια όμως, χάνονται με τα χρόνια στη ρουτίνα και σταματούν για μήνες, ακόμη και χρόνια να αναζητούν τη σεξουαλική επαφή. Καταλήγουν έτσι, να ζουν σε μια σχέση φιλίας, συμβίωσης ή ακόμη και εχθρική λόγω της έλλειψης του σεξ. Αξίζει άραγε να ζεις σε μια σχέση χωρίς σεξ;

Παρόλο που η μείωση της σεξουαλικής επαφής θεωρείται φυσιολογική μετά από κάποια χρόνια γάμου ή όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, η παντελής απουσίας της σεξουαλικής δραστηριότητας συνήθως σηματοδοτεί την αρχή ενός πιο σοβαρού προβλήματος που καλό είναι να αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Χωρίς τη φυσική εγγύτητα, η σχέση αρχίζει να μοιάζει πιο πολύ ως μία σχέση συγκατοίκησης παρά ως μία σχέση ζευγαριού. Αν και οι δύο σύντροφοι δεν έχουν πρόβλημα μ’ αυτή την κατάσταση και συμφωνούν, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Συνήθως όμως ο ένας από τους δύο συντρόφους αναζητά την σεξουαλική επαφή και πληγώνεται από την έλλειψη εκδηλώσεων οικειότητας.

Συνήθεις αιτίες

Αν αντιμετωπίζεις έλλειψη σεξ στο γάμο ή στη σχέση σου, σίγουρα δεν είσαι η μόνη! Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους μια σχέση μπορεί να καταλήξει χωρίς σεξ, συμπεριλαμβανομένων των πάντων, από θέματα υγείας μέχρι παράγοντες του τρόπου ζωής. Ακολουθεί μια επισκόπηση των πιο συνηθισμένων λόγων.

Θέματα υγείας
Η συνολική σωματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λίμπιντο και την επιθυμία του για σωματική οικειότητα. Μπορεί επίσης να διαταράξει τη φυσιολογική διαδικασία της διέγερσης και στα δύο φύλα.

Λίμπιντο που δεν συμφωνούν
Δεν επιθυμούν όλοι την ίδια ποσότητα σεξ και η σεξουαλική ορμή έχει μια φυσική ροή. Όταν η επιθυμία για σεξ δεν συμπίπτει, είναι εύκολο για τα ζευγάρια να βρεθούν να περιμένουν να εμπλακούν σεξουαλικά μέχρι να έχουν και οι δύο διάθεση.

Τοκετός
Οι γυναίκες συνήθως συμβουλεύονται από τον γιατρό τους να απέχουν από το σεξ για τουλάχιστον έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό. Το πρόσθετο άγχος της φροντίδας ενός βρέφους, οι αλλαγές στο σώμα, η κούραση και οι ορμονικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λίμπιντο μιας γυναίκας μετά την απόκτηση ενός παιδιού.

Άγχος
Το υπερβολικό στρες μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στην υγεία σου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής σου ορμής. Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση της λίμπιντό σου. Εκτός από τους φυσικούς λόγους για τους οποίους το στρες μειώνει τη σεξουαλική ορμή, οι ψυχολογικές επιπτώσεις του στρες μπορεί να σε αφήσουν τόσο κουρασμένη, εξαντλημένη και αγχωμένη που απλώς δεν έχεις την επιθυμία ή την ενέργεια για σεξ.

axizei na zeis se sxesi xoris sex

Θέματα επικοινωνίας
Όταν βρίσκεσαι σε αντιπαράθεση με τον σύντροφό σου, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσεις την οικειότητα. Μπορεί να μην έχεις όρεξη να μιλήσεις στον σύντροφό σου, πόσο μάλλον να εμπλακείς σε σεξουαλική δραστηριότητα. Παράγοντες που συμβάλλουν σε μια τέτοια κατάσταση είναι οι:

 • Συγκρούσεις και επιχειρήματα.
 • Αρνητικά συναισθήματα.
 • Τιμωρητικές ή παθητικο-επιθετικές συμπεριφορές.
 • Απιστία.
 • Παιχνίδια εξουσίας.
 • Εθισμός στην πορνογραφία.

Στυτική δυσλειτουργία
Η δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης μπορεί να δυσχεράνει τη σεξουαλική επαφή για διάφορους λόγους. Ενώ η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα κοινό πρόβλημα, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση ενός άνδρα. Οι άνδρες που έχουν τέτοια συμπτώματα θα πρέπει πάντα να μιλούν με τον γιατρό τους, καθώς μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας.

Χαμηλή σεξουαλική ορμή
Μερικές φορές ονομάζεται και διαταραχή υποσεξουαλικής επιθυμίας, αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Στις γυναίκες, ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να συμβάλει σ’ αυτή την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των εμμηνορροϊκών κύκλων, της χρήσης ορμονικών αντισυλληπτικών, του τοκετού, του θηλασμού, της υστερεκτομής και της εμμηνόπαυσης.

Παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής
Πολλά φάρμακα έχουν σεξουαλικές παρενέργειες. Ορισμένα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν αποσυμφορητικά χωρίς συνταγή, ορισμένα αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά καθώς και φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Θέματα ψυχικής υγείας
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν έλλειψη ενέργειας, απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης, κοινωνική απόσυρση και καταθλιπτική διάθεση – όλοι οι παράγοντες που μπορεί να έχουν επίδραση στην επιθυμία ενός ατόμου για σεξ και σωματική οικειότητα.

Ιστορικό κακοποίησης
Η σεξουαλική κακοποίηση στο παρελθόν μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν τις τρέχουσες και μελλοντικές σχέσεις. Συναισθηματικές αντιδράσεις όπως ο φόβος και η ντροπή, το μετατραυματικό στρες και οι στρεβλώσεις στην αυτοαντίληψη μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου.

Παράγοντες του τρόπου ζωής
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες της ζωής που μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στο πόσο συχνά οι άνθρωποι κάνουν σεξ με τον σύντροφό τους, όπως οι:

 • βαρεμάρα
 • κόπωση
 • θλίψη
 • απώλεια εργασίας
 • οικονομικά προβλήματα
 • γηρατειά
 • θέματα εικόνας σώματος

Βάλε το σεξ στη ζωή σου

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις τα σημάδια ενός γάμου με μειωμένο ή καθόλου σεξ και να δεχθείς οτι υπάρχει πρόβλημα στο γάμο ή στη σχέση σου. Το να θεωρείς ότι ένας γάμος ή μία σχέση με ελάχιστο σεξ ή χωρίς σεξ μπορεί να επιβιώσει είναι ουτοπικό.

Δεν υπάρχει κάποια «σωστή» ποσότητα σεξ που πρέπει να υπάρχει σ’ έναν γάμο. Αυτό όμως που χρειάζεται, είναι να εξακολουθείς να έχεις σωματική και συναισθηματική οικειότητα με τον σύντροφό σου.

Μην προσπαθείς να συγκρίνεις τον γάμο ή τη σχέση σου με άλλους, γιατί κάθε σχέση είναι μοναδική. Ξέχνα την γνωστή ερώτηση, «πόσες φορές την εβδομάδα κάνει σεξ;». Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός επιτυχίας. Μπορείς όμως να βελτιώσεις τη σχέση σου αλλάζοντας σημαντικά στοιχεία όπως:

Την επικοινωνία με τον σύντροφό σου

axizei na zeis se sxesi xoris sex 2

Μίλησε με τον σύντροφό σου για την έλλειψη σεξ όσο δύσκολο και άβολο κι αν είναι κάποιες φορές. Ακόμη και οι κατά τα άλλα ισχυρές σχέσεις μπορεί να έχουν προβλήματα κάποιες φορές με το σεξ και την οικειότητα. Δεν είναι απαραίτητα σημάδι ότι ο γάμος είναι αδύναμος αλλά σημαίνει ότι σίγουρα πρέπει να κάνεις κάτι. Θυμήσου πως επικοινωνούσατε στις καλές μέρες της σχέσης και αφιέρωσε χρόνο σ’ αυτή και στο σύντροφό σου.

Δημιούργησε οικειότητα

Το κάθε ζευγάρι κάνει σεξ μ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο. Ίσως ήρθε η στιγμή να εξερευνήσεις νέα μονοπάτια και να παρασύρεις σ’ αυτά τον σύντροφό σου. Θα εκπλαγείς από την ανταπόκρισή του!

Πέρνα χρόνο μαζί του ακόμη και εάν είστε κουλουριασμένοι στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση. Μ’ ένα μασάζ, λίγα χάδια και αγκαλιές μπορείς να ξυπνήσεις την χαμένη οικειότητα μεταξύ σας.

 • Ξεκινήστε μια νέα δραστηριότητα μαζί.
 • Πηγαίνεται μια βόλτα.
 • Τολμήστε ένα ΣΚ για δύο.
 • Κλείσε ένα ραντεβού στο σπίτι με ένα καλό γεύμα.
 • Δώστε ραντεβού σε κάποιο ξενοδοχείο. Τολμηρό αλλά αποτελεσματικό!

Ζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού

Αν παρόλα αυτα δεις οτι η σχέση έχει παγώσει τόσο που μόνη σου δεν μπορείς να κάνεις τίποτα μην ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια από ειδικό. Αφού αποκλείσεις το ενδεχόμενο ιατρικού προβλήματος που μπορεί να κρατά τον ένα από τον άλλο μακριά από το σεξ, τότε δες το ενδεχόμενο ενός σύμβουλου γάμου ή ενός πιστοποιημένου σεξουαλικού θεραπευτή.

Επόμενα βήματα

Είναι χρήσιμο να θυμάσαι ότι ο πόνος που μπορεί να αναπτυχθεί από τη μη σεξουαλική ικανοποίηση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το γάμο ή τη σχέση. Μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε διαζύγιο. Έρευνες για τα διαζύγια δείχνουν ότι τα πιο συνηθισμένα ζητήματα που καταστρέφουν έναν γάμο είναι η απομάκρυνση, η κακή επικοινωνία, οι διαφορές στις προτιμήσεις και τα οικονομικά προβλήματα.

Αν ο σύντροφός σου δεν συμφωνεί ότι υπάρχει πρόβλημα στο γάμο ή στη σχέση σας και δεν θέλει να αλλάξει, θα πρέπει να αποφασίσεις αν ένας γάμος με ελάχιστο ή καθόλου σεξ είναι κάτι που μπορείς να αποδεχτείς.

Μην πάρεις την απόφαση να προδώσεις τον σύντροφό σου και να χρησιμοποιήσεις την απιστία ως έναν τρόπο να διαχειριστείς την απογοήτευσή σου από την έλλειψη σεξ στο γάμο σου. Επένδυσε στην επικοινωνία και διεκδίκησε την ερωτική ανταπόκριση από το σύντροφό σου. Διαφορετικά δες αν σου αξίζει να ζεις σε μια σχέση χωρίς απόλαυση, ενδιαφέρον και ίσως χωρίς αγάπη.

Πηγές: International Journal of Sexual Health, The Journal of Sexual Medicine