Oταν μια φαινομενικά εφήμερη κατάσταση αποχής από το σεξ σε μία σχέση αρχίζει να γίνεται μόνιμη, ίσως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με έρευνες, η σεξουαλική ικανοποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο στις υγιείς σχέσεις, αλλά υπάρχουν και διάφοροι άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής ενός ζευγαριού, καθώς και την ατομική σεξουαλική επιθυμία σε μια σχέση.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαστήματα όπου ένας από τους δύο συντρόφους ξαφνικά δεν ενδιαφέρεται και τόσο πολύ να κάνει σεξ με τον άλλο. Μπορεί να είναι ένα εφήμερο πρόβλημα που να οφείλεται σε άγχος για την εργασία ή άλλα θέματα που αποσπούν την προσοχή του συντρόφου σου από το σεξ. Είναι πολύ συνηθισμένο, όταν κάποιος έχει ένα πολύ πιεσμένο πρόγραμμα, το μόνο που να θέλει το βράδυ που επιστρέφει σπίτι του, είναι να κοιμηθεί ή να δει τηλεόραση.

Παρόλο που τέτοιες περίοδοι αποχής από το σεξ είναι κάτι συνηθισμένο και συνήθως τα πράγματα επιστρέφουν στο φυσιολογικό μόλις περάσει η περίοδος έντασης που διανύει κάποιος, μια πιο συνεχόμενη και αδικαιολόγητη αποχή από το σεξ, μπορεί να είναι επιβλαβής για τη σχέση και για την γενικότερη ευημερία των δύο συντρόφων.

Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα απογοήτευσης και αυτοαμφισβήτησης καθώς και να σε κάνει να αναρωτιέσαι αν αυτό είναι μόνο η αρχή, για μία σχέση χωρίς σεξ. Πράγμα που δεν είναι αβάσιμο, καθώς έρευνες αναφέρουν ότι αν χαθεί η επιθυμία για σεξ, οι σχέσεις αρχίζουν να κλονίζονται.

Προκλήσεις

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να ορίζει πόσος χρόνος θεωρείται πολύς για την αποχή από το σεξ. Συνήθως αυτό εξαρτάται από την ηλικία του ζευγαριού, πόσο διάστημα είναι μαζί και πόσο συχνά κάνουν σεξ.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην συγχέεις τους ενδεικτικούς μέσους όρους συναισθηματικής εγγύτητας των ζευγαριών με τη δική σου προσωπική σχέση και κατάσταση. Κάθε άνθρωπος και κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό και η σεξουαλική επιθυμία είναι φυσιολογικό να φθίνει με το πέρασμα του χρόνου. Το πιο σημαντικό είναι να είστε και οι δύο ευχαριστημένοι με την ποιότητα και τη συχνότητα του σεξ μέσα στη σχέση σας.

Αν μια περίοδος αποχής από το σεξ προκαλεί εμφανή προβλήματα στη σχέση σου ή υπονομεύει την εμπιστοσύνη του ενός ή και των δύο συντρόφων, τότε κάτι πρέπει να αλλάξει. Και αυτό μπορεί να είναι λιγάκι δύσκολο.

Μόνο αν υπάρχει ειλικρίνεια και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των δύο συντρόφων μπορεί να βρεθεί μια λύση. Διαφορετικά οποιαδήποτε συζήτηση για τους λόγους της σεξουαλικής επαφής, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια συναισθήματα θυμού, ντροπής, ενοχές και αλληλοκατηγορίες που αντί να βελτιώσουν την κατάσταση μπορεί να την χειροτερέψουν.

Προς αποφυγή τέτοιων καταστάσεων, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε από κοινού το πρόβλημα. Το κυριότερο βήμα είναι να μην κάνεις υποθέσεις για τις αίτιες της έλλειψης σεξουαλικού ενδιαφέροντος από την πλευρά του συντρόφου σου, όσο και αν αυτό σου είναι δύσκολο.

Αιτίες

Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και της οικειότητας είναι κάτι συνηθισμένο καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι λόγοι που μπορεί να συμβάλλουν στην μειωμένη σεξουαλική ζωή. Πριν ξεκινήσεις να υποθέτεις ότι ο σύντροφός έχει παράλληλη σχέση, είναι γκέι ή απλά ότι έχει χάσει το ενδιαφέρον του για σένα, καλό είναι να λάβεις υπόψη σου και κάποιους άλλους παράγοντες.

Είναι επίσης σημαντικό να μπορείς να διακρίνεις και να ξεχωρίζεις την χαμηλή λίμπιντο (απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας), την υποδραστική σεξουαλική επιθυμία (απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων) και τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να έχει τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές αιτίες, η αντιμετώπισή τους όμως είναι τελείως διαφορετική. Κατανοώντας τη διαφορά θα μπορέσεις να προσεγγίσεις το πρόβλημα πιο αντικειμενικά και να αποφύγεις διάφορες συναισθηματικές επιπτώσεις.

Χαμηλή λίμπιντο

Η χαμηλή λίμπιντο είναι μια μείωση της σεξουαλικής ορμής που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν εντοπιστούν οι υποκείμενες αιτίες. Οι αιτίες για την απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος μπορεί να είναι πολλές, μεταξύ των οποίων:

  • Άγχος
  • Κατάθλιψη
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Ορμονικές ανισορροπίες (που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση και τον υπογοναδισμό)
  • Πόνος στα γεννητικά όργανα
  • Χρόνια ασθένεια
  • Φάρμακα
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Προβλήματα στις σχέσεις

Η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί. Υπάρχουν επίσης και άλλες συναισθηματικές προκλήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την επιθυμία ενός ατόμου για σεξ.

Υποδραστική σεξουαλική επιθυμία

Η υποδραστική διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας ορίζεται ως η απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων και επιθυμίας για σεξουαλική δραστηριότητα. Παρατηρείται πολύ συχνά στις γυναίκες, όλων των ηλικιών.

Σύμφωνα με έρευνες η υποδραστική διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας συνδέεται με μια σειρά αρνητικών καταστάσεων, όπως η κακή ποιότητα ζωής όσον αφορά την υγεία, η συχνή εμφάνιση αρνητικών συναισθημάτων, η μειωμένη αίσθηση ευτυχίας καθώς και η απογοήτευση από τους συντρόφους.

Παρόλο τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της πάθησης δύσκολα πραγματοποιείται διάγνωση και ακόμα πιο δύσκολα θεραπεία. Λιγότερο από το 50% των ατόμων που αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα αναζητούν βοήθεια από τον γιατρό τους, συχνά λόγω αισθήματος αμηχανίας ή δυσφορίας για συζητήσεις γύρω από το σεξ.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Η σεξουαλική δυσλειτουργία περιλαμβάνει οποιοδήποτε πρόβλημα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής και εμποδίζει ένα άτομο ή ένα ζευγάρι να έχει μια ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προβλήματα με την επιθυμία, τη διέγερση, τον οργασμό ή κάποιο πόνο.

Στους άνδρες αφορά τη στυτική δυσλειτουργία, την καθυστερημένη εκσπερμάτιση και την πρόωρη εκσπερμάτιση. Στις γυναίκες, μπορεί να αφορά ανεπαρκή λίπανση κατά τη διάρκεια της συνουσίας καθώς και την αδυναμία χαλάρωσης των κολπικών μυών για να επιτραπεί η συνουσία.

Λύσεις

Όταν θελήσεις να μιλήσεις με τον σύντροφό σου για σεξουαλικά προβλήματα που αφορούν τη σχέση σας, το χειρότερο μέρος για να το κάνεις είναι η κρεβατοκάμαρα. Καλύτερο θα είναι να βρεις ένα πιο ουδέτερο μέρος όπου θα μπορείτε να είστε μόνοι σας, κάπου με ιδιωτικότητα και χωρίς περισπασμούς.

Κάνε μια προσπάθεια να θέσεις το όποιο θέμα αντιμετωπίζεις με ευαισθησία χωρίς να επιρρίπτεις ευθύνες. Παρόλο που είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεσαι τις ανησυχίες σου, είναι καλό αυτό να γίνεται με ήρεμο τρόπο, και χωρίς αλληλοκατηγορίες.

Αν ο σύντροφος σου αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά δεν γνωρίζει τι το προκαλεί, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Η χαμηλή λίμπιντο συχνά οφείλεται σε κάποιο μη διαγνωσμένο ιατρικό πρόβλημα (όπως χαμηλή τεστοστερόνη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο υποθυρεοειδισμός ή ο διαβήτης) ή μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων (όπως αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά χάπια ή φάρμακα για τον προστάτη).

Αν ο σύντροφός σου αρνείται να αντιμετωπίσει το θέμα, τότε πρέπει εσύ να πάρεις την πρωτοβουλία και να δεις πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε όλο αυτό σαν ζευγάρι και όχι ο καθένας ατομικά. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν στη σχέση σας. Μπορείς να προτείνεις στον σύντροφό σου μια συνεδρία μ’ ένα σύμβουλο γάμου, έτσι ώστε να τεθεί το πρόβλημα στις σωστές του βάσεις, και να μπορέσετε να δείτε πιο εποικοδομητικά όλη αυτή τη διαδικασία. Να είναι μια αφορμή ενδυνάμωσης της σχέσης σας και όχι το αντίθετο.

Αν ο σύντροφός σου μπορεί να αναγνωρίσει την αιτία του προβλήματος (εργασιακό άγχος, ή συνεχόμενη κούραση) προσπαθήστε μαζί να βρείτε μια λύση. Επικεντρωθείτε σε σταδιακές αλλαγές και αν το χρειάζεστε ζητήστε ιατρική βοήθεια. Σίγουρα δεν είναι ντροπή να συζητήσετε το θέμα μ’ έναν ειδικό και να αναζητήσετε βοήθεια.

Η θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει στην εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του στρες καθώς και να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις υποβόσκουσες αιτίες κατάθλιψης ή άγχους. Επιπλέον, είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσεις τη σημασία της οικειότητας και της σωματικής εγγύτητας στη σχέση σου καθώς ο απώτερος σκοπός είναι να βρεθεί μια λύση που να έχει διάρκεια.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η λύση ενός προβλήματος σε μία σχέση, είτε είναι οικονομικό, σεξουαλικό ή συναισθηματικό, αφορά μια διαδικασία και όχι μια στιγμιαία κατάσταση. Πάρε τον χρόνο σου, έχει υπομονή, και αν χρειαστεί ζήτησε την βοήθεια ενός ειδικού, ώστε η αυτοπεποίθησή σου και η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου να μην επηρεαστούν.

Πηγές: Current Sexual Health Reports, Sexual Medicine Reviews Journal, Archives of Sexual Behavior Journal