Η βιομηχανία της μόδας επαναπροσδιορίζει την ύπαρξή της μέσα από τη φιλοσοφία της «ηθικής μόδας» που έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα. Η κάποτε απλησίαστη πολυτέλεια των διάσημων οίκων μόδας γίνεται όλο και πιο προσιτή μέσα από τα «vegan» υλικά και υφάσματα που χρησιμοποιούν αλλά και την ανακύκλωση των υφασμάτων.

Γούνες και δέρματα είναι πλέον απαγορευμένες λέξεις στην κοινωνία της μόδας με τους οίκους Balenciaga, Alexander Mc Queen, Gucci, Bottega Veneta, Versace, Prada, Armani, Michael Kors και Margiela να έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια να τα χρησιμοποιούν στις δημιουργίες τους, σε μια προσπάθεια να ακολουθήσουν πιο «ηθικά» μονοπάτια. Η πρωτοπόρος Stella McCartney, έχει δημιουργήσει τον πρώτο βιώσιμο οίκο μόδας όπου όλες οι δημιουργίες της είναι αποκλειστικά από eco-friendly υλικά.

Ωστόσο, αυτή η νέα τάση χρησιμοποιεί διαφορετικά οικολογικά και μη είδη για να αντικαταστήσει το δέρμα που είναι από τα βασικά υλικά στη βιομηχανία της μόδας και των αξεσουάρ.
Υπάρχουν vegan leathers, που είναι φτιαγμένα από βιοδιασπώμενα υλικά, όπως μία ποικιλία από φύλλα δέντρων μουριάς, μανιτάρια, τσάι kombucha, νερό καρύδας, μήλα, σόγια, ανανά, απορρίμματα φρούτων, μέχρι και ανακυκλωμένους κόκκους καφέ και πλαστικά μπουκάλια.
Η βιοτεχνολογική εταιρία Le Qara κέρδισε το 2019 το Global Change Awards για τις βιοδιασπώμενες vegan bioleather δημιουργίες της, ένα νέο υλικό που αποτελείται από μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούν τη βιοτεχνολογία και μπορεί να μιμηθεί οποιοδήποτε είδος δέρματος

poso-oikologika-einai-ta-rouxa-sou-5

Υπάρχουν όμως και vegan leathers τα οποία κατασκευάζονται από PVC είτε από PU υλικά. Το PU (πολυουρεθάνη) είναι ένα πολυδύναμο πολυμερές και το PVC ( πολυβινυλοχλωρίδιο) που χρησιμοποιείται λιγότερο λόγο του ότι δεν είναι πολύ ανθεκτικό κι έχει μια κολλώδη υφή.

Και τα δύο αυτά υλικά φτιάχνονται από επιστρώσεων πλαστικού σε μία βάση ινών, οι οποίες διαφέρουν και καθορίζουν το κατά πόσο είναι οικολογικά ή όχι τα ρούχα.
Η Chapel, ένα νέο brand που δημιουργήσαν πριν από μερικούς μήνες το μοντέλο Agathe Mougin και η σκηνοθέτης Laura Marciano, χρησιμοποίησε ανακυκλώσιμα υλικά για την unisex σειρά τους που έχει μόνο 2 vegan leather παντελόνια και 2 πουκάμισα τα οποία αντιγράφουν τις πολυτελείς σειρές των Givenchy και Lanvin κάνοντας τα πραγματικά ανάρπαστα.

Οικολογική, ηθική και κυρίως προσιτή η νέα φιλοσοφία της μόδας που αποσκοπεί εκτός από την προστασία του πλανήτη και την περίφημη κοινωνική ευθύνη, στην επιστροφή των μεγάλων οίκων μόδας στην οικονομική ευμάρεια η έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια κι όχι μόνο από την πανδημία.