Δύο ιστορίες, δύο προσωπικές ιστορίες, εμπνευσμένες από τα χρόνια του εμφυλίου. Τοπικές δοξασίες και μύθοι που ακολουθούσαν τους ανθρώπους από γενιά σε γενιά. Ιστορίες που μπορούν να μας κάνουν να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, ένα βήμα προς την ελευθερία της ψυχής μας.

Οι προκαταλήψεις και ο φόβος για ότι δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι παραμένουν οι ίδιες στο πέρασμα του χρόνου.

Στα χρόνια του εμφυλίου και της μεταπολεμικής Ελλάδας, άνθρωποι χάνονταν και εξαφανίζονταν, χωρίς ίχνος. Κάτι συνηθισμένο για εκείνα τα χρόνια. Εκεί όπου δεν υπήρχε λογική, εμφανίζονταν οι μύθοι. Μαγεμένα μέρη, άψυχα πράγματα με μαγικές ιδιότητες που τάχα προκαλούσαν όλο αυτό το κακό στους ανθρώπους. Όταν η ανθρώπινη κτηνωδία δεν μπορούσε να εξηγηθεί αλλιώς, τον λόγο είχε η μαγεία!

Η ελληνική κοινωνία λίγο έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Πεποιθήσεις και βιώματα που υπήρχαν τότε, εξακολουθούν να περνάνε από γενιά σε γενιά. Μικροπρέπειες, ζήλιες, κακίες, φθόνος για τους συνανθρώπους σου ακόμα και τους συγγενείς σου, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Χρειάζεται δύναμη και τόλμη για να δεις την πραγματικότητα, όταν όμως την αντικρύσεις δεν μπορείς ποτέ ξανά να γυρίσεις πίσω.

To «Πέρα από το δάσος & Η μαγεμένη καρυδιά» του Νίκου Πουρσανίδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, είναι ένα σύντομο αλλά περιεκτικό βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις! Οι ιστορίες αυτές μπορεί να γίνουν και δικές σου! Είναι ιστορίες που μπορείς να διδάξεις και στις επόμενες γενιές, καθώς παραμένουν για πάντα επίκαιρες!