Η άνοιξη και το καλοκαίρι φέρνει νέα σχέδια και χρώματα για τα νύχια ανανεώνοντας τη διάθεση σου. Τι γίνεται όμως με την τοξικότητα των βερνικιών, τα ημι μόνιμα και πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία και την γονιμότητα;

Η τοξικότητα των βερνικιών που χρησιμοποιούνται για τα μανικιούρ και πεντικιούρ είναι μεγάλη συζήτηση κι έχει απασχολήσει ακόμη και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ καθώς συνδέεται με την εμφάνιση αρκετών μορφών καρκίνων και πολλές διαταραχές στην γονιμότητα των γυναικών.
Τα νύχια διαθέτουν πόρους μέσα από τους οποίους περνούν οι τοξικές ουσίες των βερνικιών στον οργανισμό, με την τοξικότητα να συσσωρεύεται από την συχνή και επαναλαμβανόμενη χρήση τους.

Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα βερνίκια πιο γυαλιστερά, να στεγνώνουν γρήγορα και να μην ξεβάφουν εύκολα. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα βερνίκια νυχιών περιείχαν τοξικές ουσίες όπως φορμαλδεΰδη η ρητίνη φορμαλδεΰδης, τολουΐνη και φθαλικό διβουτύλιο (DBP).

Η φορμαλδεΰδη είναι μια χημική ουσία χρησιμοποιούνταν στα βερνίκια νυχιών για να το ενισχύει και να το σταθεροποιεί. Διαπιστώθηκε όμως ότι προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και είναι καρκινογόνος.
Η τολουΐνη προέρχεται από την πίσσα πετρελαίου / άνθρακα, και χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της λείανσης και της γυαλάδας στα νύχια. Έχει διαπιστωθεί ότι συνδέεται με ηπατική και νεφρική βλάβη, αναιμία και μειωμένο αριθμό αιμοσφαιρίων. Είναι επίσης γνωστή ως ισχυρή νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει νευρολογική βλάβη.
Το φθαλικό διβουτύλιο (DBP) είναι μια χημική ουσία γνωστή ως πλαστικοποιητής, η οποία χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της αντοχής και τη διατήρηση του μανικιούρ και ευθύνεται για δεκάδες προβλήματα γονιμότητας.

Η ΕΕ, έχει απαγορεύσει την χρήση αυτών των τοξικών ουσιών στα βερνίκια που πωλούνται στις χώρες της.
Έτσι οι εταιρείες τα αντικατέστησαν … με άλλα τοξικά χημικά, που δεν έχουν ακόμη απαγορευτεί αλλά προκαλούν τις ίδιες βλάβες στον οργανισμό.

Είναι η τριφαινυλοφωσφίνη (TPHP), που προκαλεί ορμονικές ανωμαλίες, το Colophonium, οι βενζοφαινόνες, η καμφορά, η βουτυλική αλκοόλη και τα parabens και το αιθυλο-τοσυλαμίδιο που είναι τοξικό τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον μας, γιατί δεν διαλύεται ποτέ.

ligotero-toxika-vernikia-nixion-2

Τα ημι μόνιμα βερνίκια

Όσο για τα ημι μόνιμα βερνίκια που περιέχουν φορμαλδεϋδη και άλλες τοξικές χημικές ουσίες, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας έχει επισημάνει ότι οι κίνδυνοι κρύβονται εκτός από τη χημική ουσία και στο φως που χρησιμοποιείται για να στεγνώσει και να σταθεροποιήσει τα βερνίκια.
Η συσσωρευτική του δράση διαπιστώθηκε ότι προκαλεί καρκίνο του δέρματος για αυτό συνιστούν είτε τη χρήση γαντιών σε όλο το χέρι με μόνο ακάλυπτο σημείο τα νύχια, ή αντιηλιακή προστασία με υψηλό δείκτη τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από το μανικιούρ.

Κι ενώ ο κόσμος των βερνικιών δεν έχει γίνει ακόμη μη τοξικός υπάρχουν κάποια βερνίκια νυχιών που είναι λιγότερο τοξικά από τα άλλα. Όλο και περισσότερες εταιρείες ανά τον κόσμο στρέφονται πλέον σε πιο οικολογικά προϊόντα. Αναζήτησε τα στην αγορά ή στα e – shops τους και θα βρεις μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων που θα είναι λιγότερο τοξικά για τον οργανισμό σου.