«Είμαι … Και Θα…» – «Είμαι… και Θέλω…» είναι τα συνθήματα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου που καθιερώθηκε να υπάρχει στο ημερολόγιο μας στις 4 Φεβρουαρίου, ακριβώς για να μας θυμίζει ότι πρέπει να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Ο καρκίνος δυστυχώς παραμένει μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Το 2018 σημειώθηκαν περισσότερες από 18 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, από τις οποίες σχεδόν 5 εκατομμύρια αφορούσαν τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και της στοματικής κοιλότητας.
Στην Ελλάδα την ίδια χρονιά, διαγνώστηκαν περίπου 67.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου και 32.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Κι όμως, αυτές οι μορφές καρκίνων μπορούν να διαγνωστούν σε αρχικό στάδιο και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ώστε ακόμη και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος για τη ζωή του ανθρώπου.
Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου, να επαναπροσδιορίσεις τις αξίες και τις προτεραιότητες της ζωής σου, να αφήσεις πίσω σου τοξικές καταστάσεις και να καθιερώσεις τις προληπτικές εξετάσεις.

Μπορεί η ιατρική να μην έχει ακόμη ανακαλύψει το θαυματουργό φάρμακο που θα μεταμορφώσει τον καρκίνο σε μια απλή ίωση, έχεις όμως εσύ στο χέρι σου τη δύναμη της πρόληψης.
Φρόντισε τη διατροφή σου, ξέχνα το τσιγάρο, γέλα, εξέφρασε τα συναισθήματά σου, βγάλε από τη ζωή σου οτιδήποτε αρνητικό κα κυρίως, με την πρώτη ένδειξη προβλήματος υγείας μην αναβάλλεις την επίσκεψη στο γιατρό.
Μην ξεχνάς άλλωστε, ότι για το 1/3 των θανάτων από καρκίνο, ευθυνόμαστε εμείς και οι 5 βασικοί παράγοντες τους οποίους βάζουμε στη ζωή μας. Την παχυσαρκία, την κακή διατροφή, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Σήμερα, υπάρχουν περιπτώσεις καρκίνου που θεραπεύονται και πολλές ακόμη που οι ασθενείς έχουν ένα καλό επίπεδο ζωής. Ο καρκίνος παραμένει θανατηφόρος όμως πλέον κι εμείς έχουμε όπλα απέναντί του. Τον γνωρίζουμε καλύτερα και καθημερινά αυξάνονται τα όπλα στη φαρέτρα της επιστήμης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε φέτος ένα Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου ώστε τα επόμενα χρόνια να μπορούμε να είμαστε πιο ισχυροί ως ανθρωπότητα, από αυτόν.

1) Πρόληψη μέσω δράσεων που αντιμετωπίζουν βασικούς παράγοντες κινδύνου όπως ο καπνός (με σκοπό να διασφαλιστεί ότι λιγότερο από το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί καπνό έως το 2040), επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ, περιβαλλοντική ρύπανση και επικίνδυνες ουσίες.

Επιπλέον, η καμπάνια «HealthyLifestyle4All» θα προωθήσει την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Για την πρόληψη των καρκίνων που προκαλούνται από λοιμώξεις. Στόχος του Σχεδίου Καρκίνου είναι ο εμβολιασμός τουλάχιστον του 90% του πληθυσμού των κοριτσιών-στόχων της ΕΕ και η σημαντική αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών έως το 2030.

2) Έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου με τη βελτίωση της πρόσβασης, της ποιότητας και της διάγνωσης και υποστήριξη των κρατών μελών, διασφαλίζοντας ότι το 90% του πληθυσμού της ΕΕ που πληροί τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου προσφέρεται για έλεγχο έως το 2025. Θα προταθεί το πρόγραμμα διαλογής καρκίνου.

3) Διάγνωση και θεραπεία μέσω δράσεων για την εξασφάλιση καλύτερης ολοκληρωμένης και ολοκληρωμένης φροντίδας του καρκίνου και αντιμετώπιση της άνισης πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα και φάρμακα. Μέχρι το 2030, το 90% των επιλέξιμων ασθενών θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε Εθνικά Κέντρα Ολοκληρωμένου Καρκίνου που συνδέονται μέσω ενός νέου Δικτύου ΕΕ. Επιπλέον, μια νέα πρωτοβουλία «Διάγνωση και θεραπεία για τον καρκίνο για όλους» θα ξεκινήσει έως το τέλος του 2021 για να βοηθήσει στη βελτίωση της πρόσβασης σε καινοτόμες διαγνώσεις και θεραπείες καρκίνου και μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την κατανόηση του καρκίνου (UNCAN.eu) θα βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων σε υψηλά επίπεδα κίνδυνου από κοινούς καρκίνους.

4) Βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης, της πιθανής υποτροπής του όγκου, της μεταστατικής νόσου και των μέτρων για την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης και της επανένταξης στο χώρο εργασίας. Θα ξεκινήσει μια «Πρωτοβουλία Καλύτερης Ζωής για Ασθενείς με Καρκίνο», με έμφαση στη φροντίδα παρακολούθησης.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα παιδιά, μέσω της έναρξης του «Βοηθώντας τα παιδιά με την πρωτοβουλία για τον καρκίνο» για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ταχεία και βέλτιστη ανίχνευση, διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική στην πλειονότητα των καρκίνων. Μη έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι οι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε όψιμα στάδια της νόσου, όταν η θεραπεία ίασης μπορεί να μην αποτελεί πλέον επιλογή.

Ορισμένοι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχουν υψηλά ποσοστά ίασης όταν ανιχνεύονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.

Τον καρκίνο όπως κάθε «εχθρό» δεν πρέπει να τον φοβάσαι. Πρέπει να τον κοιτάς κατάματα και να πιστεύεις ότι είσαι πιο δυνατός. Αυτή τη μάχη πρέπει να την κερδίσουμε όλοι!