«Το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να σου πάρει ποτέ κανένας είναι η μόρφωσή σου», είχε πει ένας καθηγητής στο σχολείο, δύο και πλέον δεκαετίες πριν… Πόσο δίκιο είχε, πόσο σοφά ήταν τα λόγια αυτά! Το να επενδύεις στον εαυτό σου, στη μόρφωσή σου, στη γνώση είναι κάτι τελείως προσωπικό, ολόδικό σου! Και είναι κάτι που δεν το χάνεις ποτέ, όσα χρόνια και αν περάσουν…

Ακούγεται απλό, αλλά μεγαλώνοντας δύσκολα το παίρνεις απόφαση να το κάνεις. Πόσες φορές έχεις σκεφτεί ότι θέλεις να κάνεις κάτι για σένα, αλλά δεν φτάνεις ποτέ στην υλοποίηση του σχεδίου σου;
Σίγουρα μερικές φορές… Βάζεις τον εαυτό σου να ονειρευτεί, να κάνει σχέδια και μετά έρχεται η καθημερινότητα και όλα τα όνειρα μένουν μετέωρα.

Καιρός όμως αυτό να αλλάξει! Πρέπει να το πάρεις απόφαση, πραγματικά όμως, και να υλοποιήσεις άμεσα αυτό που θέλεις και αυτό που επιθυμείς! Ακόμα και αν δεν είσαι σίγουρη για το τι θέλεις, σίγουρα θα έχεις κάποιες ιδέες, κάποιες επιθυμίες… Μπορείς να δεις και γύρω σου, να αναγνωρίσεις πράγματα που σου αρέσουν, που σε εκφράζουν και που θα ήθελες και εσύ να ασχοληθείς μ’ αυτά!

Μπορεί να σκέφτεσαι να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση και να σου λείπουν κάποιες πρακτικές γνώσεις ή να θέλεις να αλλάξεις καριέρα και να μην γνωρίζεις ποια είναι τα καινούργια εφόδια που χρειάζεσαι.

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις, μόλις αποφασίσεις ποιος είναι ο στόχος σου, είναι να εμπλουτίσεις τον εαυτό σου με τα κατάλληλα εργαλεία για να το πετύχεις! Γιατί σίγουρα χρειάζεσαι κάποια βοήθεια, καθοδήγηση ώστε να επιτύχεις και να μην απογοητευτείς! Κανένας δεν γεννήθηκε γνωρίζοντάς τα όλα!

Υπάρχουν πλέον πολλά διαδικτυακά μαθήματα που προσφέρουν γνώσεις σχεδόν σ’ όλα τα αντικείμενα, από τη διοίκηση των επιχειρήσεων, τα οικονομικά, την ψυχολογία, τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας, την αυτοβελτίωση, τον προγραμματισμό, τις ξένες γλώσσες και πολλά άλλα. Διάλεξε ένα και ξεκίνα να επενδύεις στον εαυτό σου!

Ακόμα και αν δεν έχεις πολύ χρόνο ή δεν είσαι σίγουρη για το αντικείμενο, μπορείς να επιλέξεις ένα course μικρής διάρκειας για να δεις αν σου αρέσει και αν θέλεις να επενδύσεις σ’ αυτό. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να δεχτεί δικαιολογίες του τύπου «δεν έχω χρόνο εγώ γι’ αυτά», ή «έχω να πιάσω βιβλία από το Πανεπιστήμιο, πως να ξανά ασχοληθώ μ’ αυτά;», «έχω οικογένεια τώρα, δεν μπορώ, δεν είναι σωστό», «είμαι πολύ μεγάλη» κλπ… Δεν υπάρχει λάθος χρόνος όσον αφορά την εκπαίδευσή σου, όποτε το αποφασίσεις είναι ο σωστός χρόνος για εσένα και καλό είναι να κάνεις αυτό που επιθυμείς!

Η καθημερινότητα γεμίζει τον χρόνο πολύ εύκολα και ο καιρός περνάει χωρίς να κάνεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς. Μην αφεθείς σ’ αυτό, πάρε τώρα την απόφαση και ξεκίνα να κάνεις τα βήματα που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία σου!

Μερικές πολύ γνωστές πλατφόρμες που μπορείς να επισκεφτείς για να πάρεις ιδέες και να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για διαδικτυακά μαθήματα είναι οι: Coursera, Udemy, Edx, Udacity, iversity, Khan Academy, Future Learn, μεταξύ άλλων.

Υπάρχουν επίσης πολλά courses από ελληνικά Πανεπιστήμια που δίνουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης διαδικτυακών μαθημάτων, όπως το ΕΚΠΑ, το ΟΠΑ, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κ.ά. Επιπλέον, πολλοί δήμοι της χώρας έχουν δημιουργήσει μαθήματα εκπαίδευσης ενηλίκων, με διάφορες ειδικότητες. Αξίζει να το ψάξεις και να δεις τι μπορείς να παρακολουθήσεις.

Το κόστος των μαθημάτων αυτών καθώς και η διάρκεια τους διαφέρουν πολύ. Υπάρχουν και αρκετά δωρεάν μαθήματα, courses μικρής ή μεγάλης διάρκειας, ακόμα και μεταπτυχιακά. Σε αρκετές από τις πλατφόρμες αυτές, υπάρχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσφορές, εκπτώσεις καθώς και δοκιμαστικά μαθήματα. Μπορείς να βρεις αυτό που ταιριάζει σε σένα και στις ανάγκες σου.

Μόλις παρακολουθήσεις κάτι που σε ενδιαφέρει και μάθεις καινούργιες πληροφορίες, θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή σου, θα πιστέψεις και πάλι στον εαυτό σου και μπορεί να σου δημιουργηθεί η επιθυμία να συνεχίσεις να μαθαίνεις νέα πράγματα. Ακόμα και σε δύσκολους καιρούς το σημαντικό είναι να μην χάνεις τη δημιουργικότητά σου.

Εξερεύνησε τις επιλογές σου και διάλεξε το καλύτερο για σένα! Και αν επιλέξεις κάτι και μετά αλλάξεις γνώμη, δεν πειράζει, να θυμάσαι ότι η γνώση δεν πάει ποτέ χαμένη!