Εχοντας μπει στον Φεβρουάριο και διανύοντας μια κάπως ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή μας, είναι καλό να βάλεις στο πρόγραμμά σου το ετήσιο check-up!

Υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που πρέπει να κάνεις μια φορά τον χρόνο, για να ελέγχεις τον οργανισμό σου, να είσαι σίγουρη ότι όλα βαίνουν καλώς. Πολλές φορές υπάρχει αμέλεια (μη διαφωνήσεις, δεν υπάρχει καμία άλλη δικαιολογία γι’ αυτό εκτός από την αμέλεια) και δεν γίνονται οι καθιερωμένες εξετάσεις στον χρόνο τους και ενδέχεται να εμφανιστούν προβλήματα, που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί. Από τις 365 ημέρες του χρόνου σίγουρα μπορείς να αφιερώσεις 1-2 ημέρες για εσένα, για την υγεία σου!

Μια ωραία ιδέα, είναι να κάνεις τις ετήσιες εξετάσεις την ημέρα των γενεθλίων σου! Μπορεί στην αρχή να σου φανεί λίγο περίεργο και να πεις «να κάνω εξετάσεις στα γενέθλιά μου;;; Για ποιο λόγο;», αλλά αν το δεις σαν ένα δώρο στον εαυτό σου θα αλλάξεις γνώμη! Και σίγουρα είναι μια ημερομηνία που τη θυμάσαι και δεν την ξεχνάς, οπότε δεν έχεις δικαιολογία τύπου «μα δε θυμάμαι πότε έκανα τελευταία φορά την τάδε εξέταση» και άλλα παρόμοια… Βάζοντας το ετήσιο check-up στο πρόγραμμα σου, εσύ βγαίνεις κερδισμένη! Εσύ, κανένας άλλος!

Μία γενική εξέταση αίματος, ούρων, μια μαστογραφία και ένα τεστ ΠΑΠ είναι τα πλέον απαραίτητα για όλες τις γυναίκες άνω των 40! Και ειλικρινά είναι και τελείως ανώδυνο να τις κάνεις και να ελέγχεις την υγεία σου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Όταν πας να κάνεις τις εξετάσεις σου να θυμάσαι ότι πρέπει να είσαι ειλικρινής, πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό σου! Αυτό σημαίνει, ότι δεν έχει νόημα να κάνεις π.χ. αυστηρή δίαιτα μια βδομάδα πριν τις εξετάσεις ώστε να βγουν καλές και μετά να κάνεις κραιπάλες. Σίγουρα 12 ώρες πριν τις εξετάσεις σου πρέπει να έχεις άδειο στομάχι. Όμως δεν ωφελεί να κάνεις «cheating» γιατί μόνο εσύ θα βγεις χαμένη. Ο γιατρός για να μπορέσει σε συμβουλέψει σωστά θα πρέπει να ξέρει τα πραγματικά δεδομένα της ζωής σου τις συνήθειες σου όλο τον χρόνο για να σου δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και συμβουλές.

Πολλές γυναίκες αισθάνονται φόβο, ακόμα και στην ιδέα μιας εξέτασης. Οι ερωτήσεις «αν δείξουν κάτι;» «αν φανεί κάτι αρνητικό, τι θα κάνω;», «Σιγά μην έχω τίποτα, μια χαρά είμαι, δεν χρειάζομαι εξετάσεις», και άλλες παρόμοιες ενδέχεται να έχουν περάσει από το μυαλό σου. Δεν υπάρχει όμως χώρος στη ζωή μας για τέτοιους συλλογισμούς. Ακόμα και οι εξετάσεις δείξουν κάτι είναι πολύ καλύτερο να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Όσο πιο γρήγορο αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα, τόσο πιο κοντά βρίσκεσαι στη λύση του.

Όπως δίνεις την προσοχή σου και την αμέριστη φροντίδα σ’ άλλους, στην οικογένειά σου, στον σύντροφό σου, στα παιδιά σου, στους γονείς σου, μάθε να προσέχεις και τον εαυτό σου. Γιατί ειλικρινά αν δεν προσέξεις εσύ η ίδια τον εαυτό σου, δεν θα το κάνει κανένας άλλος για σένα.

Δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου, μάθε να τον αγαπάς και μην τον αμελείς! Και μην ξεχνάς ότι η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο!