Η σεξουαλική επαφή είναι μια από τις μεγαλύτερες σαρκικές ή ψυχικές απολαύσεις, ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που κάθε άλλο παρά ευχαρίστηση προσφέρει.
Η επώδυνη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξη, στην είσοδο ή στο βάθος του κόλπου, στερεί από πολλές γυναίκες αυτή την ευχαρίστηση οδηγώντας τες σταδιακά σε αποχή από τη σεξουαλική ζωή και έλλειψη οργασμού.

Η δυσπαρευνία, όπως είναι ο επιστημονικός όρος αυτής της κατάστασης οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ο Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος και Ομοιοπαθητικός Ευάγγελος Γκικόντες εξηγεί πως μπορείς να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση.

Αιτίες που προκαλούν επώδυνη σεξουαλική επαφή

Τα αίτια της δυσπαρευνίας μπορεί να είναι οργανικά αλλά και ψυχολογικά. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια φλεγμονή, για παράδειγμα σε κολπίτιδα, τραχηλίτιδα ή και έρπη των γεννητικών οργάνων. Μια άλλη σοβαρή πάθηση που δημιουργεί πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή είναι η ενδομητρίωση. Όμως, τις περισσότερες φορές η δυσπαρευνία οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους, που κάνουν τη γυναίκα να αντιδρά στη σεξουαλική πράξη ή σε κάθε απόπειρα εξέτασης από το γιατρό με σπασμούς και πόνους. Αυτή η αντίδραση είναι καθαρά συγκινησιακής φύσης.

Μπορεί να οφείλεται σε άγχος ή νευρική υπερένταση;

Ναι, η δυσπαρευνία πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί από νευρική υπερένταση. Αυτό όμως συμβαίνει κυρίως σε νευρωτικά άτομα και είναι κάτι παροδικό. Ο φόβος για τη σεξουαλική επαφή όμως μπορεί να δημιουργήσει πόνο στη συνουσία και ο φόβος αυτός συνδέεται με την αμάθεια που χαρακτηρίζει ακόμα και άτομα υψηλού πνευματικού επιπέδου σε ό,τι αφορά τη σεξουαλικότητά τους.

Παλιότερα δεν υπήρχε σεξουαλική αγωγή, κι έτσι ένα κλίμα ενοχής, καλλιεργούμενο από το περιβάλλον, περιέβαλε καθετί σχετικό με τη σεξουαλική επαφή, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των αναστολών απέναντι στο σεξουαλικό ένστικτο. Έτσι, ο φόβος για την κύηση και τον τοκετό, η αηδία για το αίμα της περιόδου, ο άντρας-φόβος και τρόμος παραμένουν βαθιά χαραγμένα στο πνεύμα της γυναίκας. Είναι πολύ δύσκολο οποιαδήποτε αγωγή να μπορέσει να σβήσει τα μηνύματα που έλαβε η γυναίκα όταν ήταν παιδί γιατί, τις περισσότερες φορές, η αιτία της δυσπαρευνίας έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία.

Ανατομικές ανωμαλίες

Οι ανατομικές ανωμαλίες είναι συγγενείς (παρουσιάζονται με τη γέννηση) και έχουν σχέση με την ατελή ανάπτυξη των έξω γεννητικών οργάνων και την ύπαρξη ή όχι του κόλπου. Οι ανατομικές ανωμαλίες μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμούς, σε χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοβολίες. Όλες αυτές οι ανατομικές ανωμαλίες μπορούν να προκαλέσουν δυσπαρευνία.

Επώδυνη σεξουαλική επαφή στην κλιμακτήριο; Υπάρχει θεραπεία;

Μετά το τέλος της περιόδου, η γυναίκα μπαίνει σε μια καινούργια φάση της γεννητικής λειτουργίας. Οι ορμόνες μειώνονται, οι ωοθήκες λειτουργούν ανεπαρκώς και αυτό έχει συνέπεια την ατροφία των γεννητικών οργάνων. Αυτή η ατροφία προκαλεί τον πόνο και το «κάψιμο» κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Για την αντιμετώπιση της δυσπαρευνίας γίνεται φαρμακευτική αγωγή με πολύ καλά αποτελέσματα.

Υποφέρουν και οι άνδρες από κάτι ανάλογο;

Ναι, υπάρχει δυσπαρευνία και στον άντρα. Συνήθως οφείλεται σε ερεθισμό του πέους, σε μικροβιακές μολύνσεις ή σε έρπη. Άλλες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η ορχίτιδα, η κιρσοκήλη και τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Διάγνωση και θεραπεία

Η θεραπεία είναι ανάλογη με την αιτία που προκάλεσε την πάθηση και έχει άμεση σχέση με την προσωπικότητα της γυναίκας. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση πρέπει να γίνονται έγκαιρα, γι’ αυτό, αν η γυναίκα εμφανίσει πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στο γιατρό. Αν χρειαστεί, μπορεί να γίνει φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία.

Η ψυχολογική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική και θεωρείται απαραίτητη, ιδιαίτερα όταν πίσω από τη δυσπαρευνία κρύβονται ψυχολογικοί λόγοι που έχουν σχέση με γυναικείες φοβίες σχετικά με το «τραυματικό» αντρικό όργανο.

Ανοργασμία: Ένα πρόβλημα που παραμένει κρυφό;

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που κρύβουν βαθιά μέσα τους οποιοδήποτε σεξουαλικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν στο γάμο ή τη σχέση τους και παραμένουν για πάντα ανικανοποίητες. Οι αιτίες που προκαλούν παροδικές ή μόνιμες διαταραχές στο γυναικείο οργασμό τις περισσότερες φορές είναι ψυχολογικές.

Φυσικά, μπορεί να συνυπάρχουν και οργανικά αιτία, όπως για παράδειγμα η δυσπαρευνία, που εμποδίζουν τη γυναίκα να βιώσει τον οργασμό της. Ποιες, όμως είναι οι ψυχολογικές αιτίες που κάνουν τις γυναίκες να μην μπορούν εύκολα να βιώσουν και να απολαύσουν τη σεξουαλική ζωή τους; Το να μη φτάσει η γυναίκα μερικές φορές σε οργασμό κατά τη σεξουαλική επαφή δεν σημαίνει ότι έχει σεξουαλικό πρόβλημα.

Το πρόβλημα αρχίζει όταν για μια μεγάλη χρονική περίοδο δεν μπορεί να βιώσει τον οργασμό ή όταν δεν έχει νιώσει ποτέ τον οργασμό. Προβλήματα οργασμού μπορεί να έχει η γυναίκα όταν ο σύντροφος της έχει πρόωρη εκσπερμάτιση ή δεν της δίνει το χρόνο να προετοιμαστεί ψυχικά και σωματικά για τη σεξουαλική επαφή. Σε μια μεγάλη μερίδα γυναικών που δεν μπορούν να βιώσουν τον οργανισμό ευθύνεται ο σύντροφος. Εκατομμύρια άντρες σ’ όλο τον κόσμο, από 21 ετών και πάνω, έχουν πρόβλημα δυσλειτουργίας στύσης, σύμφωνα με έρευνα που απασχόλησε 2.000 ουρολόγους.

Ο τρόπος της σεξουαλικής επαφής είναι πολύ σημαντικός και τα προκαταρτικά παιχνίδια είναι αναγκαία στο σεξ. Η θεραπεία είναι ψυχολογική μπορεί να χρειαστεί να γίνει ψυχοθεραπεία σε ατομικό επίπεδο αλλά και σεξοθεραπεία στο ζευγάρι.

7 τρόποι για να κατακτήσεις τη χαμένη ηδονή

Όταν η σεξουαλική ζωή δεν είναι ικανοποιητική, μπορεί να κάνεις να ακολουθήσει διάφορους δρόμους για την καλυτέρευσή της, όπως:

  • Περιορισμό του αλκοόλ, του καπνού και των ηρεμιστικών. Εάν υπάρχουν αμφιβολίες ότι τα φάρμακα ή τα ηρεμιστικά εμποδίζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα, θα πρέπει να ζητήσουμε τη γνώμη ειδικού.
  • Θεραπεία μολύνσεων και ερεθισμών του κόλπου.
  • Αποκατάσταση των ορμονικών μεταβολών στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
  • Το αντισυλληπτικό χάπι, που θα απομακρύνει το φόβο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
  • Θεραπεία των ψυχολογικών αιτιών που προκαλούν προβλήματα στη σεξουαλική επαφή με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου ή σεξολόγου.
  • Σεξοθεραπεία, για να δούμε τη θετική πλευρά της σεξουαλικότητας, ξεκινώντας από το σώμα μας και τον ερεθισμό του.

Το σημαντικό είναι μιλάς με τον γιατρό σου για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζεις, χωρίς ντροπές και αναστολές, γιατί λύσεις υπάρχουν!