Η εμμηνόπαυση απασχολεί σήμερα τη γυναίκα πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Ενδιαφέρεται να μάθει και να ανακαλύψει νέους τρόπους αντιμετώπισης των ενοχλητικών συμπτωμάτων αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και τη σεξουαλικότητά της.

Ο Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος και Ομοιοπαθητικός Ευάγγελος Γκικόντες σε μια συζήτηση μαζί μας, μας αποκαλύπτει τη δύναμη της εναλλακτικής ιατρικής στην αντιμετώπιση ολόκληρου του φάσματος της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης αλλά κυρίως πως μπορούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση της για πολλά χρόνια.

Ας ξεχωρίσουμε τι είναι κλιμακτήριος και τι εμμηνόπαυση

Όπως μας εξηγεί, κλιμακτήριος είναι η περίοδος στην οποία η γυναίκα διαπιστώνει διαταραχές στον κύκλο της, κατά τον οποίο χάνει έναν ή και δυο  μήνες από την κανονική ροή της έμμηνου ρήσης. Σ’ αυτό και μόνο το διάστημα, λέμε ότι βρίσκεται στην κλιμακτήριο.

Αντίθετα, εμμηνόπαυση είναι η επόμενη φάση κατά την οποία η περίοδος έχει σταματήσει για τουλάχιστον 6 μήνες. Το διάστημα του ενός χρόνου που συχνά ως επιστήμονες λέμε για να προσδιορίσουμε την είσοδο της γυναίκας στην εμμηνόπαυση θεωρώ ότι είναι υπερβολικό.

Κι ενώ παλαιότερα η εμφάνισης πρόωρης εμμηνόπαυσης σε γυναίκες ηλικίας 35 και 40 ετών ήταν σπανιότερη σήμερα είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά. Μιλάμε για γυναίκες σε παραγωγική ηλικία, «μέσα» στην ζωή, που εργάζονται, είναι πιο δραστήριες και ανεξάρτητες.

Η γυναίκα ζει στην εμμηνόπαυση τη μισή της ζωή

Επιπλέον, είναι γυναίκες που θα ζήσουν περισσότερο καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης. Για να δώσω ένα παράδειγμα, με το προσδόκιμο ζωής να είναι περίπου στα 85 έτη, μια γυναίκα που μπαίνει  στην εμμηνόπαυση στα 40 ή στα 45, ζει σε αυτή την κατάσταση σχεδόν τη μισή της ζωή.

Πολλές γυναίκες λένε πως η εμμηνόπαυση είναι κάτι φυσικό επειδή ανήκει στη φύση και είναι ένα γεγονός, όπως και ο θάνατος. Όλα τα πράγματα στη φύση πεθαίνουν, όπως τα ζώα, τα φυτά και φυσικά και ο άνθρωπος… Έτσι λοιπόν τόσο ο θάνατος όσο και η εμμηνόπαυση είναι κάτι φυσικό.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι και φυσιολογικό. Δεν είναι φυσιολογικό η γυναίκα ξαφνικά να χάσει τη σεξουαλική της επιθυμία, να αρχίσει να παχαίνει και να μην μπορεί να αδυνατίσει, να έχει οστεοπόρωση, εκνευρισμό, αϋπνίες, να αυξάνεται η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο, να ανεβαίνει η χοληστερίνη της, να χωρίζει από το σύζυγο και πολλά άλλα. Η ζωή της γυναίκας και ο τρόπος που φέρεται επηρεάζονται από την εμμηνόπαυση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει πλέον μεγάλη ενημέρωση για το θέμα ακριβώς γιατί επηρεάζει την ποιότητα ζωής της γυναίκας, των ανδρών που σχετίζονται με αυτές, και των παιδιών που έρχονται σε επαφή με αυτές. Οι άνδρες μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά από την απώλεια της λίμπιντο της γυναίκας, ενώ τα παιδιά από την αυξημένη ευερεθιστικότητα, που μπορεί να υπάρξει. Η σημερινή μοντέρνα γυναίκα ωστόσο δεν έχει χρόνο να υποφέρει από εξάντληση, αδυναμία, οστεοπόρωση, εξάψεις, κατάθλιψη και άλλα αρνητικά θέματα, ενώ μπορεί με φυτικούς τρόπους να ρυθμίσει την κατάσταση αυτή.

Η εναλλακτική ιατρική δίνει διεξόδους

Υπάρχουν τρία στάδια σε αυτή την πορεία. Το αρχικό στάδιο της κλιμακτηρίου οπού είναι νωρίς και μπορούμε να επέμβουμε και να αναστρέψουμε είτε την ίδια την περίοδο ώστε η γυναίκα να συνεχίσει να έχει περίοδο για κάποια χρόνια ακόμη, το δεύτερο στάδιο που είναι στο παραπέντε και μπορούμε κι εκεί να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και το τρίτο στάδιο, που πλέον μιλάμε απλά για βελτίωση της ποιότητας της ζωής της.

Το βασικό είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να μάθουν ότι πρέπει να ασχοληθούν με την εμμηνόπαυση πολύ πριν εμφανιστεί. Σήμερα υπάρχουν φυτικά σκευάσματα που μια νέα γυναίκα στα 35 μπορεί να λαμβάνει προληπτικά ώστε καθυστερήσει έως και 5 με 7 χρόνια την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης της. Και μαζί με αυτήν κι όλα τα συμπτώματα και την πτωτική πορεία του οργανισμού. Επιπλέον υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε αποτελεσματικά τα ενοχλητικά συμπτώματα και να καθυστερήσουμε την εμφάνιση των σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Για όλα αυτά η γυναίκα πρέπει να ενημερώνεται και να γνωρίζει ώστε να παίρνει την υγεία και την ζωή στα χέρια της.