Ο σωματότυπος, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης αλλά και τα ορμονικά προβλήματα που φέρνει μαζί της η εμμηνόπαυση, έχουν πολλές φορές σαν αποτέλεσμα τη συγκέντρωση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Κι ενώ η άσκηση είναι το κλειδί που μπορεί να ξεμπλοκάρει τις ορμονικές διαταραχές, σε γυναίκες μετά τα 40 που βρίσκονται στην προκλιμακτηριακή ή και κλιμακτηριακή φάση της ζωή τους, η διατροφή συμβάλει καθοριστικά.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι έχουμε στην διατροφική μας φαρέτρα τροφές, που καίνε το κοιλιακό λίπος και σε συνδυασμό με την άσκηση μπορούν αν σου χαρίσουν επίπεδη κοιλιά.

Ωμέγα 3 λιπαρά

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 και η βιταμίνη D που είναι μια πραγματική γροθιά στο συσσωρευμένο κοιλιακό λίπος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αλλάξουν την έκφραση ορισμένων γονιδίων, κάνοντας το σώμα να καίει λίπος αντί να το αποθηκεύει.

Πρωτεΐνες

diatrofi meta ta 40

Οι πρωτεΐνες βοηθούν σημαντικά το σώμα να αρχίσει να καεί το αποθηκευμένο λίπος. Μια διατροφή που περιέχεις αυγά αυξάνει το μεταβολισμό και μέσα από τη βιταμίνη Β12 που περιέχουν βοηθά το σώμα να διασπάσει τα λιποκύτταρα.

Φυτικές ίνες

Οι υδατάνθρακες ολικής άλεσης είναι μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών, που βοηθά στην πέψη και αυξάνει την κορεσμό. Η βρώμη, το πλιγούρι, το κινόα κτλ βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος και των επιπέδων ινσουλίνης. Απέφυγε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες που περιέχουν πολύ ζάχαρη και δεν έχουν θρεπτική αξία.

Λαχανικά και φρούτα

Λαχανικά και φρούτα όπως η αγκινάρα, το σπαράγγι, οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα αγγούρια είναι τρόφιμα που αν τα προσθέσεις στην καθημερινή σου διατροφή βοηθούν στην μην αποθήκευση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς μέσα από την αύξηση του μεταβολισμού. Αποτρέπουν την κατακράτηση υγρών, ενώ βοηθούν τον οργανισμό να αυξήσει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών και αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στη βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων του αίματος και της αρτηριακής πίεσης.

Πράσινο τσάι και νερό

Το πράσινο τσάι και το τσάι μάτσα είναι από τα πιο αντιοξειδωτικά ροφήματα. Περιέχουν κατεχίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, την αύξηση της ενέργειας και την καύση λίπους. Έχει αποδειχθεί ότι μια κούπα πράσινο και μάτσα τσάι την ημέρα, θα μειώσουν την κατακράτηση υγρών και θα σου δώσουν ενέργεια. Το νερό όμως είναι το πιο αποτελεσματικό όλων, καθώς απομακρύνει όλα τα απόβλητα του οργανισμού.

Είναι γεγονός ότι μετά την ηλικία των 40 η διατροφή πρέπει να συμβαδίζει με την σωματική σου άσκηση. Μόνο μέσα από αυτόν τον συνδυασμό θα αποφύγεις την κατακράτηση υγρών και την αύξηση του βάρους ενώ θα σε βοηθήσει σημαντικά να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.