Ο μεταβολισμός είναι από τους βασικούς παράγοντες που σε βοηθούν να διατηρήσεις ισορροπημένο το βάρος σου. Όταν ο ρυθμός του μεταβολισμού μεταβάλλεται από διάφορους παράγοντες, τότε παρατηρείται μια αυξομείωση στο βάρος παρότι δεν έχεις αλλάξει τις διατροφικές σου συνήθειες.

Όσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός, τόσο πιο γρήγορα οι θερμίδες καταναλώνονται και το σώμα αρχίζει να καίει το λίπος του.
Οι γυναίκες είναι γνωστό ότι ταλαιπωρούνται περισσότερο από διαταραχές του μεταβολισμού σε διάφορες φάσεις της ζωής τους, με την προ εμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση να τρελαίνουν τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό σε συνδυασμό με την μείωση έτσι κι αλλιώς του μεταβολισμού κατά 5-10% ανά δεκαετία, καταλαβαίνεις ότι η ενεργοποίησή του είναι η λύση στο πρόβλημα.

Εκτός από την συχνή άσκηση που ξυπνά το μεταβολισμό υπάρχουν και κάποιες τροφές που βοηθούν σημαντικά. Κατά κύριο λόγο είναι οι καυτερές τροφές όπως το τσίλι, το πιπέρι και ιδιαίτερα το καγιέν, αλλά και ο κουρκουμάς, η κανέλα, το τζίντζερ, το δεντρολίβανο και φυσικά το πράσινο τσάι.

Το τσίλι, έχει ως βασικό συστατικό του την καψαϊκίνη, η οποία ενισχύει τον μεταβολισμό μέσα από την οξείδωση του λίπους ενθαρρύνοντας το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος.
Η ίδια ουσία, εμπεριέχεται και στο πιπέρι και κυρίως στο καγιέν, το οποίο έχει την ιδιότητα να συρρικνώνει τους λιπώδεις ιστούς μειώνοντας τα επίπεδα του λίπους στο αίμα ενώ και το τζίντζερ είναι θερμογόνο μπαχαρικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που τονώνει τον μεταβολισμό και καταστέλλει την όρεξη.

Η κανέλα, εκτός από την αντικαρκινική της δράση έχει την ιδιότητα να τονώνει το μεταβολισμό και να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Περιέχει πολυφαινόλες που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Ο κουρκουμάς, ένα ακόμη πολύ ισχυρό αντικαρκινικό μπαχαρικό, περιέχει την κουρκουμίνη, που μειώνει τον σχηματισμό του λιπώδους ιστού.

Το δενδρολίβανο, περιέχει καρνοσικό οξύ που περιορίζει την αύξηση του σωματικού βάρους μέσα από τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης ενώ είναι πλούσια πηγή του ενζύμου λιπάση η οποία διασπά τα μόρια του λίπους.
Τέλος το πράσινο τσάι είναι από τα βότανα με την πιο πλούσια αντιοξειδωτική δράση καθώς περιέχει κατεχίνες και σε μικρή ποσότητα καφεΐνη που βοηθούν στην καύση του λίπους και την καλύτερη απόδοση των μυών.

Ενίσχυσε την διατροφή σου με μπαχαρικά που θα δώσουν ώθηση στον μεταβολισμό αλλά μην ξεχνάς την άσκηση που είναι το μέσο για να τον διατηρήσεις στα σωστά επίπεδα.