Το σουσάμι είναι από τα πιο γνωστά προϊόντα διατροφής με πολύ λίγους από εμάς να γνωρίζουμε ωστόσο, την πραγματική του αξία ως μια πλήρης και υγιεινή τροφή.

Στην Ελλάδα είμαστε στενά συνδεδεμένοι με το απλό αλλά πλούσιο σε θερμίδες σουσαμάκι, που καλύπτει το παραδοσιακό κουλούρι των πρωινών μας, του σχολείου, της εκδρομής.

Από τους μικρούς σπόρους στο ψωμί έως τις σαλάτες και το φαγητό, το σουσάμι αποτελεί ένα φυτικής προέλευσης τρόφιμο με υψηλή βιολογική αξία, φυτικές πρωτεΐνες και πολλές θερμίδες (100 γραμμάρια σουσάµι έχουν 566 θερµίδες).

Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η αργινίνη, η λυσίνη κ.α και εάν συνδυασθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, οι πρωτεΐνες που προκύπτουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας παρόμοια με την αξία των ζωικών πρωτεϊνών.

Είναι μια διατροφική πηγή φωσφόρου, κάλιου, μαγνήσιου, ψευδάργυρου και σελήνιου που έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω και των λιπαρών οξέων.

Το αγνό σουσαμάκι έχει έντονη αντικαρκινική δράση καθώς η σησαμόλη που περιέχει αναστέλλει την βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών.

Επιπλέον, ρυθμίζει τη χοληστερόλη, λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει, την υπέρταση και λειτουργεί κατά των θρομβώσεων.

Το σουσάμι όμως έχει και ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες: λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και σησαμίνης.

Το έλαιο σουσαμιού είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση των ερεθισμών του δέρματος, της ακμής ενώ βοηθά στην επούλωση των πληγών καθώς έχει έντονη αντιβακτηριδιακή δράση.

Τι περιμένεις λοιπόν; Καιρός να το βάλεις, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, στη διατροφή σου!