Η αποταμίευση είναι σήμερα μια άγνωστη λέξη. Ποιος άλλωστε έχει χρήματα να βάλει στην άκρη, όταν με δυσκολία καλύπτει τις απαραίτητες μηνιαίες υποχρεώσεις του.

Στην εποχή της επένδυσης, η οποία θεωρείται πιο προσοδοφόρα από την αποταμίευση, ας μιλήσουμε λοιπόν για «διαχείριση» ή «εξοικονόμηση» χρημάτων. Δύο έννοιες που μπορούν να σου προσφέρουν ασφάλεια, ελευθερία και επιλογές.

Το να μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα τα χρήματα σου, είναι πιο σημαντικό από το να έχεις ένα μεγάλο εισόδημα και είναι η μόνη οδός που μπορεί να σου εξασφαλίσει μια μορφή ελευθερίας και να σου δώσει περισσότερες επιλογές για το μέλλον.

Καθιέρωσε καλές συνήθειες

Θα έχεις σκεφτεί πολλές φορές ότι «δεν είσαι καλή με τα χρήματα» ή στη διαχείρισή τους».  Αν και κανείς δεν γεννήθηκε με τη γνώση, πολλές φορές οι λύσεις είναι μπροστά μας. Ξεκίνα μειώνοντας τα πάγια έξοδά σου.

Σήμερα υπάρχουν αρκετές εταιρείες ενέργειας και τηλεφωνίας που προσφέρουν χαμηλότερα τιμολόγια σε ανταγωνίστηκες τιμές έχοντας κατά καιρούς ακόμη και προσφορές. Μπορείς να εξοικονομήσεις ένα σεβαστό ποσό κάθε χρόνο από το φως και το τηλέφωνό σου με το οποίο θα μπορούσες να καλύψεις άλλες ανάγκες,  να το αποταμιεύσεις ή να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου ή σε αγαπημένους σου. Θα σου δώσει ικανοποίηση και ευτυχία από το πουθενά.

Γέμισε μόνο το καλάθι των e-shop

Κάνε τις αγορές σου από το διαδίκτυο και εκμεταλλεύσου τις περιόδους εκπτώσεων. Τα e-shop είναι πλέον μέρος της ζωής μας. Πριν αγοράσεις αυτό που θέλεις και ψάχνεις κάνε μια ξεκούραστη «βόλτα» από τον υπολογιστή σου, συνέκρινε τις τιμές και επέλεξε την πιο συμφέρουσα. Βάλε στο καλάθι τις επιλογές σου και άσε να περάσει μια ημέρα πριν αποφασίσεις να κάνεις τις αγορές σου.

Στο διάστημα αυτό θα σκεφτείς καλύτερα τις αγορές σου και θα καταλήξεις σε αυτές που πραγματικά χρειάζεσαι. Θυμήσου πόσες φορές στο παρελθόν αγόρασες κάτι και μέχρι να φτάσεις στο σπίτι το είχες μετανιώσει ή βρίσκεται ακόμη με το καρτελάκι στη ντουλάπα. Μειώνοντας τις παρορμητικές αγορές και επιλέγοντας την καλύτερη τιμή σε αυτό που σε ενδιαφέρει, κάνεις ένα σημαντικό βήμα στη διαχείριση των χρημάτων σου.

Ο δικός σου μικρός κουμπαράς

Θα το έχεις ακούσει σίγουρα πολλές φορές όμως είναι πραγματικά αποδοτικό. Αγόρασε έναν κουμπαρά και «κέρνα» κάθε μέρα τον εαυτό σου ένα καφέ. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχεις εξοικονομήσει το εισιτήριο για ένα ταξίδι στο εξωτερικό αλλά κυρίως, θα έχεις τα όλο δικά σου χρήματα.

Αν πάλι δεν είναι εφικτό αυτό το ποσό, μην εγκαταλείψεις εξ ολοκλήρου την προσπάθεια. Βάλε στον κουμπαρά σου μόνο έναν καφέ τη βδομάδα ή 20 λεπτά που σου περισσεύουν κάθε φορά. Δεν είναι μόνο η αίσθηση ότι αποταμιεύεις κάποια χρήματα, αλλά η ώθηση που θα σε οδηγήσει με τον καιρό να καθιερώσεις αυτή τη συνήθεια και κυρίως να γίνεις παράδειγμα για τα παιδιά σου. Αγόρασε και σε αυτά έναν κουμπαρά όπου θα μπορούν να βάζουν ότι περισσεύει από το χαρτζιλίκι τους με το οποίο θα αγοράσουν κάποια στιγμή κάτι που θέλουν. Δώσε τους κίνητρο και θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα.

Ξεφορτώσου ότι δεν χρειάζεσαι

Σίγουρα θα έχεις ρούχα και αξεσουάρ που είτε δεν σου κάνουν ή δεν θέλεις πια γιατί τα έχεις βαρεθεί. Αντί να τα πετάξεις πούλησε τα σε μαγαζιά και ιστοσελίδες που αγοράζουν μεταχειρισμένα. Μπορεί το ποσό να μην είναι πολύ μεγάλο όμως σίγουρα είναι κάτι επιπλέον που δεν το έχεις υπολογίσει. Πολλά από αυτά τα μαγαζιά έχουν ενδιαφέροντα κομμάτια που θα μπορούσες κι εσύ να αγοράσεις σε πολύ χαμηλές τιμές.

Κάνε λοιπόν την αρχή και θα ανακαλύψεις μια νέα πτυχή της προσωπικότητάς σου που θα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια και δύναμη.