Η σημερινή μας πρόταση για τους σινεφίλ της παρέας μας, και όχι μόνο, η ταινία του Mark Foster «Χαρταετοί Πάνω από την Πόλη». Μια ιστορία που μας ταξιδεύει στο Αφγανιστάν και μας περιγράφει την ιστορία δύο παιδικών φίλων κατά τη διάρκεια δεκαετιών. Μια ιστορία θυσίας, προδοσίας και ανθρωπίνων σχέσεων.

Το πέταγμα του χαρταετού έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Κίνα, το βρίσκουμε όμως σε διάφορες χώρες του κόσμου όπως και στην Ελλάδα. Το έθιμο αυτό συμβόλιζε αρχικά την επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Σ’ άλλα μέρη πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά πετάει ο χαρταετός τόσο καλύτερη τύχη θα έχουν τα άτομα που τον πετούν. Αν και τα έθιμα και οι συμβολισμοί του χαρταετού έχουν τις διαφορές τους ανάλογα με τους πολιτισμούς, η χαρά είναι ένα κοινό σημείο αναφοράς τους. Στο Αφγανιστάν που διαδραματίζεται και η υπόθεση της ταινίας, το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι, μικρών και μεγάλων, όπου οι παίχτες προσπαθούν να κρατήσουν τον χαρταετό τους στον αέρα, χωρίς να τους τον ρίξουν κάτω οι αντίπαλοι.

Έπειτα από πολλά χρόνια παραμονής του στην Αμερική, όπου είχε καταφύγει με τον πατέρα του μετά την εισβολή των Ρώσων στο Αφγανιστάν, ο Αμίρ, καλείται να επιστρέψει στην Καμπούλ, την περίοδο της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, προκειμένου να απελευθερώσει το γιο του παιδικού του φίλου, Χασάν, από την ομηρία. Στη γενέτειρά του τον οδηγούν κυρίως οι ενοχές, η μεταμέλεια για την ατολμία που είχε επιδείξει κατά τη διάρκεια μιας βίαιης επίθεσης που είχε στόχο τον παιδικό φίλο του και η ελπίδα της λύτρωσης. Το περιστατικό εκείνο της παιδικής ηλικίας εισβάλει βασανιστικά στον παρόν και οι αναμνήσεις αναβιώνουν, όπως ακριβώς οι ιστορικές αναταράξεις κλονίζουν την πορεία της προσωπικής ζωής και των ανθρώπινων σχέσεων. Ό,τι μέχρι τώρα ήταν δεδομένο είναι πλέον επισφαλές.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Khaled Hosseini, που έχει μεταφραστεί σε 60 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 31.500.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Μια ιστορία με δυνατά νοήματα, καθώς η δύναμη της αγάπης και της συγχώρεσης μπορούν να υπερβούν κάθε εμπόδιο!