Σαν σήμερα οι ουρανοί γεμίζουν από τα πολύχρωμα σχέδια των χαρταετών, που ανεβαίνουν ψηλά λικνίζοντας τις ουρές τους στον άνεμο.
Κι όμως, αν και το έθιμο αυτό είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα, έρχεται από τη μακρινή Κίνα του 200 π.Χ. και τη Μαλαισία. Εκεί, όπου οι πρώτοι τεράστιοι χαρταετοί από μετάξι και μπαμπού σε σχήμα δράκου γέμιζαν τους ουρανούς για να ταξιδέψουν με τα χρόνια ως την Κορέα και την Ιαπωνία παίρνοντας άλλες μορφές.

Οι Ευρωπαίοι έμποροι, θαμπωμένοι από την ομορφιά των χαρταετών τους φέρνουν στην Ευρώπη το 1400 μ.Χ. στην Ευρώπη. Η αρχική τους χρησιμότητα όμως, κάθε άλλο παρά συμβόλιζε την επικοινωνία του ανθρώπου με το θεό, όπου ο χαρταετός είναι ο αγγελιοφόρος των ευχών τους, όπως πίστευαν οι Κινέζοι.
Στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε ως κατασκοπευτικό μέσο στη διάρκεια των 2 Παγκοσμίων Πολέμων και στην μετεωρολογία.

Όταν ήρθε στην Ελλάδα, ταυτίστηκε με την χριστιανική παράδοση καθώς συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο. Η κάθαρση της ψυχής είναι ο συμβολισμός πίσω από το πέταγμα του την καθαρή Δευτέρα, πρώτη μέρα της Σαρακοστής, όπου ξεκινά η κάθαρση μέσω της νηστείας.

Στις μέρες μας το πέταγμα του χαρταετού έχει τους δικούς του συμβολισμούς.
Στην Κίνα, η κατασκευή του παραμένει μια ιεροτελεστία ενώ πιστεύουν ότι το πέταγμα του χαρταετού διώχνει την κακή τύχη ενώ όσο πιο ψηλά πηγαίνει τόση είναι και η καλή τύχη που τους συνοδεύει.
Στην Οσάκα της Ιαπωνίας, κάθε χρόνο, την πέμπτη ημέρα του Μαΐου, τα παιδιά περιμένουν το Κοντομόνο—χι δηλαδή τη Μέρα των Παιδιών. Οικογένειες με μικρούς γιους ανεμίζουν στον κήπο πολύχρωμες κορδέλες και πελώριους χαρταετούς σε σχήμα κυπρίνου, που τους έχουν δέσει σ’ ένα μεγάλο στύλο από μπαμπού μ’ έναν ανεμόμυλο στην κορυφή του.

Όμως φέτος, οι χαρταετοί δεν πετούν!! «Προσγειώνονται» πάνω μας σαν πολύχρωμα χειροποίητα κοσμήματα. Βραχιόλια, καρφίτσες, σκουλαρίκια, μαρτάκια αλλά και διακοσμητικά για το σπίτι που θα φέρουν τους χαρταετούς κοντά μας και την τύχη που τους ακολουθεί!

Ας κρατήσουμε την τύχη των χαρταετών κοντά μας, ως την επόμενη χρονιά!