Πόσο προσιτή μπορεί να γίνει η υψηλή ραπτική; Αυτά τα υπέροχα, αέρινα ρούχα με τα πολυτελή υφάσματα που στοιχίζουν μια περιουσία και αποτελούν προνόμιο λίγων; Κι όμως οι διάσημοι γαλλικοί οίκοι Louis Vuitton, Dior και Givenchy πωλούν ρούχα τους σε online marketplace, δηλαδή σε διαδικτυακό στοκατζίδικο!

Η ιδέα της ανακύκλωσης και της βιωσιμότητας σαρώνει και την βαριά βιομηχανία της μόδας με τους γνωστούς οίκους, να πουλούν σε πολύ προσιτές τιμές υφάσματα και δέρματα που έχουν περισσέψει από τις πανάκριβες κολεξιόν τους. Η φιλοσοφία του «τίποτα δεν πετιέται» μετά την τροφή, επεκτείνεται και στη μόδα με διάσημους σχεδιαστές να χρησιμοποιούν τα αποθέματα παλαιότερων χρόνων τους για να δημιουργήσουν μια πιο οικονομική σειρά ρούχων υψηλής ποιότητας.

dimiourgies-vuitton-dior-givenchy-pou-mporeis-na-agoraseis

Η ιδέα έρχεται μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, να απαγορεύσει στη βιομηχανία της μόδας να καταστρέφει ή να πετά στα σκουπίδια ρούχα που δεν πωλούνται.
Χιλιάδες πανάκριβα ρούχα καταστρέφονται κάθε χρόνο, για τη δημιουργία των οποίων έχει επιβαρυνθεί ο πλανήτης, μέσω των χρωστικών που χρησιμοποιούνται για την βαφή των υφασμάτων αλλά και των χιλιάδων ζώων που θανατώνονται για τα δέρματά τους.

dimiourgies-vuitton-dior-givenchy-pou-mporeis-na-agoraseis-2

Όλα αυτά καταλήγουν κυριολεκτικά στις χωματερές ενώ θα μπορούσαν να πωληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές, την ώρα που η βιομηχανία της μόδας χάνει κάθε χρόνο 120 δισεκατομμύρια δολάρια από τα ρούχα που δεν πωλούνται.

Κάνε μια βόλτα στο online marketplace μεταπώλησης που ξεκινάει ο όμιλος LVMH (ιδιοκτήτρια των οίκων Louis Vuitton, Dior και Givenchy) αλλά και στο online eshop μεταχειρισμένων της TheRealReal, με 50 πολυτελή ενδύματα που έχουν γίνει δωρεά από μεγάλους οίκους μόδας όπως Balenciaga, Dries Van Noten και Stella McCartney. Ίσως βρεις κάτι ενδιαφέρον!

dimiourgies-vuitton-dior-givenchy-pou-mporeis-na-agoraseis-4