Το γυναικείο στήθος έχει εξυμνηθεί μέσα από την τέχνη, έχει μαγνητίσει αδηφάγα βλέμματα κι έχει χαθεί μέσα σε στερεότυπα και προκαταλήψεις. Πάντα όμως παραμένει στο ύψος του! Ή μήπως και όχι;
Η ηλικία, οι εγκυμοσύνες, ίσως κάποιες επεμβάσεις συχνά αλλάζουν την όψη του στήθους που τείνει να χαλαρώνει. Κι όμως, μπορείς να προλάβεις αυτή την φυσιολογική πορεία πριν φτάσει στο σημείο που μπορεί να διορθωθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Ο Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος και Ομοιοπαθητικός Ευάγγελος Γκικόντες εξηγεί πως μπορείς να διατηρήσεις το στήθος σου στο … ύψος του!

Η σωστή επιλογή του σουτιέν

«Για να μην φτάσει κανείς στο σημείο να κάνει χειρουργική ανόρθωση του στήθους το καλύτερο είναι να προλάβει τη χαλάρωση. Πρέπει πρώτα απ΄ όλα να επιλέγετε σουτιέν ανάλογα με το μέγεθος του στήθους σας και όχι ανάλογα με το κόστος ή το σχέδιο. Μία γυναίκα με πολύ μικρό στήθος μπορεί να φοράει ένα πολύ απλό σουτιέν, χωρίς καθόλου ενίσχυση. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερο και βαρύτερο, είναι το στήθος μιας γυναίκας, τόσο πιο ενισχυμένο σουτιέν πρέπει να φοράει.
Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τα σουτιέν από συνθετικά υφάσματα, ειδικά όταν κάνει ζέστη, γιατί με τον ιδρώτα αφυδατώνεται το στήθος και χαλαρώνει περισσότερο. Μην περιμένετε λοιπόν να δείτε το στήθος σας να πέφτει για να αγοράσετε σωστό σουτιέν!

Άσκηση vs καταχρήσεις

Το μπάνιο με κρύο νερό ωφελεί (όχι βέβαια το παγωμένο), αλλά όχι τόσο όσο πιστεύουμε. Πιο αποτελεσματικές είναι οι απλές ασκήσεις για το στήθος που μπορούμε να κάνουμε κρατώντας μία πετσέτα και τραβώντας πίσω από την πλάτη, ή μπροστά με τεντωμένα χέρια. Με τις ασκήσεις δυναμώνουν οι σύνδεσμοι που συγκρατούν το στήθος.
Μία γυναίκα που κάνει καλή ζωή έχει περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσει το στήθος της στητό, από μία γυναίκα που κάνει πολλές καταχρήσεις , όπως η κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα και ξενύχτι ακόμη κι αν έχουν το ίδιο μέγεθος στήθους.

Η ψυχολογία «ρίχνει» και το στήθος

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογική κατάσταση. Η κακή ψυχολογία σημαίνει και μεγάλες διακυμάνσεις των ορμονών, τις οποίες υφίσταται το στήθος! Τέλος, μία γυναίκα με πολύ μεγάλο στήθος θα πρέπει να κοιμάται σε στάση ώστε να μην το πιέζει και τραβιέται το δέρμα.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση του πόνου στο στήθος πριν την περίοδο, αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί με την πρόσληψη φυτικών ινών κάθε πρωί, ώστε να καθαρίζει ο οργανισμός από τις τοξίνες, καθώς και περιορισμό του αλατιού που κάνει κατακράτηση υγρών.

Διατροφή και yoga

Η κατανάλωση τροφών όπως λάχανο, κουνουπίδι και μπρόκολο είναι ευεργετική, γιατί καταπολεμούν τα επιπλέον οιστρογόνα που παίρνουμε μέσω των χημικών που χρησιμοποιούνται σήμερα στις τροφές και επηρεάζουν άμεσα το γυναικείο στήθος. Ιδιαίτερα βοηθητική όμως για την φυσική ανόρθωση του στήθους είναι η yoga.

Πρόληψη καρκίνου του μαστού

Πρέπει να εξετάζετε τακτικά το στήθος σας, τουλάχιστον μία φορά το μήνα και καλύτερα τις πρώτες μέρες μετά την περίοδο ως μέτρο πρόληψης του καρκίνου του μαστού.
Ο γυναικολόγος σας πρέπει να το εξετάζει σε κάθε σας επίσκεψη. Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλιώς στα 40. Σημειώνεται ότι οι μεταλλαγές των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 είναι υπεύθυνες για το 5-10% όλων των καρκίνων του μαστού και για το 85% των περιπτώσεων που χαρακτηρίζονται κληρονομικές. Η μοριακή ανάλυση για τον εντοπισμό των μεταλλαγών γίνεται με λήψη μικρής ποσότητας αίματος και μόνο μετά από γενετική συμβουλευτική από κλινικό γενετιστή και συγκατάθεση της ίδιας της γυναίκας.

Πολλές πάντως γυναίκες δεν μπορούν να συνηθίσουν την ιδέα ότι πρέπει να γνωρίσουν το στήθος τους και να το παρατηρούν. Και όμως, είναι ένας τρόπος να ανακαλυφθεί πολύ γρήγορα κάποια ανωμαλία. Υπάρχει ένας ενστικτώδης φόβος για τον καρκίνο, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι το το 80% των παθήσεων του μαστού είναι καλοήθους μορφής και ότι ένας καρκίνος που ανακαλύπτεται στη γέννησή του είναι πλήρως ιάσιμος!

Δεν είναι όλοι οι όγκοι κακοήθεις

Κύστη: Είναι μία σφαιρική φούσκα που περιέχει διαυγές υγρό ή χρωματιστό. Το μέγεθός της ποικίλλει από αυτό του μπιζελιού μέχρι ενός μανταρινιού. Η κύστη εμφανίζεται απότομα, αλλά δεν πρέπει να προκαλεί πανικό η ανακάλυψή της. Τις επόμενες ημέρες μπορεί να εμφανιστούν και άλλες και αυτό οφείλεται σε κάποια μεταβολή της ορμονικής ισορροπίας. Συχνά εξαφανίζονται από μόνες τους, ενώ αν επιμείνουν, ο γιατρός θα προχωρήσει σε παρακέντηση του υγρού που περιέχουν.

Ινοαδένωμα: Δημιουργείται συνήθως σε γυναίκες κάτω των 30 ετών. Είναι σε μέγεθος μπιζελιού ή φουντουκιού, σκληρό και μετακινούμενο. Δεν υπάρχει λόγος αφαίρεσης, εκτός αν βρίσκεται σε σημείο που παραμορφώνει το στήθος ή πιέζει αιμοφόρα αγγεία. Στην εμμηνόπαυση συρρικνώνεται. Η εμφάνισή του μπορεί να εκληφθεί ως καρκίνος γι΄αυτό γίνεται διάγνωση με βιοψία.

Λίπωμα: Έχει μέγεθος από μικρό αμύγδαλο μέχρι μεγάλο δαμάσκηνο, ενώ είναι μαλακό, ελαστικό, λείο και κινητό, αλλά και τελείως ακίνδυνο!

Εκροή υγρού από τη θηλή: Όταν εμφανίζεται εκτός περιόδου εγκυμοσύνης ή θηλασμού είναι αφύσικη και επιβάλλεται επίσκεψη στο γιατρό. Οι αιτίες είναι πολλές και θεραπεύονται εύκολα. Μερικές φορές, όταν το υγρό περιέχει και αίμα δημιουργείται μεγάλη ανησυχία στη γυναίκα. Όμως, η αιτία είναι συνήθως καλοήθης: οφείλεται σε μικρούς πολύποδες, στο εσωτερικό κάποιου γαλακτοφόρου αγωγού.

Φλεγμονή (ή μαστίτιδα): Το στήθος είναι ένας αδένας ανοιχτός προς τα έξω, μέσω των γαλακτοφόρων πόρων. Έτσι, μπορεί να βγει το γάλα, αλλά μπορούν επίσης να διεισδύσουν και μικρόβια. Συχνά λοιπόν συμβαίνουν μολύνσεις. Το στήθος τότε γίνεται έντονα κόκκινο, καίει, διογκώνεται και πονά. Ο γιατρός ψάχνει την αιτία της μόλυνσης, που ίσως να βρίσκεται και μέσα στον οργανισμό, οπότε το μικρόβιο έχει μεταφερθεί με το αίμα. Μια ισχυρή θεραπεία αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα και γι’ αυτό σπάνια η μόλυνση εξελίσσεται σε απόστημα.

Για ό,τι απορία έχεις μπορείς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου!