Το κλειδί για την καλή υγεία είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Όπως εξηγεί ο Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος και Ομοιοπαθητικός Ευάγγελος Γκικόντες, η γυναίκα σε κάθε φάση της ζωής της χρειάζεται και διαφορετική ενίσχυση του οργανισμού της. Άλλες ανάγκες έχει όταν σχεδιάζει την εγκυμοσύνη της απ’ όταν βρίσκεται σε κλιμακτήριο ή εμμηνόπαυση.

Βιταμίνες, συμπληρώματα και ιχνοστοιχεία μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία, την ευεξία και την νεανικότητά της αλλά και στην απόκτηση ενός παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως μετά τα 40, όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

Στο Β’ Μέρος αυτού του θέματος θα αναφερθούμε σε εναλλακτικές μεθόδους, την κινεζική ιατρική, την ομοιοπαθητική, την αρωματοθεραπεία και τη ρεφλεξολογία.

Πριν από την σύλληψη

Βιταμίνες Ε, Α, C, και το σύμπλεγμα της Β (μπε), χολίνη, ινοσιτόλη, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, σελήνιο. Καμία γυναίκα που σχεδιάζει εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να παίρνει περισσότερο από πέντε χιλιάδες διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α σαν συμπλήρωμα, καθώς υπάρχει κίνδυνος δυσμορφιών του εμβρύου.

Μετά τα αντισυλληπτικά

Όταν μία γυναίκα διακόψει τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, μπορεί να υπάρχει μια δυσκολία στην ωορρηξία. Οι απαιτήσεις της γυναίκας σε βιταμίνη C αυξάνονται κατά την διάρκεια που παίρνει το χάπι, και καλό θα είναι να παίρνει ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C. Η βιταμίνη D παραμένει αναλλοίωτη αλλά τα επίπεδα της βιταμίνης Ε πέφτουν περίπου 20% κατά τη διάρκεια της λήψεως του χαπιού. Συνιστάται η λήψη βιταμινών Α και Β6. Έτσι λοιπόν, μία γυναίκα που έπαιρνε το χάπι και τώρα έχει σταματήσει θα πρέπει να πάρει τα εξής ιχνοστοιχεία: φυλλικό οξύ, σύμπλεγμα βιταμινών D, ινοσιτόλη, χολίνη, βιταμίνες Α, C και Ε, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, και σίδηρο.

Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο / Πόνος στην περίοδο

Στην περίπτωση του προεμμηνοπαυσιακού συνδρόμου είναι απαραίτητα το σύμπλεγμα βιταμινών D, C, Ε, και μαγνήσιο ενώ σε περιπτώσεις πόνου κατά την περίοδο, το ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Η βελτίωση, εάν υπάρξει, μπορεί να συμβεί σε αρκετούς μήνες.
Σε βαριές περιόδους ενίσχυσε τον οργανισμό σου με σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α και βιοφλαβονοειδή.

Το θέμα του βάρους

Η οποιαδήποτε απόκλιση από το ιδανικό βάρος μπορεί να προκαλέσει ελάττωση της γονιμότητας.

Υπέρβαρες γυναίκες

Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες μπορεί να μην έχουν κανονική περίοδο, να έχουν αραιομηνόρροια ή να πάσχουν από ανωορρηξία. Συνήθως οι γυναίκες που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες, είναι και υπέρβαρες. Σε μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό η μείωση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρες γυναίκες συνδέθηκε με μία αύξηση της γονιμότητός τους και ρύθμιση της περιόδου τους.

Άλλα οφέλη που συνδέονται με την ελάττωση του υπερβολικού βάρους είναι η μείωση της γλυκόζης του αίματος, η ελάττωση της ινσουλίνης, και η πτώση των επιπέδων ανδροστενεδιόνης, διυδροτεστοστερόνης και οιστραδιόλης. Στην έρευνα αυτή αναφέρθηκε επίσης ότι η υπερβολική αύξηση του βάρους λόγω πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί στην ουσία να είναι το αντίθετο. Δηλαδή οι πολυκυστικές ωοθήκες να δημιουργούνται από την υπερβολική αύξηση του βάρους.

Η εξήγηση που δώσανε οι ερευνητές αυτοί είναι ότι η παχυσαρκία προκαλεί μείωση του δυναμικού ωορηξίας στη γυναίκα, λόγω ορμονικών ανωμαλιών, πράγμα το οποίο καταλήγει σε χρόνια ανωορρηξία.
Στην περίπτωση αυτή, στις γυναίκες που ενδιαφέρονται να μειώσουν το βάρος για να αυξήσουν την γονιμότητά τους, (εφ’ όσον το βάρος που έχουν είναι υπερβολικό), θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν θα πρέπει να αυξήσουν το κάπνισμα επειδή και αυτό μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα.

Γυναίκες με χαμηλό βάρος

Το χαμηλό βάρος επίσης (χαμηλότερο από το ιδανικό) μπορεί επίσης να ευθύνεται για την υπογονιμότητα σε πολλές γυναίκες. Το χαμηλό βάρος σημαίνει όχι καλή διατροφή , και μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως είναι η πολύ πιεσμένη ζωή, ο πολύ λίγος ελεύθερος χρόνος, η υπερβολική αύξηση του άγχους, κ.ά. Η αύξηση του καπνίσματος και του καφέ, μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξη σε μία γυναίκα, με συνέπεια να μην τρέφεται επαρκώς και σωστά, και ως εκ τούτου να έχει μειωμένη γονιμότητα.

Η επαρκής και σωστή διατροφή, είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία της ωορρηξίας στις γυναίκες, καθώς και την ρυθμικότητα του κύκλου.
Γυναίκες που δεν τρέφονται επαρκώς έχουν πολλές πιθανότητες να υποφέρουν από ανεπάρκεια ψευδαργύρου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της αναπαραγωγής. Τα άτομα που είναι αυστηρά χορτοφάγα μπορεί επίσης να υποφέρουν από ανεπάρκεια ψευδαργύρου, επειδή τρώνε λιγότερα φαγητά που περιέχουν ψευδάργυρο όπως είναι το κρέας, τα πουλερικά, και ορισμένα θαλασσινά, αλλά επίσης και επειδή το φυτικό οξύ που υπάρχει μέσα στις ίνες των φυτών, συνδυάζεται με τον ψευδάργυρο, και σχηματίζει μη διαλυτά σύμπλοκα, που δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και αποβάλλονται ολόκληρα.

Σε μελέτες που έχουν γίνει έχει βρεθεί, ότι γυναίκες με χαμηλότερο βάρος, που συλλαμβάνουν χωρίς πρόκληση ωορρηξίας, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα μωρό που θα γεννηθεί πιο μικρό από την ηλικία του, ενώ αυτές που συλλαμβάνουν με υποβοηθούμενη γονιμοποίηση μπορεί να έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο ενός μικρού νεογνού. Εάν το βάρος σου είναι μικρότερο αρκετά από το κανονικό θα πρέπει να λαμβάνονται τρία γεύματα την ημέρα, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία.

Το πρωινό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Συνιστώνται τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα σε σίδηρο, φυλλικό οξύ, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ο στόχος σου θα πρέπει να είναι ο δείκτης μάζας σώματος (Body Mass Index – BMI) να είναι γύρω στο 20-25.

Η υπερβολική άσκηση και αθλητισμός μπορεί να επηρεάσουν την ωορρηξία και το σπερμοδιάγραμμα. Ενώ η σωστή άσκηση είναι εξαιρετική για το ανθρώπινο σώμα, η υπερβολική άσκηση μπορεί να καταλήξει σε εξάντληση του οργανισμού, πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης, και απώλεια της ρυθμικότητας της περιόδου και της ωορρηξίας. Σε μελέτες που έχουν γίνει παλαιότερα, οι άνδρες που εκπαιδεύονταν περισσότερο από 4 ημέρες ανά εβδομάδα σε κάποιο γυμναστήριο, εξαντλώντας τον οργανισμό τους, είχαν ελαττωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων.
Παρ’ όλα αυτά συνιστάται η έντονη άσκηση για τουλάχιστον 20 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα.

Η λήψη φαρμάκων

Πολλά από τα φάρμακα που παίρνει ο κόσμος εκτός βέβαια από τα φάρμακα που ενισχύουν την γονιμότητα μπορεί να επηρεάσουν προς το κακό την ωορρηξία, ή άλλα θέματα, που σχετίζονται μ’ αυτήν. Αξίζει να σκεφτεί κανείς τι φάρμακα καταναλώνει. Μπορεί να νομίζεις ότι αυτά δεν επηρεάζουν. Στη λήψη φαρμάκων, υπάγονται και άλλες ουσίες, όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, ή και άλλες ουσίες, που μπορεί να μειώνουν τη γονιμότητα.

Κάθε φάρμακο που παίρνεις μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σου. Μπορεί να μην υπάρχει σαφής σύνδεση υπογονιμότητας και λήψης του συγκεκριμένου φαρμάκου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το φάρμακο αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Θα πρέπει πάντοτε να ενημερώνεις τον γιατρό σου ότι προσπαθείς να συλλάβεις, όποτε εκείνος σου δίνει κάποιο φάρμακο. Αυτό ισχύει και για τις ακτινογραφίες, είτε αυτές είναι σώματος, είτε αυτές είναι δοντιών.

Μερικά φάρμακα όπως για παράδειγμα τα αντιβιοτικά, μπορεί να έχουν βλαπτικές επιδράσεις στο μωρό, και άλλα, όπως είναι η ουσία δαναζόλη, απαιτούν την διακοπή της λήψης τους για κάποιο χρόνο, πριν ξεκινήσεις τις προσπάθειες για κάποια σύλληψη. Το ίδιο ισχύει και για κάποια φάρμακα κατά της ακμής , που βασίζονται στην υπερβολική λήψη της βιταμίνης Α.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως είναι η ασπιρίνη και άλλα φάρμακα που δρουν σε πολλές αρθροπάθειες και πόνους των οστών, μπορεί να καθυστερήσουν τη ρήξη του ωαρίου στις γυναίκες. Η παρακεταμόλη γενικά θεωρείται πιο ασφαλής από την ασπιρίνη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να περιέχουν κωδεΐνη η οποία έχει συνδεθεί με ανωμαλίες διαπλάσεως του εμβρύου. Καλό θα είναι να αποφεύγεις τις κρέμες, αλοιφές, κολπικά υπόθετα και αποσμητικά του κόλπου. Ορισμένα αντιισταμινικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να αποξηραίνουν τις εκκρίσεις του τραχήλου.

Η ινδική κάνναβις μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στον κύκλο, επηρεάζοντας επίσης και τη διαίρεση του κυττάρου. Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται πριν τη σύλληψη ή πριν την εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου και να έχει σαν αποτέλεσμα τη γέννηση μικρών σε βάρος εμβρύων.
Βλαπτικές επιδράσεις έχουν επίσης οι αμφεταμίνες, τα βαρβιτουρικά, και η κοκαΐνη, τα ναρκωτικά φάρμακα όπως η ηρωίνη και η μεθαδόνη. Επίσης ορισμένοι διαλύτες καθώς και η κόλα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και ανωμαλίες στο έμβρυο.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας, καθώς και η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη. Το θέμα αυτό δεν έχει ακόμα καταστεί εντελώς σαφές, αλλά εάν παίρνεις αντικαταθλιπτικά συζήτησέ το με το γιατρό σου και δες το εάν μπορεί να σε βοηθήσει με κάποιο άλλο τρόπο εκτός από φάρμακα. Βοηθητικές τεχνικές είναι εκείνες της χαλάρωσης, της υπνοθεραπείας, φυτοθεραπείας ή ρεφλεξολογίας.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα μειώνει την γονιμότητα κατά ένα μικρό ή μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το άτομο. Η μείωση αυτή, εξαρτάται από το ποσό της νικοτίνης που λαμβάνει το άτομο. Όσο δηλαδή περισσότερο καπνίζεις, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να συλλάβεις. Το κάπνισμα μειώνει επίσης και τις πιθανότητες διατήρησης μιας εγκυμοσύνης. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει διάφορα είδη τοξινών που επηρεάζουν επίσης την παραγωγή σπέρματος , την κινητικότητα της σάλπιγγας, τη διαίρεση του εμβρύου, τον σχηματισμό βλαστοκύστης, την ανάπτυξη και την εμφύτευση του εμβρύου. Μην ξεχνάμε επίσης ότι το κάπνισμα, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα, και να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακής νόσου, χρόνιας βρογχίτιδας, εμφυσήματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, αρτηριοσκλήρωσης, και οστεοπόρωσης

Στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες αποβολής, δύο φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, αυξημένο ποσοστό έκτοπου εγκυμοσύνης, καθώς και προδρομικού πλακούντα, ή αποκόλλησης του πλακούντα.
Ζευγάρια που προσπαθούν για κάποιο παιδί θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός και η υπνοθεραπεία. Παρ’ όλα αυτά το πιο σημαντικό είναι η θέληση του ατόμου να σταματήσει.

Χημικές ουσίες

Τα εντομοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα, είναι δηλητηριώδεις ουσίες που μπορεί να μειώσουν την ανθρώπινη γονιμότητα. Έχουν γίνει πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι πληθυσμοί ατόμων που ευρίσκοντο υπό την επήρεια τέτοιων ουσιών παρουσίαζαν μειωμένη γονιμότητα. Επίσης, άνδρες που η δουλειά τους ήταν τέτοια στην οποία έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τέτοιες ουσίες είχαν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων. Οι μπογιές, τα βερνίκια, τα σπρέι, τα εντομοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και όλες οι παρόμοιες δηλητηριώδεις ουσίες θα πρέπει να αποφεύγονται.
Γενικά κάθε τι που μυρίζει έντονα θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν. Είναι καλό να αποφεύγεις όλων των ειδών τα χημικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται τα αποσμητικά χώρου, οι μπογιές των μαλλιών, τα ισχυρά απορρυπαντικά, τα λευκαντικά, τα ισχυρά αρώματα, και τα άφτερ σέϊβ.
Σημαντικό επίσης είναι να ελέγξεις εάν στη δουλειά σου υπάρχουν διάφορα χημικά που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά σου. Όταν χρησιμοποιείς χημικά, διαλύτες, μπογιά, συντηρητικά, φόρεσε μια καλή μάσκα που φιλτράρει τον αέρα. Μην χρησιμοποιείτε αρώματα που μυρίζουν έντονα. Το ίδιο ισχύει για αποσμητικά ή άφτερ σέιβ που μυρίζουν έντονα. Μην χρησιμοποιείς αποσμητικά χώρου.

Τι πρέπει να προσέχουν τα ζευγάρια

Οι άνδρες πρέπει να προσέχουν τη θερμότητα!
Είναι γνωστό ότι η θερμότητα επηρεάζει την απόδοση των όρχεων όσον αφορά την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Είναι σημαντικό για τον άνδρα να διατηρεί μία θερμοκρασία μικρότερη από τη θερμοκρασία του σώματος στους όρχεις. Εάν η θερμοκρασία των όρχεων αυξηθεί για οποιονδήποτε λόγο, τότε πέφτει ο αριθμός των σπερματοζωαρίων. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να προέλθει από σφιχτά παντελόνια που κρατούν τους όρχεις κοντά στο σώμα με συνέπεια αυτοί να μην αερίζονται καλά και να θερμαίνονται από το σώμα. Προσπαθήστε να αποφεύγετε να φοράτε σλιπάκια και φοράτε μποξεράκια. Αποφύγετε επίσης να φοράτε παντελόνια από πολυεστέρα και προσπαθήστε να φοράτε βαμβακερά παντελόνια.

Αποφύγετε τα ζεστά αφρόλουτρα, που διαρκούν περισσότερο από μισή ώρα, καθώς και την υπερβολική σάουνα. Αποφύγετε τις ηλεκτρικές κουβέρτες. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το οδήγημα για πολλές ώρες (περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα) μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία των όρχεων, ότι μπορούν να κάνουν και τα ασφυκτικά παντελόνια.

Το επάγγελμα επίσης μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Προσπάθησε να διερευνήσεις την πιθανότητα υπογονιμότητας όταν δουλεύεις σε χώρους που υπάρχουν αέρια ή εξατμίσεις που εισπνέεις, επίσης, λάβε υπόψη την ύπαρξη ακτινοβολίας, θερμότητας, χημικών, μη καλής διατροφής κατά την διάρκεια της εργασίας, μη επαρκούς άσκησης και υπερβολικού άγχους. Το άγχος μειώνει τον αριθμό καθώς και την ποιότητα του σπερματοζωαρίου.

Γυναίκες και εργασία

Είναι πιθανόν και οι γυναίκες να επηρεάζονται από την εργασία τους. Συνοδοί εδάφους, αεροδρόμια όπου εργάζονται κοντά σε ανιχνευτές μετάλλων, χώροι εργασίας με έντονες οσμές, εξατμίσεις, όπως για παράδειγμα καθαριστήρια που κάνουν στεγνό καθάρισμα, τα κομμωτήρια που έχουν οσμές από μπογιές για τα μαλλιά, ή εργοστάσια που παράγουν διαλύτες ή διάφορες βαφές, εργασίες στις οποίες η γυναίκα πρέπει να βρίσκεται κοντά στην οθόνη ενός υπολογιστή ή μιας φωτοαντιγραφικής μηχανής, ή οι χώροι εργασίας όπου έχουν γίνει ανακαινίσεις και υπάρχουν έντονες οσμές. Η ύπαρξη πονοκεφάλων στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να σε ευαισθητοποιήσουν. Απέφυγε επίσης τους χώρους που έχουν υπερβολική μόλυνση από πλευράς θορύβου.

Δεν έχει σημασία αν άλλες συνάδελφοί σου στο ίδιο περιβάλλον μένουν έγκυες και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος εργασιακός παράγοντας από το δικό σου περιβάλλον δεν σε επηρεάζει. Το κάθε άτομο αντιδρά ατομικά, και οι άλλες γυναίκες που μένουν έγκυες μπορεί να έχουν ισχυρότερη ιδιοσυγκρασία. Μπορεί επίσης εκείνες να υπόκεινται σε λιγότερη εργασιακή ένταση από εσένα. Προσπάθησε να μην είσαι πολύ αναμεμειγμένη με τη δουλειά σου, πράγμα που μπορεί να σε εμποδίσει να βρεις ορισμένους παράγοντες που μπορεί να είναι βλαπτικοί στην γονιμότητά σου.

Αναγνώρισε τις ανάγκες σου και βρες τα κατάλληλα συμπληρώματα για να ενισχύσεις τον οργανισμό σου ώστε να έχεις μια εύκολη και ασφαλή εγκυμοσύνη! Μην χάσεις τη συνέχεια του θέματος με τις εναλλακτικές μεθόδους ενίσχυσης του οργανισμού!