Η αντιγήρανση ή καλύτερα η προστασία του δέρματος από τα σημάδια του χρόνου ήταν πάντα το μεγάλο στοίχημα. Τα τελευταία χρόνια γίνονται θαύματα από την επιστήμη ωστόσο το κλειδί της νεότητας, είναι πάντα στο δικό σου χέρι. Ο δρόμος για ένα νεανικό δέρμα περνά από την καλή ζωή, την διατροφή, και φυσικά το χαμόγελο όμως και η καθημερινή περιποίηση έχει τη δική της δύναμη.

Τα τελευταία χρόνια μια νέα ισχυρή ουσία έχει μπει στην ρουτίνα περιποίησης η ρετινάλη που ανήκει στα ρετινοειδή όπως η γνωστή ρετινόλη. Ωστόσο η ρετινάλη φαίνεται ότι έχει ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα στις ώριμες ηλικίες καθώς έχει άμεσα αποτελέσματα.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ρετινοειδών όπως η τρετινοΐνη (πιο γνωστή και ως Retin-A) όμως η πιο γνωστή μορφή είναι η ρετινόλη, την οποία βρίσκεις συχνά σε ορούς και ενυδατικές κρέμες.

ginaikes-orimes-retinali-2

Η Vitamin A

H βιταμίνη Α, αφού απορροφηθεί από τον οργανισμό, μετατρέπεται σε ρετινόλη κι έπειτα σε ρετινάλη πριν τελικά γίνει ρετινοϊκό οξύ. Το ρετινοϊκό οξύ είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης Α, η μορφή που χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα από το δέρμα.

Όταν η ρετινάλη και η ρετινόλη εφαρμόζονται στο δέρμα, συμμετέχουν στον κύκλο της βιταμίνης Α στα αντίστοιχα στάδια τους: Η ρετινόλη πρέπει να μετατραπεί σε ρετινάλη και στη συνέχεια σε ρετινοϊκό οξύ, ενώ η ρετινάλη απαιτεί μόνο μία μετατροπή σε ρετινοϊκό οξύ.

Αν και η ρετινάλη και η ρετινόλη λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, έχουν μερικές βαθιές διαφορές. Η ρετινάλη όμως έχει διαπιστωθεί ότι λειτουργεί 11 φορές πιο γρήγορα από τη ρετινόλη. Η ρετινάλη έχει επίσης πολύ υψηλότερο ποσοστό απολέπισης από τη ρετινόλη, η οποία συμβάλλει σε ένα πιο ομοιόμορφο και λαμπερό δέρμα. Αυτό την καθιστά ιδανική για ώριμους τύπους δέρματος που θέλουν γρήγορα αποτελέσματα.

Η ρετινάλη είναι το μόνο ρετινοειδές που εμφανίζει άμεσες αντιβακτηριακές ιδιότητες γεγονός που είναι ιδανική και για επιδερμίδες που έχουν πρόβλημα με την ακμή. Ωστόσο είναι λόγω της πολύ ισχυρής δράσης της, μπορεί να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις γι’ αυτό είναι προτιμότερο να εντάξεις σταδιακά τη βιταμίνη Α στην καθημερινή ρουτίνα σου.