Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ταξιδεύει την Ελλάδα του πολιτισμού στη Νέα Υόρκη και φέρνει κοντά καλλιτέχνες που έχουν την Ελλάδα στο dna τους. Η πολιτιστική πλατφόρμα «GREECE IN USA» εγκαινιάζεται με την ομαδική έκθεση «The Right to Silence» (το δικαίωμα στη σιωπή) στο John Jay College of Criminal Justice, CUNY, City University of NewYork και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους από τις 30 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021.

Η έκθεση αποτυπώνει τη σιωπή ενός ανθρώπου που βρίσκεται απομονωμένος σ’ ένα κελί φυλακής, μόνος με τις σκέψεις και τους φόβους του. Μέσα από φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα κ.α. αποτυπώνονται οι εμπειρίες ανθρώπων που έζησαν σε καθεστώς κράτησης και απομόνωσης και θίγει ζητήματα ποινικής δικαιοσύνης.

Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε και στοχεύει να δημιουργήσει projects που θα ρίξουν καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν μακροχρόνιες συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα και άτομα που συνδέονται ενεργά με την Ελλάδα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο το «GREECE IN USA» προσκαλεί καλλιτέχνες, επιμελητές και ακαδημαϊκούς να ανταποκριθούν στο «The Right to Silence» και να προβάλουν και τα δικά τους έργα. Οι εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη θα ανακοινωθούν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Το «GREECE IN USA» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας, που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και προάγει τη γνώση του σύγχρονου και αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό ενώ προωθεί τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία.

Δημιουργεί πολιτιστικά έργα και φεστιβάλ σε συνεργασία με σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς των ΗΠΑ, διοργανώνει συνέδρια, σεμινάρια, εργαστήρια και εκδηλώσεις ενώ προωθεί ένα πρόγραμμα ανταλλαγής και φιλοξενίας καλλιτεχνών «art residencies».
Το «GREECE IN USA» παρουσιάζει ελληνοαμερικανικές και ελληνικές σύγχρονες παραγωγές που εστιάζουν στα εικαστικά, τις παραστατικές τέχνες (το θέατρο), τον πειραματικό κινηματογράφο, τον κινηματογράφο, τα νέα μέσα, την αρχιτεκτονική και το χορό.

Αν είσαι καλλιτέχνης και θέλεις να ανοίξεις τα φτερά σου ξεκινώντας από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, δες περισσότερες πληροφορίες εδώ.