Μπορεί να είναι καλοκαίρι και να σκέφτεσαι τις διακοπές σου ή ακόμα καλύτερα να είσαι σε διακοπές, αυτή είναι και η κατάλληλη περίοδος όμως για να ανανεώσεις το βιογραφικό σου! Τώρα που έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο και είσαι πιο ήρεμη, είναι καλό να αφιερώσεις λίγη από την ενέργεια σου και να ανασυντάξεις το βιογραφικό σου!

Μπορεί να ψάχνεις για εργασία, να σκέφτεσαι να αλλάξεις την τωρινή σου θέση, να τολμήσεις μια αλλαγή στην καριέρα σου ή να ζητήσεις μια προαγωγή, όπως και να έχει σίγουρα χρειάζεσαι το βιογραφικό σου να είναι ισχυρό και ανανεωμένο.

Έχεις αναρωτηθεί πόση προσοχή έχεις δώσει στο βιογραφικό σου; Γιατί αυτή είναι η πρώτη εντύπωση που δίνεις σ’ έναν μελλοντικό εργοδότη. Αν το βιογραφικό σου δεν είναι ελκυστικό και δεν ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υποψήφιους, το πιο πιθανό είναι να καταλήξει στο καλάθι των αχρήστων. Πρέπει να ιντριγκάρει τον εργοδότη να σε καλέσει για συνέντευξη, αυτός είναι ο σκοπός του!

Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να υποτιμάς τη δύναμη που έχει ένα σωστό βιογραφικό καθώς μπορεί να σου δώσει την ευκαιρία που αναζητάς για να αναδείξεις το ταλέντο σου!

Με την έννοια σωστό βιογραφικό δεν εννοούμε βέβαια να αρχίσεις να καταγράφεις όλες σου τις εργασιακές θέσεις, χωρίς κανένα κριτήριο. Αρχικά, θα πρέπει να δημιουργήσεις 2-3 εκδοχές του βιογραφικού σου, με μικροαλλαγές, ανάλογα με τις εταιρίες και τις θέσεις που απευθύνεσαι. Δεν φτάνει να έχεις μόνο ένα βιογραφικό και να το στέλνεις παντού.

Κάποια βασικά σημεία που πρέπει να προσέξεις για να έχεις ένα πετυχημένο βιογραφικό:

  • Το βιογραφικό σου δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 2 σελίδες. Ανεξάρτητα από τα χρόνια προϋπηρεσίας που μπορεί να έχεις, θα πρέπει το βιογραφικό σου να είναι σύντομο και περιεκτικό.
  • Θα πρέπει να είναι ενημερωμένο σύμφωνα με τις καινούργιες προδιαγραφές. Αν δεν είσαι σίγουρη πώς ακριβώς πρέπει να είναι το βιογραφικό σου, μπορείς να βρεις διάφορα παραδείγματα που υπάρχουν στο διαδίκτυο σχετικά με το δικό σου επάγγελμα ή και να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για τη σωστή σύνταξή του.
  • Να είναι εξατομικευμένο ανάλογα με τη θέση που θέλεις να πετύχεις. Να αναφέρεις σχετικές θέσεις που έχεις εργαστεί στο παρελθόν και τι έχεις πετύχει ή τι έχεις μάθει από αυτές. Προσπάθησε να αποφύγεις αναφορές από προηγούμενες εργασιακές θέσεις που δεν έχουν σχέση με την τωρινή σου αναζήτηση.
  • Σκέψου πώς θα αξιολογούσε ένας μελλοντικός εργοδότης την εργασία που κάνεις τώρα και προσπάθησε να γράψεις μια μικρή περιγραφή της παρούσας θέσης σου, μ’ αυτό το σκεπτικό. Μην απαριθμείς απλά τις καθημερινές σου δραστηριότητες, δήλωσε ξεκάθαρα τι κάνεις, με ποιον σκοπό και τα αποτελέσματα που έχεις πετύχει.
  • Χώρισε το βιογραφικό σου σε ενότητες, και χρησιμοποίησε όπου μπορείς bullet points για να διαβάζεται εύκολα και γρήγορα.
  • Απέφυγε τις υπερβολές, καθώς μπορεί κάποιος να διασταυρώσει τα λεγόμενά σου μ’ έναν προηγούμενο εργοδότη.
  • Να κάνεις πάντα ορθογραφικό και συντακτικό έλεγχο, όσο αστείο και αν σου φαίνεται. Τα ορθογραφικά λάθη κάνουν κακή εντύπωση και δηλώνουν ότι δεν έχεις δώσει αρκετή προσοχή στο βιογραφικό σου.
  • Καλό θα ήταν να δώσεις σ’ ένα δικό σου άτομο το βιογραφικό σου να το διαβάσει και να σου πει τις εντυπώσεις του. Μπορεί να δει κάτι που εσύ δεν έχεις διαπιστώσει. Είναι καλό να πάρεις και μια δεύτερη γνώμη πριν αρχίσεις να το στέλνεις σε πιθανούς εργοδότες.
  • Να έχεις το βιογραφικό σου στα αγγλικά και στα ελληνικά, καθώς οι περισσότερες εταιρείες πλέον το ζητάνε στα αγγλικά.
  • Πάντα να στέλνεις το βιογραφικό σου σε μορφή pdf και να κρατάς αντίγραφα των αποστολών.

Η συνοδευτική επιστολή που στέλνεται πάντα μαζί με το βιογραφικό επίσης παίζει σημαντικό ρόλο, όταν είναι εξατομικευμένη στην εταιρεία που απευθύνεσαι. Καλό είναι να έχεις ένα προσχέδιο έτοιμο και να το αλλάζεις κάθε φορά, ανάλογα με τον κλάδο και την εταιρεία.

Ετοίμασε λοιπόν ένα ανανεωμένο βιογραφικό, ακόμα και αν τώρα θεωρείς ότι δεν σου χρειάζεται. Θα γλιτώσεις σίγουρα χρόνο και άγχος, αν το έχεις έτοιμο να το στείλεις όταν σου δοθεί η ευκαιρία ή δεις μια θέση που σε ενδιαφέρει! Εσύ θα βγεις κερδισμένη!