Πόσο εύκολο είναι να βελτιώσεις τη ζωή σου ακολουθώντας κάποιους απλούς κανόνες από την αρχαιότητα; Σου ακούγεται περίεργο; Το βιβλίο του Ward Farnsworth «Μαθητευόμενος στωικός – Ένας οδηγός αυτοβελτίωσης» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Kaktos, παρουσιάζει μέσα από 12 μαθήματα την ουσία της στωικής φιλοσοφίας.

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου και να απαλλαγείς από ορισμένες ενοχλητικές συνήθειες; Απόψεις, σκέψεις και στοχασμοί του Σενέκα, του Επίκτητου και του Μάρκου Αυρήλιου μεταξύ άλλων, ξεδιπλώνονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και βρίσκουν τη θέση τους στη σημερινή εποχή.

Μία βασική διαπίστωση είναι ότι ο καθένας από εμάς αντιδρά στις ίδιες του τις σκέψεις για τα γεγονότα και όχι στα γεγονότα αυτά καθαυτά. Επίσης, η ευδαιμονία σου βασίζεται σε πράγματα που εξαρτώνται από εσένα και πρέπει να απαλλαγείς από προσκολλήσεις και πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Οι σκέψεις και οι κρίσεις σου είναι αυτές που δημιουργούν την εμπειρία σου.

Οι αρχές που διατυπώνονται στο βιβλίο αυτό προσπαθούν να σε αποδεσμεύουν από εντολές και συμβάσεις, που μπορεί να είναι ακόμα και αβάσιμες, και να σου προτείνουν καλύτερους τρόπους για να απευθυνθείς στον εαυτό σου για ζητήματα που σε απασχολούν.

Πρέπει να μάθεις να εκτιμάς και να ζεις το παρόν και όχι να το προσπερνάς διαρκώς σκεπτόμενη το μέλλον και τι μπορεί να συμβεί. Ότι κι αν συμβεί θα το αντιμετωπίσεις στον χρόνο του.

Είναι καλό και εποικοδομητικό να αντιτίθεσαι και να πολεμάς ανεπιθύμητες καταστάσεις! Πρέπει να μάθεις να βλέπεις ξεκάθαρα τον κόσμο και να απαλλαγείς από τις ψευδαισθήσεις του. Χρειάζεται να κάνεις μια απόδραση στην πραγματικότητα.

Η μετριοπάθεια και η αποστασιοποίηση πρέπει να χαρακτηρίζουν τις πράξεις σου. Να ζεις, να αισθάνεσαι και να αντιδράς σε καταστάσεις και πράγματα, χωρίς όμως να ενθουσιάζεσαι και να συντρίβεσαι.

Να μάθεις να ζεις σύμφωνα με τη λογική και να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι θα μπορέσεις να πετύχεις την ευδαιμονία και να είσαι πραγματικά και ουσιαστικά ευτυχισμένη. Η σοφία που κερδίζεις με το πέρασμα του χρόνου και των καταστάσεων που έχεις ζήσεις θα σε οδηγήσει να βλέπεις να πράγματα πιο ξεκάθαρα και χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις.

Σημασία δεν έχει μόνο ο προορισμός αλλά και το ταξίδι που ακολουθείς για να φθάσεις στον προορισμό σου και τι μαθαίνεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Μέσα από τις αρχές αυτού του βιβλίου θα μπορέσεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου και να εξελιχθείς με τρόπους που ίσως δεν γνώριζες! Αξίζει να το προσπαθήσεις!