Αν έχεις μαζέψει κι εσύ πολλά βιβλία στο σπίτι σου και θέλεις λίγο να αναδιοργανώσεις τον χώρο σου, οι βιβλιοθήκες σίγουρα θα σου λύσουν το πρόβλημά σου. Γιατί μην ξεχνάς ότι «δεν είσαι ποτέ μόνη με ένα βιβλίο», όπως ανέφερε και η Γερμανίδα ηθοποιός Marlene Dietrich.

Οργανώνοντας τα βιβλία σου, είτε ανά κατηγορίες, ανά συγγραφέα ή ανά προτίμηση, θα σε βοηθήσει να βρίσκεις πιο εύκολα τα αγαπημένα σου βιβλία και να απολαμβάνεις προσωπικές στιγμές ξεκούρασης.

Και μην φανταστείς ότι χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία για να προσθέσεις βιβλιοθήκες στο σπίτι σου. Μπορείς πολύ εύκολα να φτιάξεις και μόνη σου βιβλιοθήκες που θα σε εξυπηρετούν και θα ταιριάζουν απόλυτα στους χώρους του σπιτιού σου. Μπορείς ακόμα να αποσυνδέσεις μια βιβλιοθήκη που δεν σε βολεύει πια ή την έχεις βαρεθεί και να την ξανασυναρμολογήσεις με διαφορετικό τρόπο, να την βάψεις μ’ ένα άλλο χρώμα και θα είναι σαν καινούργια.

Ξεκίνα με το να βρεις μικρές γωνίες σε μέρη του σπιτιού σου που μπορείς να διακοσμήσεις με τα βιβλία σου! Σίγουρα σε κάθε δωμάτιο θα μπορέσεις να βρεις σημεία ιδανικά για μια μικρή ή μεγάλη βιβλιοθήκη.

Τοποθετώντας ράφια σε διάφορα μέρη του σπιτιού σου, μπορεί να σε βοηθήσουν πολύ στο να τακτοποιήσεις εύκολα και γρήγορα τα αγαπημένα σου βιβλία. Μπορείς να τα βάλεις οριζόντια ή κάθετα, ανάλογα με τον χώρο και τις προτιμήσεις σου.

Αν σου αρέσει το μοντέρνο design, μπορείς να προσθέσεις στο χώρο σου και λίγο πιο ιδιαίτερες βιβλιοθήκες, σε σχέδια, σχήματα και μεγέθη. Αν πάλι προτιμάς τις πιο σίγουρες λύσεις, μπορείς και μόνη σου ή με τη βοήθεια ενός μαραγκού, να πάρεις ξύλα, να τα βάψεις στο χρώμα της αρεσκείας σου και στις διαστάσεις που χρειάζεσαι και να δημιουργήσεις μοναδικές και ιδιαίτερες βιβλιοθήκες για το σπίτι σου.

Η κλασσική επιλογή είναι η βιβλιοθήκη στο σαλόνι, είτε ως ξεχωριστό έπιπλο, είτε ως μέρος μιας σύνθεσης.

Αν έχεις χώρο μπορείς να προσθέσεις μια βιβλιοθήκη στην κρεβατοκάμαρά σου! Μπορείς να προσθέσεις μία μικρή βιβλιοθήκη πίσω από το κρεβάτι σου ή μια πιο μεγάλη σαν έπιπλο σε έναν πλαϊνό τοίχο.

Με λίγο μεράκι και φαντασία μπορείς να δημιουργήσεις τον προσωπικό σου χώρο διαβάσματος και χαλάρωσης, που να σε εκφράζει και να σε ηρεμεί.

Και κάπου εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε και τους μικρούς μας φίλους, γιατί δεν χρειάζονται μόνο οι ενήλικες τον δικό τους χώρο διαβάσματος…

Δημιουργώντας βιβλιοθήκες για τα παιδιά σου, τα μαθαίνεις τρόπους για να έρθουν κοντά με τον κόσμο των βιβλίων και να αναπτύξουν τις δικές τους γωνιές διαβάσματος, αρχικά παρέα με τους γονείς τους και μετά μόνα τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η βιβλιοθήκη να είναι στο ύψος των παιδιών, ώστε να μπορούν μόνα τους από μικρή ηλικία να διαλέγουν το παραμύθι και το βιβλίο που θέλουν να διαβάσουν.

Βιβλιοθήκες με μικρά τετράγωνα κουτάκια είναι πολύ βολικές στη χρήση και εύκολες στην κατασκευή. Μια ωραία ιδέα είναι να βάψεις με διαφορετικά χρώματα μερικά κουτάκια ή τα ράφια της βιβλιοθήκης ώστε να διαχωρίζει το παιδί εύκολα τα βιβλία του ή αν έχεις δύο ή παραπάνω παιδιά, μπορεί το καθένα να τοποθετεί τα βιβλία του στο κουτί ή στο ράφι με το χρώμα της επιλογής του! Προσθέτοντας στον χώρο μαξιλαράκια, χαρούμενους πίνακες και στρωματάκια θα σε βοηθήσουν στη δημιουργία μίας υπέροχης γωνίας διαβάσματος για τα παιδιά σου! Σίγουρα θα τη λατρέψουν!

Ως ένα μικρό κίνητρο για να δημιουργήσεις κι εσύ τον δικό σου μικρό παράδεισο στο σπίτι σου, παραθέτουμε τα λόγια του αγαπημένου Αργεντίνου συγγραφέα Jorge Luis Borges, «Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης»