Πρώτη Ιουλίου σήμερα και για πολλούς η αρχή των καλοκαιρινών τους διακοπών. Και επειδή διακοπές και βιβλία πάνε χέρι – χέρι, έχουμε να σου προτείνουμε δύο απίθανα μικρά βιβλιαράκια, που διαβάσαμε αυτόν τον περασμένο μήνα, και μας βοήθησαν να εμπλουτίσουμε λιγάκι τις γνώσεις μας σχετικά με την μόδα και το design.

Πρόκειται για τα βιβλία «Σύντομη Ιστορία του Design» του Δημοσθένη Δαββέτα από τις εκδόσεις Kaktos και «Chanel: Η ιστορία της εμβληματικές σχεδιάστριας» της Έμα Μπάξτερ – Ραϊτ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Δύο υπέροχα, σύντομα αλλά άκρως διαφωτιστικά αναγνώσματα, που μπορούν να συνοδέψουν τις καλοκαιρινές σου εξορμήσεις.

Πότε ξεκίνησε ο ορισμός του design; Τι ακριβώς σημαίνει και από που προέρχεται; Ποια η επίδραση της εικαστικής τέχνης και των καλλιτεχνών στη γέννηση και εξέλιξη του design; Πόσο το design επηρεάζει καθοριστικά τη ζωή και την αισθητική μας; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα βρίσκουν τις απαντήσεις τους μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

Τo design αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας είτε το καταλαβαίνεις, είτε όχι. Βρίσκεται παντού σε αντικείμενα, πράγματα, κτίρια, χώρους και μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη ψυχολογία των ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όλο και περισσότεροι, εμπιστεύονται τη διακόσμηση του σπιτιού τους σε εσωτερικούς διακοσμητές. Αν και οι προσωπικές προτιμήσεις διαφέρουν, υπάρχουν ορισμένες αρχές του design που όλοι μπορούν να εφαρμόσουν και να εκμεταλλευτούν στους χώρους τους.

Και από το design κάνουμε μια στροφή στη μόδα, και συγκεκριμένα στην ηγέτιδα του χώρου της μόδας, την εμβληματική Coco Chanel. Μια γυναίκα – σύμβολο, μια γυναίκα που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στον χώρο της υψηλής ραπτικής.

Το ξεκίνημά της έγινε με τα καπέλα που κατασκεύαζε η ίδια. Διάσημες ηθοποιοί και τραγουδίστριες του θεάτρου της εποχής εκεινής αγόραζαν τα καπέλα της και έτσι η φήμη της δεν άργησε να επεκταθεί. Τα πρώτα κομμάτια της κολεξιόν της δημιουργήθηκαν για να ικανοποιήσουν την ανάγκη της να ζει ελεύθερα, ενάντια στην καταπίεση των γυναικών. Η έμπνευση της προέκυψε από τους ψαράδες της Νορμανδίας…

Εφευρετική και δραστήρια η Coco Chanel, συνδύαζε τη ρευστότητα με τη λιτή κομψότητα. Κατάφερε να επεκτείνει διαρκώς την επιχείρησή της και έτσι δημιούργησε αυτή την αυτοκρατορία που ανθεί μέχρι και σήμερα.

«Αναζητήστε τη γυναίκα μέσα στο φόρεμα. Αν δεν υπάρχει γυναίκα, δεν υπάρχει και φόρεμα.»

Ξεκίνημα του μήνα λοιπόν με πολύ ωραίες βιβλιοπροτάσεις! Stay tuned γιατί θα έχουμε πολλές ακόμα βιβλιοκριτικές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για να επιλέξεις ότι σου αρέσει!