Απέναντι από το Χίλτον δεσπόζει από τις αρχές του 1900 η Εθνική Πινακοθήκη. Ένα Μουσείο Εικαστικών Τεχνών που δημιουργήθηκε από τη δωρεά της περιουσίας του Αλεξάνδρου Σούτζου (1839-1895), ιδρυτικού μέλους της εταιρείας «Φίλοι του Λαού» που παραχωρήθηκε μετά το θάνατό του.
Το 2011 ξεκίνησε το τεράστιο έργο της ανακαίνισης της. Μεγάλες αφίσες από μοναδικά έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) «έντυσαν» το περίγραμμα της Πινακοθήκης η οποία «ξηλώθηκε» και ξαναδημιουργήθηκε σχεδόν από την αρχή, δίνοντας τη θέση της σε ένα εντυπωσιακό γυάλινο κτίριο 20.700 τετραγωνικών μέτρων.

Μετά την καθιερωμένη ελληνική καθυστέρηση (!) η Εθνική Πινακοθήκη ανοίγει τις πύλες της για το κοινό τον Ιούνιο του 2021 εάν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ωστόσο, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Πινακοθήκη θα ανοίξει στις 24 Μαρτίου 2021 για τους υψηλούς προσκεκλημένους της Αθήνας.

Στην μεγάλη αίθουσα της εισόδου, τους καλεσμένους θα υποδεχθεί το Έργο του Τέτση «Η Λαϊκή Αγορά» (κεντρική φωτoγραφία) ενώ στην ενότητα των έργων της ελληνικής Επανάστασης και των ηρώων του 1821 ξεχωρίζουν δύο έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη (1814-1878): η «Έξοδος του Μεσολογγίου» του 1853 και η «Υποδοχή του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» του 1861.

Ανάμεσα στα χιλιάδες έργα τέχνης που κανείς θα μπορεί να θαυμάσει στην νέα Πινακοθήκη, που θα λάβει την αναγνώριση που της αξίζει, είναι πίνακες και γλυπτά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών όπως οι Λορέντσο Βενετσιάνο, Γιάκομπ Γιόρντενς, Λούκα Τζιορντάνο, Τζοβάννι Μπαττίστα Τιέπολο, Φρανθίσκο Γκόγια, Ρέμπραντ, Γεωργίου Ιακωβίδη, Νικηφόρου Λύτρα, Νικόλαου Γύζη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Γιάννη Τσαρούχη, Χρήστου Καπράλου, Γιάννη Μόραλη, Θεόφιλου, Γιώργου Ζαγγολόπουλου.

Οι ιστορικές συλλογές ξεκινούν από τη μεταβυζαντινή περίοδο και τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (El Greco), ως τα έργα που αντιπροσωπεύουν την καλλιτεχνική δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Η πινακοθήκη κατέχει και μια αξιόλογη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής τέχνης που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου. Ένας μοναδικά υπέροχος κόσμος που αξίζει να εξερευνήσεις!