Τα χρήματα συχνά βρίσκονται στο επίκεντρο των καυγάδων με τους συντρόφους. Το πόσο πολύ ή λίγο βέβαια εξαρτάται από το ζευγάρι. Σε μια μελέτη του 2021, άνθρωποι σε μακροχρόνιες σχέσεις ανέφεραν ότι τα οικονομικά ήταν η μεγαλύτερη σύγκρουση στο 40% των διαφωνιών τους. Και το ένα τέταρτο των ζευγαριών δήλωσε ότι τα χρήματα αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη σχέση τους στη μελέτη της Fidelity για τα ζευγάρια και τα χρήματα του 2024. Σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι διαφωνούν γι’ αυτό τουλάχιστον περιστασιακά.

Οι διαφωνίες αυτές έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία ενός γάμου όταν μοιράζεσαι νομίμως τα οικονομικά. Τα χρήματα δεν είναι μόνο μια κοινή αιτία σύγκρουσης, αλλά οι καυγάδες για τα χρήματα είναι διαφορετικοί από άλλους τύπους διαφωνιών. Τείνουν να διαρκούν περισσότερο και είναι λιγότερο πιθανό να επιλυθούν, οπότε δημιουργούν ένταση που οδηγεί σε άλλους καβγάδες και στο να περνάς λιγότερο χρόνο μαζί με τον σύντροφό σου.

Οι συζυγικές συγκρούσεις για τα χρήματα είναι πιο διαδεδομένες, προβληματικές και επαναλαμβανόμενες από άλλους καβγάδες – παρά το γεγονός ότι τα ζευγάρια συνήθως εργάζονται σκληρότερα για να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Είναι λογικό λοιπόν ότι οι οικονομικές διαφωνίες μεταξύ συζύγων να είναι ο ισχυρότερος τύπος διαφωνίας που προβλέπει το διαζύγιο.

Πολλοί καβγάδες στα ζευγάρια προέρχονται από την αίσθηση ότι νιώθεις πως ο σύντροφός σου θέτει σε κίνδυνο τα όνειρά σας με το να ξοδεύει υπερβολικά σε πράγματα που δεν εκτιμάς ή με το να μην σ’ αφήνει να ξοδεύεις όπου έσυ θέλεις. Κάποιοι βλέπουν τα χρήματα ως πηγή διασκέδασης, ενώ άλλοι τα βλέπουν ως πηγή ασφάλειας και σιγουριάς, και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Αλλά, όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στο γάμο, η πιο συνεπής επικοινωνία και η διαφάνεια μπορούν να προωθήσουν μια πιο ευτυχισμένη σχέση κι έναν πιο παχύ τραπεζικό λογαριασμό.

Πώς μπορείς να μιλήσεις για τα χρήματα με τον σύντροφό σου;

Επικεντρώσου στην ειλικρίνεια και τη θετικότητα

Τα ζευγάρια δεν μιλούν αρκετά για τα χρήματα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 το 83% των ανθρώπων δεν είχαν μιλήσει για τα χρήματα σε κανέναν για ένα ολόκληρο έτος. Το να μη μιλάς για τα χρήματα είναι κακό αν υπάρχει σύγκρουση γιατί δεν μπορεί να επιλυθεί, είναι μια χαμένη ευκαιρία να ακούσεις για τις αξίες και τους στόχους του άλλου.

Να θυμάσαι την ιδέα ότι πρέπει να υπάρχουν πέντε θετικές αλληλεπιδράσεις για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση που έχει κανείς με τον σύντροφό σου. Τα ζευγάρια δεν πρέπει απλώς να ελαχιστοποιούν τις αρνητικές αλληλεπιδράσεις τους σε σχέση με τα χρήματα, αλλά να είναι πιο έντονες και πιο συχνές. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να οργανώνετε μια μηνιαία συνάντηση για το νοικοκυριό σας και να συζητάτε τα οικονομικά με ένα ποτήρι κρασί, έχοντας θέσει στόχους και κάνοντάς το ως ομάδα.

Αλλά τέτοιες συζητήσεις δεν θα είναι γόνιμες χωρίς ειλικρίνεια. Οι σύζυγοι λένε ψέματα, άλλοτε μεγάλα (π.χ. κρύβοντας χρέη), άλλοτε μικρά (π.χ. στρογγυλοποιώντας προς τα κάτω πόσα ξόδεψαν για κάτι), είτε από αμηχανία, είτε για να αποφύγουν έναν καυγά. Η οικονομική απιστία μπορεί να επηρεάσει έναν γάμο εξίσου άσχημα με τη σωματική απιστία. Μια μελέτη της BankRate διαπιστώνει ότι το 42% των Αμερικανών ενηλίκων που είναι παντρεμένοι ή ζουν με έναν σύντροφο έχουν κρατήσει κάποιο οικονομικό μυστικό ο ένας από τον άλλον.

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο ένας σύζυγος ανοίγει μια πιστωτική κάρτα και κρυφά δημιουργεί χρέη. Αυτό μπορεί να αποτελέσει σοκ κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου, καθώς ο διαμοιρασμός των περιουσιακών στοιχείων σημαίνει επίσης διαμοιρασμό του χρέους. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις οικονομικής απάτης, όπως όταν ο ένας σύζυγος αποκτά πρόσβαση στο λογαριασμό του άλλου, αφαιρεί περιουσιακά στοιχεία και λέει ψέματα γι’ αυτό.

Γι’ αυτό τα ζευγάρια πρέπει εξ’ αρχής να καθορίσουν βασικές συμφωνίες για να αμβλύνουν τις μελλοντικές εντάσεις. Κάνε στον σύντροφό σου ερωτήσεις όπως: «Έχεις κάποιο χρέος; Έχεις σκεφτεί κάποιο πλάνο αποπληρωμής του; Ποιες κινήσεις έχεις κάνει ήδη για την αποπληρωμή του;» Οι περισσότεροι γάμοι τελειώνουν λόγω προβλημάτων επικοινωνίας, αλλά αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και προβλήματα οικονομικής επικοινωνίας.

Ευθυγραμμίστε τους στόχους σας

Η επικοινωνία μπορεί να γίνει δύσκολη όταν έχεις διαφορετικές καταναλωτικές συνήθειες από τον/την σύζυγό σου. Οι σπάταλοι και οι αποταμιευτές συχνά έλκονται ο ένας από τον άλλον, κάτι που μπορεί να γίνει πόλος έλξης σ’ έναν γάμο, καθώς ο σπάταλος συνεχίζει να ξοδεύει και ο αποταμιευτής συνεχίζει να αποταμιεύει προκαλώντας αντιδράσεις ο ένας στον άλλον.

Αν έχεις απέναντί σου ένα άτομο που είναι εξ’ ορισμού σπάταλος ενώ εσύ είσαι της αποταμίευσης, αυτό μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την επικοινωνία και τον τρόπο που αισθάνεστε ο ένας για τον άλλον. Αν πρέπει συνέχεια να ξεχρεώνεις κάποιον, αυτό σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση σου.

Τα ζευγάρια πρέπει να ευθυγραμμίσουν τους οικονομικούς τους στόχους από την αρχή, γνωρίζοντας πού βρίσκονται οικονομικά ή αν θα είναι οικονομικά επιτυχημένοι από νωρίς – όχι μόνο όταν ετοιμάζεσαι να συνταξιοδοτηθείς, επειδή ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει πολύ νωρίτερα. Να είσαι ξεκάθαρη σχετικά με το τι είναι αυτό που θέλεις και να έχεις κατά κάποιο τρόπο παρόμοιους στόχους με τον σύντροφό σου όσον αφορά το τι πρόκειται να αποταμιεύσεις.

Αυτό ισχύει ακόμη και αν αυτοί οι στόχοι είναι μικροί και απτοί. Όσο πιο συγκεκριμένοι είναι οι οικονομικοί σου στόχοι, τόσο το καλύτερο, ώστε να μπορείτε πραγματικά να γιορτάσετε ως ομάδα ότι τους πετύχατε μαζί. Για παράδειγμα, αντί να λες ότι θα αγοράσεις ένα σπίτι μια μέρα, αποφάσισε να αποταμιεύσεις ένα συγκεκριμένο ποσό σε έξι μήνες γι’ αυτόν τον στόχο.

Θα πρέπει να υπάρχουν ατομικοί, συζυγικοί και οικογενειακοί οικονομικοί στόχοι σημαντικοί και για τους δύο συντρόφους, ώστε να έχεις συμμετοχή στο παιχνίδι όταν πρόκειται να κάνεις μικρές θυσίες καθημερινά. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε μαζί τις δαπάνες σας. Αυτό περιλαμβάνει τον τακτικό έλεγχο των αναφορών για το πιστωτικό σκορ για να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν λάθη και να εργαστείτε για τη βελτίωσή του. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποια εφαρμογή δαπανών για να «βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν διαρροές», ότι δεν ξοδεύεις τα χρήματά σου για πράγματα που δεν είναι σημαντικά για σένα.

Μπορείς ακόμα να μιλήσεις και σ’ έναν οικονομικό σύμβουλο για να σε βοηθήσει να θέσεις κάποιο εξαμηνιαίο ή ετήσιο πλάνο. Το πιο σημαντικό όμως είναι να μιλήσεις με τον σύντροφό σου άμεσα για τη διαχείριση των εξόδων σας και να μην αφήνεσαι σε κάποια μαγική λύση, αν θέλεις να σώσεις τη σχέση σου και να μην καταλήξεις στα δικαστήρια.