Αλλαξες εργασιακό περιβάλλον και αισθάνεσαι λιγάκι περίεργα; Μην ανησυχείς, είναι απολύτως φυσιολογικό. Όσο και να έχεις προετοιμαστεί για την αλλαγή αυτή, όσο συναρπαστική κι αν είναι, είναι λογικό να αισθάνεσαι άγχος στο νέο σου ξεκίνημα.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι επαγγελματίες μπορεί να αισθανθούν το ίδιο σε μια επαγγελματική αλλαγή. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες αλλαγές κι αν κάνεις στην καριέρα σου, η κάθε αρχή είναι διαφορετική. Μπορεί να αισθανθείς λίγο αμήχανα τις πρώτες μέρες, μέχρι να μάθεις τους συναδέλφους σου ή να εγκλιματιστείς καλύτερα με το περιβάλλον. Είτε πρόκειται για εργασία εξ’ αποστάσεως, είτε με φυσική παρουσία σ’ ένα γραφείο, τα συναισθήματα είναι τα ίδια. Κατανοώντας τι μπορεί να σου προκαλέσει αυτό το άγχος θα σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις πιο γρήγορα.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να μην αισθάνεσαι αμήχανα;

Να δεχτείς ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις.

Όσο και να προετοιμάσεις τον εαυτό σου, δεν μπορείς να είσαι σίγουρη για το τι θα αντιμετωπίσεις σ’ ένα καινούργιο περιβάλλον. Πρέπει να αποδεχτείς ότι ίσως υπάρχουν στιγμές αμηχανίας, ειδικά τις πρώτες μέρες. Αντί όμως να παραμείνεις αδρανής και φοβισμένη, πάρε την πρωτοβουλία και μίλα. Ρώτα και μάθε για την εταιρία, για τα έργα που έχουν και προσπάθησε να συλλέξεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς. Το πιο πιθανόν είναι ότι θα υπάρχει κάποιος συνάδελφος που θα έχει αναλάβει να σε καθοδηγήσει τις πρώτες μέρες. Εκμεταλλεύσου αυτόν τον χρόνο δημιουργικά και παραγωγικά, χωρίς να φοβάσαι ότι τα λεγόμενά σου θα παρεξηγηθούν. Και να πεις κάτι που είναι λανθασμένο ή που δεν ισχύει, δεν πειράζει. Έχεις πάει εκεί για να μάθεις και να σε μάθουν.

Να μάθεις τη νέα ορολογία.

Σε κάθε νέο περιβάλλον υπάρχει μια συγκεκριμένη ορολογία που χρησιμοποιείται για διάφορες εργασίες. Όσο πιο γρήγορα μάθεις και καταλάβεις τους νέους ορισμούς, τόσο πιο εύκολα θα προσαρμοστείς. Μπορείς να ρωτήσεις έναν συνάδελφο που είναι πιο πολύ καιρό στη δουλειά για την ορολογία και τα ακρωνύμια που χρησιμοποιούνται. Κράτα σημειώσεις, προσπάθησε να αφομοιώσεις τις νέες έννοιες και να τις εντάξεις στην καθημερινή σου επικοινωνία με τους συναδέλφους σου. Το σημαντικό είναι να μην διστάζεις και να ρωτάς για ότι έχεις απορία και δεν καταλαβαίνεις. Είναι λογικό και αναμενόμενο, να μην τα γνωρίζεις όλα από την πρώτη μέρα.

Να δημιουργήσεις σχέσεις.

Μίλα με τους νέους σου συναδέλφους, πάρε την πρωτοβουλία να συστηθείς και να τους γνωρίσεις. Χρησιμοποίησε τα διαλείμματα για καφέ ή για φαγητό και προσπάθησε να ενταχθείς στην ομάδα. Μην απομονώνεσαι και προπάντων μην βιαστείς να κρίνεις κανέναν. Οι σχέσεις θέλουν χρόνο για να δημιουργηθούν. Να είσαι ο εαυτός σου και να προσπαθείς να κρατάς ανοιχτούς τους ορίζοντές σου. Δημιουργώντας ένα οικείο και φιλικό κλίμα θα σε βοηθήσει να αποβάλλεις το άγχος σου και να συγκεντρωθείς πιο εύκολα στα καθήκοντά σου.

Στην τελική να θυμάσαι ότι η ανησυχία και το άγχος των πρώτων ημερών είναι εμφανή μόνο σε σένα, οι υπόλοιποι συνάδελφοί σου απλώς συνεχίζουν την καθημερινή τους ρουτίνα. Και σε ενάμιση μήνα περίπου, το άγχος που νιώθεις θα έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Θα έχεις αναπτύξεις νέες συνήθειες, θα έχεις κατανοήσει τουλάχιστον τη μισή από τη νέα ορολογία και θα έχεις γνωρίσει μερικούς ανθρώπους που θα μπορούν να σε καθοδηγήσουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

‘Εχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και τόλμησε το καλύτερο για σένα!