Σίγουρα το έχεις ακούσει πολλές φορές, η ασφάλεια των προσωπικών σου δεδομένων όμως είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είτε πρόκειται για λογαριασμούς σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε για εταιρικές εφαρμογές που συγχρονίζονται με το κινητό σου τηλέφωνο, πρέπει πάντα να έχεις τον έλεγχο των λογαριασμών σου. Τόσο στην προσωπική σου ζωή όσο και στην εργασιακή υπάρχουν δεδομένα που είναι προσωπικά και δεν πρέπει να μοιράζονται.

Όταν ξεκινάς σ’ ένα καινούργιο εργασιακό περιβάλλον, πολύ πιθανόν να σου ζητηθεί να εγκαταστήσεις στο κινητό σου διάφορες εφαρμογές για να επικοινωνείς μ’ άλλα μέλη της ομάδας σου, να συγχρονίσεις το email σου με το κινητό σου και να γενικά να δώσεις πρόσβαση κάποιων προσωπικών σου δεδομένων σε κάποιο μέλος της ομάδας του ΙΤ. Πριν το κάνεις αβίαστα, σκέψου σε ποιον θέλεις να δώσεις πρόσβαση και σε τι βαθμό, καθώς δεν είσαι υποχρεωμένη να το κάνεις αν δεν σου λύσουν τυχόν απορίες ή δισταγμούς που μπορεί να έχεις. Το καλύτερο θα ήταν να ρωτήσεις τη διαδικασία και να την κάνεις μόνη σου, αντί να αφήσεις κάποιον άλλον να την κάνει για σένα. Μ’ αυτό τον τρόπο θα έχεις καλύτερο έλεγχο της όλης κατάστασης και θα δεις και η ίδια την όλη διαδικασία και τι ακριβώς σου ζητείται.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνεις όταν ξεκινήσεις σ’ ένα νέο εταιρικό περιβάλλον, είναι να αλλάξεις τον κωδικό πρόσβασης στον υπολογιστή σου, ώστε να τον γνωρίζεις μόνο εσύ! Επίσης, καλό θα ήταν να μην συνδέεσαι από τον εταιρικό σου υπολογιστή, σε προσωπικούς σου λογαριασμούς, email, facebook, instagram, linkedin και συναφή. Ο εταιρικός σου υπολογιστής είναι ιδιοκτησία της εταιρίας που εργάζεσαι και θα πρέπει να θυμάσαι ότι όλες σου οι κινήσεις καταγράφονται και παρακολουθούνται, είτε το γνωρίζεις είτε όχι. Ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή μόνο για θέματα που αφορούν την εργασία σου και για τίποτε άλλο.

Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρη ποιος μπορεί να «κοιτάει» τις κινήσεις σου ή να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σου. Μπορεί να πρόκειται για αρχεία των υποθέσεων που διαχειρίζεσαι, για εταιρικές παρουσιάσεις ή για projects που εργάζεσαι αυτή την περίοδο, όλα αυτά είναι προσωπικά σου δεδομένα και εκτός αν δώσεις εσύ πρόσβαση σε κάποιον, κάνεις άλλος δεν θα πρέπει να μπορεί να τα δει και να τα διαχειριστεί. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψεις τα εργασιακά σου αρχεία λοιπόν είναι να έχεις κωδικούς σε κάθε αρχείο που χρησιμοποιείς, να είναι δηλαδή «κλειδωμένο».

Μπορεί να σου ζητηθεί να έχεις αρχεία και φακέλους σε εταιρικό cloud (διαδικτυακό λογαριασμό δηλαδή ώστε να έχεις πρόσβαση συνέχεια και από παντού στα αρχεία σου). Αν και αρχικά φαίνεται πολύ δελεαστικό, καλό θα ήταν να σκεφτείς τι πραγματικά χρειάζεσαι εκτός ωρών εργασίας και να τοποθετήσεις εκεί μόνο τα απολύτως απαραίτητα για περιπτώσεις ανάγκης. Έχοντας μαζί σου συνέχεια όλα τα εργασιακά σου αρχεία, δίνεις το δικαίωμα στον εργοδότη σου να σε απασχολεί και εκτός ωραρίου και γενικά χαλάει η όποια εργασιακή ισορροπία. Εννοείται ότι για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να βάλεις προσωπικά σου αρχεία μέσα σε κάποιον εταιρικό λογαριασμό. Έχε υπόψη σου ότι σε περίπτωση ξαφνικής αποχώρησής σου από την εταιρία η πρόσβαση στα αρχεία σου θα χαθεί αμέσως και δεν θα μπορείς να ανακτήσεις τίποτα.

Ένα άλλο στοιχείο που χρήζει προσοχής, είναι το εταιρικό δίκτυο wifi. Η συμβουλή μας θα ήταν να συνδέεσαι μόνο με τα δεδομένα από το κινητό σου, όταν θέλεις να δεις κάτι πέραν της εργασίας σου. Απέφυγε να συνδέεσαι με το εταιρικό wifi από το κινητό σου για να μπαίνεις στο προσωπικό σου email ή σε κοινωνικά δίκτυα. Οι διαχειριστές της εκάστοτε εταιρίας μπορούν να δουν ακριβώς τις κινήσεις σου. Αυτονόητο ότι δεν βάζεις κωδικούς taxisnet ή τραπεζικών λογαριασμών όταν είσαι συνδεμένη σε δίκτυο wifi που δεν είναι δικό σου, όπως του σπιτιού σου. Οι περιπτώσεις χακαρίσματος λογαριασμών αυξάνονται συνεχώς.

Οι φωτογραφίες επίσης πρέπει ένα θέμα που πρέπει να προσέχεις. Από τους πολύ απλούς κανόνες, να μην ανεβάζεις φωτογραφίες ανήλικων παιδιών στο διαδίκτυο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσωπικές σου φωτογραφίες που θα μπορούσαν εύκολα να επεξεργαστούν από αγνώστους, μέχρι τα στοιχεία που υπάρχουν στις φωτογραφίες, όπως η τοποθεσία, ο χρόνος και τυχόν άλλα άτομα που είναι μαζί σου, θα πρέπει να τα ελέγχεις και να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες για τον εαυτό σου και για τα αγαπημένα σου πρόσωπα στο διαδίκτυο. Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού και θα πρέπει όσο μπορείς να προσέχεις για να είσαι ασφαλής. Μην μοιράζεσαι φωτογραφίες και πληροφορίες σου με κανένα άτομο που δεν γνωρίζεις προσωπικά, όση οικειότητα και αν έχεις αποκτήσει μέσω εφαρμογών ή μηνυμάτων. Τα ψεύτικα προφίλ είναι άπειρα και πολύς κόσμος τα δημιουργεί και τα χρησιμοποιεί για διάφορους λόγους (όχι πάντα καλούς).

Προσπάθησε να αλλάζεις συχνά τους κωδικούς σου σ’ όλους τους λογαριασμούς που χρησιμοποιείς, να μην μοιράζεσαι με κανέναν άλλον αυτούς τους κωδικούς και να κάνεις ασφαλή χρήση των προσωπικών σου δεδομένων. Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι και οι απάτες πολλαπλασιάζονται συνεχώς και θα πρέπει να προσέχεις για να μην πέσεις θύμα κάποιας διαδικτυακής απάτης.

Καλό μήνα σ’ όλους με ασφάλεια!