Η προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι μια ιεροτελεστία από κάθε άποψη. Από την επιλογή του μενού, που συνδυάζει τις παραδοσιακές γεύσεις με μια διαφορετική πινελιά κάθε χρόνο, ως το στολισμό του σπιτιού και φυσικά το στρώσιμο του τραπεζιού.

Ιδίως το τελευταίο, μπορεί να δώσει μια διαφορετική νότα στην χριστουγεννιάτικη συγκέντρωση της οικογένειας, να ζεστάνει την ατμόσφαιρα και να δώσει μια πολυτέλεια που όλοι χρειαζόμαστε αυτές τις μέρες.

Με απλούς αλλά ευφάνταστους τρόπους μπορείς να στολίσεις το γιορτινό τραπέζι  και να κάνεις τη διαφορά.

  • Στρώσε το αγαπημένο γιορτινό σου τραπεζομάντηλο και προτίμησε τις υφασμάτινες πετσέτες τις οποίες μπορείς να διπλώσεις και να τοποθετήσεις μέσα στο πιάτο.  Όμως και οι χάρτινες σε έντονα και λαμπερά χρώμα με Χριστουγεννιάτικα μοτίβα, είναι εξίσου εντυπωσιακές.
  • Μπορείς να διπλώσεις τις πετσέτες με κορδέλες και φιόγκους που να ταιριάζουν με τα πιάτα ή τα ποτήρια σου και να δώσεις μια γιορτινή νότα, πλέκοντας στις κορδέλες μικρά κλαδάκια από γκι ή έλατα.
  • Στόλισε το τραπέζι με κουκουνάρια (μπορείς να τα  βάψεις σε αποχρώσεις του κόκκινου, πράσινου ή χρυσού) μικρές χριστουγεννιάτικες μπάλες και στολίδια, διάσπαρτα στο τραπέζι.
  • Δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κεριά, με ένα κεντρικό κηροπήγιο ή δύο μικρότερα ή ακόμη και πολλά μικρά κηροπήγια με ρεσό.
  • Αν το τραπέζι το επιτρέπει, φτιάξε μια σύνθεση από κλαδιά έλατου ή ελιάς και στόλισέ την με φωτάκια, κορδέλες και λίγα στολίδια.
  • Αν έχεις πολύχρωμα σερβίτσια χρησιμοποίησέ τα. Επέλεξε άλλα για το πρώτο ή το κυρίως πιάτο που θα δώσουν μια πολύχρωμη εικόνα καθώς θα βρίσκονται το ένα μέσα στο άλλο.

Ότι κι αν κάνεις το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό και θα δημιουργήσει μια ζεστή, οικογενειακή ατμόσφαιρα κι ένα γιορτινό πνεύμα.