Ενα από τα ωραιότερα μουσεία στον κόσμο, η Le Gallerie Degli Uffizi στη Φλωρεντία, ανοίγει το διαδικτυακό της παράθυρο για μια μοναδική έκθεση που τιμά τα 700 χρόνια από τον θάνατο του Δάντη το 1321.

Ο Δάντης Αλιγκέρι, ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος Ιταλός ποιητής, δημιουργός της ιταλικής ποίησης και της «Θείας Κωμωδίας», ενός από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας τιμάται σε όλη την Ιταλία μέσα από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Η Gallerie Degli Uffizi, παρουσιάζει την εικονική έκθεση «A riveder le stelle (Να δεις ξανά τ’ αστέρια)», (που παραπέμπει στην περίφημη φράση από την Κόλαση του Δάντη), έργα ζωγραφικής που σπάνια έχει κανείς τη δυνατότητα να δει, εμπνευσμένα από τη «Θεία Κωμωδία».

Πρόκειται για 88 εξαιρετικά σπάνιες «εικονογραφήσεις» που δημιούργησε από το 1586 ως και το 1588 ο αναγεννησιακός ζωγράφος Federico Zuccari κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Ισπανία.
Ο Zuccari είναι γνωστός για τις νωπογραφίες του στον τρούλο της Santa Maria del Fiore στη Φλωρεντία και μετά τον θάνατό του το 1609, τα έργα αυτά που αποτυπώνουν τη «Θεία Κωμωδία» πέρασαν στα χέρια της πανίσχυρης οικογένειας ευγενών που έλεγχε τότε την Φλωρεντία τους Ορσίνι και στη συνέχεια, στην κατοχή των Μεδίκων.

Το Uffizi έγινε ο μόνιμος κάτοχός τους το 1738 και έναν αιώνα μετά το 1865 στην επέτειο της γέννησης του Dante Alighieri, μερικά μόνο από τα κομμάτια της συλλογής βγήκαν για πρώτη φορά σε κοινή θέα, μια επέτειος που συνέπεσε με την ενοποίηση της Ιταλίας.
Το 1993, σε μια μοναδική έκθεση στο Abruzzo, αφιερωμένη στον Δάντη ήταν η πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα, που οι σπάνιοι πίνακες εκτέθηκαν καθώς λόγω της εύθραυστης κατάστασής τους, βρίσκονται αποκλειστικά σε ειδικές θήκες και σε σκοτεινές αίθουσες με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, ενώ αποτελούν μια σπάνια συλλογή που λίγοι μπορούν να δουν και μόνο κάθε πέντε χρόνια.

Η διαδικτυακή αυτή έκθεση είναι η πρώτη που και οι 88 πίνακες παρουσιάζονται μπροστά στα μάτια μας.
Ένα «πολύτιμο υλικό» όχι μόνον για εκείνους που κάνουν έρευνα αλλά και για εκείνους που είναι παθιασμένοι με το έργο του Δάντη και ενδιαφέρονται ν’ ακολουθήσουν, την «αρετή και τη γνώση» όπως έλεγε ο Δάντης.
Η έκθεση είναι ανοικτή για όλους από την 1/1/2021 καθώς το Μουσείο της Φλωρεντίας, ήθελε να δώσει σε όλους την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν ένα σπάνιο έργο που κανείς μετά δεν θα μπορεί να δει.