Αν μοιάζεις μ’ εμάς και σου αρέσουν τα πολυσέλιδα (600-700 σελίδες!) μυθιστορήματα, θέλεις να χάνεσαι στις ιστορίες που διαβάζεις με τις ώρες και επιθυμείς το βιβλίο που έχεις στα χέρια σου να κρατήσει μερικές μέρες ή έστω ένα μήνα, τότε σου έχουμε 2 ιδανικές προτάσεις από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Δύο υπέροχα μυθιστορήματα που θα σε ταξιδέψουν στις δύο ηπείρους της Αμερικής και της Ευρώπης. Με ήρωες που θα σε καθηλώσουν, θα σε βάλουν σε σκέψεις και θα σε γοητεύσουν.

Ξεκινάμε με το βραβευμένο βιβλίο του Jonathan Franzen «Σταυροδρόμια», ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και διερευνά την ιστορία μιας ολόκληρης γενιάς.

Ο τίτλος «Σταυροδρόμια» είναι διφορούμενος, καθώς αποτελεί το όνομα μιας ομάδας νέων σε μια εκκλησία, αλλά αναφέρεται επίσης και σε κομβικά γεγονότα μιας οικογένειας ενός πάστορα, τα μέλη της οποίας έχουν πολλά κρυμμένα μυστικά. Ο Ρας και η Μάριον και τα τέσσερα παιδιά τους, ο Κλεμ, η Μπέκι, ο Πέρι και ο Τζάντσον, είναι όλοι εξαιρετικά ευφυείς αλλά και ταυτόχρονα ψυχικά διαταραγμένοι.

Η ρομαντική αγάπη, η αδελφική αγάπη, η τιμή, ο εθισμός, η προδοσία, η απληστία, η μοιχεία, ο βιασμός, η κατανόηση, η γενναιοδωρία, η αυτολύπηση, όλα αυτά και πολλά άλλα διερευνώνται μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτής.

Ο Θεός ως έννοια έχει κάποια δύναμη όπως στη φυλή των Ναβάχο και οι ήρωες διακατέχονται συχνά από την επιθυμία για σοφία και ισορροπία, η οποία όμως έρχεται σε αντίθεση με τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα χρησιμεύουν βιβλικά για το υπόβαθρο της ιστορίας και τον παράγοντα φόβου της κακής συμπεριφοράς. Στο σταυροδρόμι κάθε Χίλντεμπραντ, ατομικά και ως οικογένεια, το μέτρο συντρίβεται από επικίνδυνες παρασπονδίες.

Μπορεί ένας υποκριτής πάστορας να είναι αποτελεσματικός στην εργασία του; Ενώ οι γονείς είναι απασχολημένοι με τις κρίσεις μέσης ηλικίας, τα παιδιά είναι παντού και κάνουν τα πάντα. Τι σημαίνει να είσαι καλός άνθρωπος; Να είσαι κακός άνθρωπος; Πώς μπορείς να ζήσεις μια ζωή τιμώντας τον Θεό ή την καλοσύνη ή ή ό,τι άλλο πρεσβεύεις;

Η δεύτερη επιλογή μας είναι «Οι απαρηγόρητοι» του πολυβραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας (2017) συγγραφέα Kazuo Ishiguro, ένα εντελώς πρωτότυπο και καλογραμμένο μυθιστόρημα.

Ο Ράιντερ φτάνει σε μια ανώνυμη πόλη για να δώσει ένα ρεσιτάλ πιάνου, αλλά από την αρχή είναι φανερό ότι οι ντόπιοι έχουν μεγάλες προσδοκίες από την παρουσία του. Κατά κάποιο τρόπο έχει χάσει το πρόγραμμά του ή ίσως δεν το παρέλαβε ποτέ, αλλά όλοι όσοι συναντάει ζητούν κάτι από αυτόν – μια συνέντευξη, μια γνώμη, μια συμβουλή, μια ενθάρρυνση, μια ομιλία που θα εμπνεύσει τους μουσικόφιλους της πόλης, ίσως ακόμη και την αγάπη…

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Ράιντερ κινείται μέσα σε ένα ονειρικό τοπίο, όπου ο χρόνος και ο χώρος είναι ρευστοί και μετακινούμενοι, βιώνει αινιγματικές αλλαγές στη διάθεσή του και συναντά διάφορους χαρακτήρες που διαταράσσουν τις προετοιμασίες του και του θέτουν απαιτήσεις στις οποίες δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί. Είναι ο Χόφμαν, ο διευθυντής του ξενοδοχείου, ο μεθυσμένος μαέστρος Μπρόντσκι και η δεσποινίς Κόλινς (που μοιράζονται ένα μυστηριώδες παρελθόν), ο Γκούσταβ, ο θυρωρός του ξενοδοχείου, η κόρη του Σόφι και ο εγγονός του Μπόρις.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο και ταυτόχρονα για ένα βιβλίο που ασχολείται με τη ματαιότητα και για το πως ορισμένες φορές η ζωή κάνει κύκλους. Το παρελθόν και το παρόν συγκλίνουν, καθώς ο Kazuo Ishiguro εξερευνά το γνωστό του θέμα της μνήμης και της αναξιοπιστίας της, και ο Ράιντερ ξεκινά ένα ταξίδι για να βρεθεί να ματαιώνεται και να εκτρέπεται αλλού. Αυτό αντικατοπτρίζει το θέμα του εγωκεντρικού και φευγαλέου καλλιτέχνη, ο οποίος επιδιώκει την καλλιτεχνική τελειότητα εις βάρος εκείνων που τον αγαπούν.

Πολύ ωραίες επιλογές που θα σε κρατήσουν απασχολημένη για ώρες, το μόνο σίγουρο… Επίσης, υπέροχες προτάσεις για δωράκια σε φίλους!