Τι γίνεται όταν κάποιος πεθαίνει; Σταματάει και το μυαλό του ακαριαία τη λειτουργία του ή μήπως για λίγα λεπτά ακόμα εξακολουθεί να λειτουργεί; Για την Τεκίλα Λεϊλά, την πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος, χρειάστηκαν 10 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα, μετά τον θάνατό της για να σταματήσει το μυαλό της να λειτουργεί. Μέσα σ’ αυτά τα λεπτά αναδύει αναμνήσεις του παρελθόντος και θυμάται στιγμές από τη ζωή της.

Μια ολοκαίνουργια κυκλοφορία από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το βιβλίο της βραβευμένης συγγραφέως Elif Shafak «10 Λεπτά και 38 Δευτερόλεπτα σ’ αυτόν τον Παράξενο Κόσμο», περιγράφει με πολύ γλαφυρό τρόπο τη ζωή των γυναικών στην Κωνσταντινούπολη. Ιστορίες λυπηρές, αλλά και ελπιδοφόρες. Ιστορίες για την φιλία και τον έρωτα, και για την αξία της ανθρώπινης ζωής!

Η ζωή της Τεκίλα Λεϊλά, μιας ιερόδουλης στην Κωνσταντινούπολη, ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Αναμνήσεις από την γέννησή της, την παιδική της ηλικία, την ενηλικίωσή της μέχρι τον θάνατό της. Μια ζωή γεμάτη εμπόδια, αλλά ταυτόχρονα μια «γεμάτη» ζωή. Ιστορίες που περιγράφουν την έννοια της πραγματικής φιλίας, τους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων στην σύγχρονη Τουρκία αλλά και για τις πολιτικές αναταραχές που συνέβησαν στη χώρα.

Ένα βιβλίο που υμνεί την τόλμη, το θάρρος και τη γενναιότητα που χρειάζεται κάποιος για να μπορέσει να αλλάξει κάτι που θέλει στη ζωή του χωρίς να λογαριάζει τις γνώμες των άλλων. Να ξεφύγει από την φαινομενική ασφάλεια που του προσφέρει ο τόπος του και να δοκιμάσει να βρει το κατάλληλο μέρος για εκείνον. Γιατί τη ζωή σου πρέπει να την μοιράζεσαι με όσους το αξίζουν!

Κοινωνικά θέματα που αφορούν την οικογένεια, τον γάμο, τη θρησκεία, τις σχέσεις και την αποδοχή της διαφορετικότητας απεικονίζονται και περιγράφονται μέσα από ρεαλιστικές αφηγήσεις. Επίσης, ο φόβος για το καινούργιο και το διαφορετικό και πώς μπορεί να καθορίσει τις ζωές αθώων ψυχών.

Και μέσα σ’ όλες τις αναποδιές, ο έρωτας, που πάντα συμβαίνει όταν δεν το περιμένεις. «Ο κόσμος δεν είναι πια ο ίδιος για όποιον έχει ερωτευτεί, για όποιον βρίσκεται καταμεσής στη δίνη του έρωτα, μπορεί μονάχα να γυρίζει πιο γρήγορα από ‘δω κι εμπρός».

Ένα μυθιστόρημα που σίγουρα θα σε κάνει να σκεφτείς και να αναλογιστείς για τα δικαιώματα και τις αξίες που θεωρείς δεδομένες στη ζωή σου! Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα που θα σου μείνει αξέχαστο!