Μια αγάπη διαρκείας, η αγάπη μεταξύ μητέρας και γιού, μια παντοτινή αξία. Το σημερινό μας ανάγνωσμα θα σε ταξιδέψει στη Νορβηγία και μέσα από τις σελίδες του θα γνωρίσεις τη Βίμπεκε, μια ανύπαντρη μητέρα, και τον οχτάχρονο γιο της, τον Γιον. Ζουν μαζί αλλά και χώρια ταυτόχρονα. Ζωές κοινές αλλά και ξεχωριστές.

Μια ιστορία που διαδραματίζεται σε μια κρύα νύχτα πριν τα ένατα γενέθλια του Γιον. Ο Γιον με την μητέρα μόλις έχουν μετακομίσει στην μικρή αυτή πόλη και ενώ ο ίδιος ανυπομονεί για την επόμενη μέρα και για τα γενέθλια του, η μητέρα του έχει άλλα σχέδια.

Η Βίμπεκε είναι πολύ απασχολημένη με τη νέα της δουλειά, με το να βρει έναν καινούργιο σύντροφο και πολλές φορές παραμελεί τον Γιον. Το βράδυ πριν τα γενέθλια του πηγαίνει στη βιβλιοθήκη, αλλά την βρίσκει κλειστή, και καταλήγει σ’ ένα περιοδεύον λουναπάρκ. Το ίδιο βράδυ ο Γιον έχει βγει έξω από το σπίτι του και προσπαθεί να πουλήσει λαχνούς για τη σχολική ομάδα.

Και οι δυο τους την νύχτα εκείνη συναντούν ανθρώπους. Διαφορετικές γνωριμίες, κάποιες ίσως και ανησυχητικές. Ένα μικρό παιδί μόνο του να τριγυρνάει μες στη νύχτα με την μητέρα του να αγνοεί το που βρίσκεται. Η μητέρα του δεν ελέγχει καν το βράδυ αν το παιδί της βρίσκεται στο σπίτι.

Μέσα από τις σκέψεις του μικρού Γιον αναδεικνύεται η αθώα αγάπη ενός παιδιού προς τον γονιό του, μια αγάπη αγνή και τόσο απαραίτητη. Παράλληλα όμως φαίνεται και η μοναξιά και η θλίψη που βιώνει ένα μικρό παιδί.

Τόσο ο Γιον όσο και η μητέρα του αναζητούν τη στοργή. Ενώ όμως ο Γιον αναζητά τη στοργή της μητέρας του, η μητέρα του την αναζητεί αλλού, τις περισσότερες φορές χωρίς καν να τον σκέφτεται.

Υπάρχουν πολλές οπτικές απ’ τις όποιες μπορείς να δεις αυτήν την ιστορία, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι θα σε γοητεύσει.

Το βιβλίο της βραβευμένης συγγραφέως Χάνε Έρσταβικ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.